Έχουν περάσει μόλις δέκα μήνες από τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου, ωστόσο ο αριθμός των βουλευτών που δηλώνουν πως ανεξαρτητοποιούνται έχει φθάσει πλέον τους 8 με τελευταία τη σημερινή του κ. Διονύσιου Βαλτογιάννη που αποχώρησε από τις τάξεις των Σπαρτιατών. Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή οι κομματικά άστεγοι εκπρόσωποι του έθνους μας, είναι οι εξής:
- Ο βουλευτής Λάρισας Κωνσταντίνος Φλώρος. Ήταν αυτός που άνοιξε τον «χορό» των ανεξαρτητοποιήσεων. Είχε εκλεγεί με τους Σπαρτιάτες και έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος στις 3 Σεπτεμβρίου, στρεφόμενος με επιστολή του κατά του προέδρου του κόμματος Βασίλη Στίγκα, αναφέροντας πως: «Μετά τις άκρως προσβλητικές και συκοφαντικές δηλώσεις του προέδρου του κόμματος Σπαρτιάτες κ. Βασίλη Στίγκα, οι οποίες θίγουν βαθύτατα την τιμή, την υπόληψη και την προσωπικότητά μου, και για τις οποίες θα κληθεί να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις στα αρμόδια όργανα, θέτω εαυτόν εκτός της Κ.Ο. Σπαρτιάτες». Επεσήμαινε δε ότι δεν έχει δώσει ποτέ «το παραμικρό δικαίωμα σε κανέναν, να πει το οτιδήποτε για το άτομό μου, πόσο μάλλον να γίνουν αναφορές για επαφές με Greek Mafia (σ.σ. όπως είχε αναφέρει από το βήμα του Κοινοβουλίου ο κ. Στίγκας), εκβιασμούς, αλλά και να βάλω χέρι σε κρατικά χρήματα, τα οποία ούτε μου ανήκουν, ούτε διαχειρίζομαι».
- Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Μιχάλης Χουρδάκης που τέθηκε εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Πλεύση Ελευθερίας» με απόφαση της προέδρου του κόμματος Ζωής Κωνσταντοπούλου τον περασμένο Οκτώβριο. Όπως ανέφερε η ίδια με επιστολή της: «Ο κ. Μιχάλης Χουρδάκης τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Πλεύσης Ελευθερίας έως ότου παραδώσει την έδρα της Πλεύσης Ελευθερίας που κατέχει, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, όπως του έχει ζητηθεί και συμφωνηθεί». Οι λόγοι αφορούν την «εύρυθμη, ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας». Ο κ. Χουρδάκης όχι μόνο δεν παρέδωσε την έδρα, αλλά τον ακολούθησε στην ανεξαρτητοποίηση και η μητέρα του, Αρετή Παπαϊωάννου.
- Η κ. Αρετή Παπαϊωάννου εκλέχθηκε βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης και μετά την εξέλιξη με τον γιο της, επέλεξε κι αυτή να αποχωρήσει από το κόμμα. Στη δική της επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα ανέφερε την 31η Οκτωβρίου ότι: «Η αποχώρησή μου έρχεται ως αυτόθροη συνέπεια της αραιωτικής συμπεριφοράς, κατά τις τελευταίες εβδομάδες, της επικεφαλής της ΚΟ – και ορισμένων μελών αυτής – προς το πρόσωπό μου, έπειτα – κυρίως – από την αποπομπή του βουλευτή της Α Θεσσαλονίκης Δρ. Μιχαήλ Χουρδάκη, με μοναδική αιτία τη συγγενική σχέση. Ειδικότερα, μετά την άρνησή μου να υπογράψω την ανακοίνωση της 18ης Οκτωβρίου 2023, με το περιεχόμενο της οποίας εξαρχής διαφωνούσα, ουσιαστικά και πολιτικά, και παρ’ όλες τις επίμονες προσπάθειες μου προς τις δύο πλευρές για νηφαλιότητα και σύγκλιση, έκτοτε στοχοποιήθηκα και ετέθην σε «αναστολή» με την επαναλαμβανόμενη αντικατάστασή μου από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές και την απομόνωσή νου – προσωπική και πολιτική – από τις κομματικές εργασίες». Σε άλλο σημείο της επιστολή της σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι έχει προ – υπογράψει «δήλωση» με την οποία δεσμεύεται να παραδώσει την έδρα της όποτε της ζητηθεί δεν προτίθεται να το πράξει καθώς η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν σεβάστηκε την προσωπικότητά της.
- Στις 25 Ιανουαρίου ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής του Β1 Βόρειου Τομέα Αθήνας, Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών, αφήνοντας αιχμές κατά του προέδρου Βασίλη Στίγκα, ενώ λίγο καιρό νωρίτερα είχε καρατομηθεί από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.
