Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή ότι υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της υφαλοκρηπίδας στο Καστελόριζο, κατηγορώντας μάλιστα ευθέως το ΚΚΕ ότι το ίδιο θέτει το ζήτημα.

«Έχετε καταντήσει ο καλύτερος προπαγανδιστής των τουρκικών θέσεων για το Καστελόριζο. Αυτά δεν τα λέει ούτε ο πιο ακραίος κεμαλιστής στρατηγός», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της Αλέκας Παπαρήγα για το Αιγαίο.

Στα επίμονα ερωτήματα της ΓΓ του ΚΚΕ για τον ενεργειακό πλούτο του Αιγαίου και τον καθορισμό Αποκλειστικής οικονομικής Ζώνης, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε «κοινή συκοφάντηση και υπονόμευση της ειλικρινούς προσπάθειας της Ελλάδας να χτίσει μια νέα σχέση με τη γείτονα χώρα».

«Η ψυχολογία της ηττοπάθειας που καλλιεργείτε βρίσκεται στο DNA σας, ενώ η δική μας διακήρυξη είναι ότι η Ελλάδα μπορεί, και έχουμε πίστη στις δυνατότητές της», συνέχισε ο Γιώργος Παπανδρέου και αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Τουρκία σχολίασε:

«Δεν θα πήγαινα, αν δεν πίστευα ειλικρινά ότι η Ελλάδα και η Τουρκία όχι απλώς μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά, αλλά να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή».

Έντονες επιφυλάξεις διατύπωσε η Αλέκα Παπαρήγα, που χρησιμοποίησε τρεις φορές τη φράση «γιατί να σας εμπιστευτούμε;»

«Ο τρόπος που μας απαντάτε επιβεβαιώνει ότι σας έχουμε πιάσει στα πράσα», τόνισε και σχολίασε δηκτικά: «Τα τολμηρά σας λόγια στο Ερζερούμ αυξάνουν τις ανησυχίες μας, γιατί η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι μεγάλες παραχωρήσεις γίνονταν μετά από παχιά λόγια».

«Δεν σας εμπιστευόμαστε και μακάρι να μας διαψεύσετε», δήλωσε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Δεν μιλάμε έχοντας τα μάτια στραμμένα στις κάλπες. Κοιτάμε όμως τι θα γίνει μετά από 10, 15 χρόνια».

«Δεν περίμενα να μας εμπιστευόσαστε, αλλά εμπιστευτείτε λίγο τη δική σας κοινή λογική. Με ποια λογική μπορεί να μιλήσει κανείς μαζί σας και να σας εμπιστευτεί;» ανταπάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου και ρώτησε ξεκάθαρα το ΚΚΕ:
«Αφού λέτε ότι η προοπτική του Διεθνούς Δικαστηρίου αποτελεί από μόνη της παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, εσείς τι προτείνετε; Αυτοδικία; Το δίκαιο του ισχυρού; Στρουθοκαμηλισμό; Στασιμότητα; Σύρραξη;»