Κληθείς να κάνει μια αποτίμηση της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να πει τι θα ξεχώριζε από αυτό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Είναι διαρκής η στήριξή μας στην Ουκρανία και έχει δρομολογηθεί ένα επίπεδο συζήτησης για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση της στρατηγικής μας αυτονομίας με επένδυση στην ευρωπαϊκή άμυνα και είναι μια νέα προσθήκη στη συζήτηση που κάνουμε, γιατί για πρώτη φορά ακουμπάμε το ζήτημα της χρηματοδότησης της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας.
Η δυνατότητα εξέτασης εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης μιας κοινής προσπάθειας έχει μπει στο τραπέζι. Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ αυτού με την έκδοση ευρωομολόγων για την ενίσχυση ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Το δεύτερο είναι ότι μετά από 5 μήνες διαμορφώσαμε ένα πλαίσιο συμπερασμάτων για όσα συμβαίνουν στη Γάζα. Αυτό καλεί σε ανθρωπιστική παύση, που οδηγεί σε εκεχειρία αλλά και προϋποθέτει την απελευθέρωση ομήρων. «Πρέπει», είπε, «ακόμα να αποφύγουμε μια εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση. Το μήνυμα είναι ότι κεντρική προτεραιότητα είναι η προστασία των αμάχων». Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της δημιουργίας δυο κρατών (το πλαίσιο συμπερασμάτων).
Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα είπε: «Αναγνωρίζουμε ανάγκη για περιορισμό γραφειοκρατίας και την ενίσχυση του εισοδήματος αγροτών αλλά και τη διευκόλυνση στην πράσινη μετάβαση, την οποία κανείς δεν αρνείται».
Καμία συμφωνία με Ουκρανία
Για το πόσο πιθανός είναι ένας κοινός δανεισμός (ευρωομόλογα) αλλά και αν υπάρχουν συμφωνίες με Ουκρανία απάντησε: «Καμία συμφωνία! Το έχουμε διευκρινίσει: δεν είναι δυνατόν να πάω στην Ουκρανία και να υπογράψω εν κρυπτώ συμφωνία, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Η Ελλάδα στηρίζει τη δυνατότητα της Ουκρανίας να αμύνεται χωρίς, σε καμία περίπτωση, να θέτει εν αμφιβόλω την επιχειρησιακή δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεών μας».
Για τα ευρωομόλογα είπε ότι «όταν συμφωνήσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης το 2020, στείλαμε πρώτοι επιστολή για κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό. Βρήκα ενδιαφέρον ότι κάποιες χώρες, που είναι συνήθως συγκρατημένες, εκδήλωσαν ένα πρώτο ενδιαφέρον για εξερεύνηση τέτοιων επιλογών».
Τέμπη: Δεν υπάρχουν a priori ένοχοι ή αθώοι – Η δικαιοσύνη θα αποδώσει ευθύνες
Για τα θέματα της ακρίβειας, το πώς αξιολογεί η κυβέρνηση την αποτελεσματικότητα των μέτρων, αν θα υπάρξει συνέχεια, αλλά και για τον κατώτατο μισθό, ο πρωθυπουργός είπε: «Στο ηλεκτρικό ρεύμα υπάρχει πρόοδος με έντονα πτωτικές τάσεις, οφείλεται και στην παρέμβαση που κάναμε», τόνισε και συνέχισε: «Η ακρίβεια μας απασχολεί πολύ, αλλά πέραν των προσωρινών μέτρων η μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια είναι η μόνιμη αύξηση των μισθών».
Ο ίδιος επανέλαβε ότι ο κατώτατος θα είναι πάνω από 800 ευρώ και σημείωσε ότι δεν επιδιώκει να δημιουργήσει πληθωριστικές δυναμικές. Λίγη υπομονή ακόμα θα ακούσετε προτάσεις στο υπουργικό συμβούλιο, που θα λάβει χώρα την Τετάρτη».
Για τα Τέμπη τόνισε: «Μια εθνική τραγωδία τέτοιας έκτασης δεν θα έπρεπε να πολιτικοποιείται και να κομματικοποιείται. Εμείς ουδέποτε ακολουθήσαμε αυτή τη διαδρομή. Αυτοί που μιλούν για συγκάλυψη σε τι αναφέρονται; Η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της πιο γρήγορα και η εκδίκαση της υπόθεσης κινείται με γρήγορους ρυθμούς.
Να μη γίνεται πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση των Τεμπών. Η δικαιοσύνη θα αποδώσει ευθύνες. Δεν υπάρχουν a priori ένοχοι ή αθώοι.
Από την πρώτη στιγμή σκύψαμε το κεφάλι μας, με σεβασμό κυρίως στη μνήμη των νεκρών και στον δικαιολογημένο πόνο των συγγενών. Είπαμε να λάμψει η αλήθεια και μόνο η δικαιοσύνη θα μπορεί να δώσει λύση. Η δική μας δουλειά είναι να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί ποτέ, με τρένα σύγχρονα και ασφαλή και τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε ανακοινώσεις».