Ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην τιμωρία επίορκων πολιτικών και κρατικών λειτουργών και γι’ αυτό δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει μπαράζ νομοθετικών πρωτοβουλιών (το πρώτο βήμα ήδη έγινε με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή του πόθεν έσχες).

Τα δημοσιεύματα του κυριακάτικου τύπου για υπουργούς της ΝΔ και για στελέχη των παλαιότερων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Τάσος Μαντέλης επιβεβαιώνονται από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, οι οποίες προσθέτουν πως «δεν θα χαριστούμε σε κανέναν». Η αντίδραση, πάντως, του κ. Τσοχατζόπουλου είναι γεγονός ότι έχει προκαλέσει ενόχληση στην κυβέρνηση, αλλά πολλά θα φανούν και από το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, το οποίο θα παραδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και τα δύο μεγάλα κόμματα, αν και επιδιώκουν την έκδοση ενός κοινού πορίσματος, προβληματίζονται ιδιαίτερα για τα στοιχεία που θα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να στοιχειοθετήσουν τις πιθανές πολιτικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι να παραπέμψουν σειρά προσώπων σε Προανακριτική Επιτροπή, για να διερευνήσει εκείνη τις ευθύνες αυτές.

Επίσης, ενόχληση στην κυβέρνηση έχει προκαλέσει η κίνηση του Δικαστικού Συμβουλίου να κλείσει οριστικά την υπόθεση του Βατοπεδίου, διαπιστώνοντας πως έχει επέλθει παραγραφή για τα αδικήματα των πρώην υπουργών της ΝΔ. Επισήμως, πάντως, ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Καστανίδης διαμηνύει πως περιμένει να πάρει πρώτα στα χέρια του το πόρισμα του Δικαστικού Συμβουλίου και στη συνέχεια να αποφασίσει τα επόμενα βήματά του.