Δημοσκόπηση της IPSOS για λογαριασμό του Euronews, η πρώτη στο είδος της, καταγράφει τις διαθέσεις της κοινής γνώμης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία. Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 26.000 ερωτηθέντες από 18 χώρες της ΕΕ.
Μόλις το 17% των Ελλήνων, θεωρεί προτεραιότητα τη συνέχιση της παροχής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία. Αντίθετα το 45% εκτιμά πως το ζήτημα είναι δευτερεύουσας σημασίας.
Η δημοσκόπηση καταγράφει ότι το 36% των Ευρωπαίων επιθυμεί η βοήθεια προς την Ουκρανία να αποτελέσει προτεραιότητα του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Το 36% το θεωρεί σημαντικό αλλά όχι προτεραιότητα, ενώ για το υπόλοιπο 27% των ερωτηθέντων αποτελεί δευτερεύον ζήτημα. Οι απόψεις σχετικά με τη βοήθεια προς την εμπόλεμη χώρα, ωστόσο, διαφέρουν έντονα από χώρα σε χώρα.
Τα ποσοστά κατά χώρα
Οι ερωτηθέντες από τα σκανδιναβικά κράτη μέλη της ΕΕ είναι οι πιο θερμοί υποστηρικτές, που καλούν το επόμενο ευρωκοινοβούλιο να είναι πιο ενεργό στην υποστήριξή του προς την Ουκρανία, με το 68% των Σουηδών, το 59% των Δανών και το 57% των Φινλανδών να δηλώνουν ότι αποτελεί προτεραιότητα για αυτούς.
Στον αντίποδα, η Ελλάδα και η Ουγγαρία καταλαμβάνουν τις χαμηλότερες θέσεις της λίστας, ακολουθούμενες από την Ρουμανία και τη Σλοβακία. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες – 47%, 45%, 48% και 39% αντίστοιχα – θεωρούν τη βοήθεια προς την Ουκρανία δευτερεύον ζήτημα. Μόνο το 17% των Ελλήνων και το 12% των Ούγγρων πιστεύει ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της ΕΕ κατά την επόμενη θητεία.
Στη Γερμανία, την Πολωνία και την Τσεχία, όπου οι κυβερνήσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων χορηγών στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, οι ερωτηθέντες φαίνεται να αισθάνονται κάποια κόπωση από τη βοήθεια, με τα ποσοστά να μοιάζουν πολύ με τον μέσο όρο της ΕΕ.