- Μετά την πρόσφατη παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 11 βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σπαρτιατών (καθώς επίσης και του έγκλειστου πρώην βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη, για «εξαπάτηση των εκλογέων»), άνοιξε ένας μεγάλος χορός ανεξαρτητοποιήσεων. Ο βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών Γιώργος Μανούσος, αποχώρησε στις 4 Απριλίου από την Κ.Ο. αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές εναντίον του επικεφαλής της, Βασίλη Στίγκα. Όπως ανέφερε στην επιστολή του, «κατόπιν της ποινικής δίωξης που παρήγγειλε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εναντίον των 11 συναδέλφων μου αλλά και εμού προσωπικά, έπειτα από τις ψευδείς και συκοφαντικές καταγγελίες του Προέδρου των Σπαρτιατών κ. Βασίλειου Στίγκα, σας γνωστοποιώ ότι αποχωρώ από την Κ.Ο των Σπαρτιατών. Η μέχρι τώρα παραμονή μου σε αυτή είχε να κάνει με την πεποίθηση μου ότι η Ελληνική δικαιοσύνη δεν θα ανεύρισκε ούτε ψήγμα αξιοπιστίας σε αυτές τις ψευδείς καταθέσεις, ειδικά μετά τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισα ενώπιον της. Η ηθική μου, η στάση ζωής αλλά και η αξιοπρέπεια μου, δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω να συνυπάρχω με τον άνθρωπο που οδήγησε με ψεύδη και συκοφαντίες κατηγορούμενη σύσσωμη την κοινοβουλευτική του ομάδα. Αναμένοντας ως εκ τούτου και την απόφαση του Α.Ε.Δ, θα εκπληρώνω τα καθήκοντα μου ως ανεξάρτητος βουλευτής τιμώντας την ψήφο των χιλιάδων συμπατριωτών μας που με εμπιστεύθηκαν». Λίγη ώρα αργότερα την ίδια ημέρα, είχε ακολουθήσει ο Γιάννης Δημητροκάλλης που εκλέγεται στην Α’ περιφέρεια Ανατολικής Αττικής.
Σήμερα εκτός της τάξης των Σπαρτιατών βρέθηκε και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Διονύσιος Βαλτογιάννης. Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Κώστα Τασούλα, ο κ. Βαλτογιάννης, αναφέρει τα εξής: «Σε συνέχεια της παραγγελίας από την κ. εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος εμού του ιδίου και των υπόλοιπων 10 συναδέλφων μου, είναι αδύνατο να παραμείνω στην Κ.Ο. Σπαρτιάτες υπό την ηγεσία του προέδρου κ. Στίγκα, ο οποίος, μετά τις αόριστες και ανυπόστατες καταγγελίες του, κατέστη, επί της ουσίας, η αφορμή της ποινικής δίωξης.
Κατόπιν των ανωτέρω, η πολιτική μου ηθική αξιοπρέπεια, επιτάσσουν τη διακοπή της συμπόρευσής μου στην Κ.Ο. Σπαρτιάτες υπό την ηγεσία του κ. Στίγκα και γι’ αυτούς τους λόγους σας δηλώνω ότι επιθυμώ την ανεξαρτητοποίησή μου».
Ανεξάρτητος είναι επί του παρόντος και ο Μπουρχάν Νετζαντή Μπαράν που εξελέγη με το ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη. Και λέμε «επί του παρόντος» καθώς διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά από απόφαση του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, επειδή ο μειονοτικός βουλευτής, ψυχίατρος στο επάγγελμα, κατηγορείται ότι προέβαινε σε παράνομες συνταγογραφήσεις σε πρόσωπα που δεν το είχαν ανάγκη. Πρόκειται για μια υπόθεση που χρονολογείται από το 2019, πριν καν εκλεγεί βουλευτής. Ο ίδιος προσήλθε στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής ζητώντας την άρση της ασυλίας του ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση καθώς όπως σημειώνει «δεν κρύβομαι και δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από ασυλίες και διαδικασίες» και σε περίπτωση που αθωωθεί από τη Δικαιοσύνη, θα επιστρέψει και πάλι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Θυμίζουμε ότι προς στιγμήν είχαν ανεξαρτητοποιηθεί κι άλλοι 11 βουλευτές. Στις 13 Νοεμβρίου 2023 ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος απέστειλε σχετική επιστολή στον κ. Τασούλα με την οποία του ανέφερε λιτά ότι:
«Με την παρούσα σας γνωστοποιώ ότι μετά τις δηλώσεις αποχώρησης από το κόμμα, οι βουλευτές Θεοπίστη Πέρκα και Ευκλείδης Τσακαλώτος τίθενται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας».
Θα ακολουθούσαν αργότερα οι Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Έφη Αχτσιόγλου, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη, Αλέξης Χαρίτσης, Χουσεΐν Ζεϊπέκ, Οζγκιούρ Φερχάτ που αποχώρησαν μαζικά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και οι 11 θα συνασπίζονταν σχηματίζοντας μια νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, αυτή της Νέας Αριστεράς, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Αλέξη Χαρίτση.