Σε υψηλούς τόνους κύλησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο, που αφορά μεταξύ άλλων στον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.
Το νομοσχέδιο προκάλεσε αναστάτωση σχεδόν σε όλα τα κόμματα που αποφάσισαν να το υπερψηφίσουν και τα οποία αναμενόταν να έχουν απώλειες από την ονομαστική ψηφοφορία την οποία προκάλεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία, όμως για τα κόμματα που θα το στηρίξουν θα σημάνει απώλειες. Απώλειες για τη Νέα Δημοκρατία που θα δει λίγο περισσότερους από 110 (από τους 158 βουλευτές της) να υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο. Στους 3 ή 4 υπολογίζονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προβληματίζονται για το νομοσχέδιο και περίπου στους 10 εκείνοι του ΠΑΣΟΚ.
Την κάθετη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο έχει εκφράσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Κατηγορηματικό «όχι» και από τον Μιλτιάδη Χρυσομάλλη, όπως και από τον Ανδρέα Κατσανιώτη. Στο «όχι» προσανατολίζονται ακόμα οι: Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Κώστας Καραγκούνης, η Άννα Καραμανλή, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Θανάσης Δαβάκης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Κώστας Γκιουλέκας, η Φωτεινή Αραμπατζή και ο Γιώργος Καρασμάνης.
Ανάμεσα στην αποχή και στο «όχι» βρίσκονταν οι: Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Πασχαλίδης, Γιάννης Ανδριανός, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Μάριος Σαλμάς, Άγγελος Συρίγος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Γιώργος Γεωργαντάς, Χρήστος Κέλλας, Μάρκος Καφούρος, Γιάννης Καλλιανός, Κώστας Κατσαφάδος, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Κώστας Κεφαλογιάννης, Στέλιος Πέτσας, Νότης Μηταράκης, Χρήστος Μπουκώρος, Λάκης Βασιλειάδης, Μάνος Κόνσολας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Δημήτρης Κυριαζίδης και Γιάννης Οικονόμου.
Αποχή έχουν δηλώσει μεταξύ άλλων οι Θάνος Πλεύρης και Μάκης Βορίδης.
Η επίθεση του Αντώνη Σαμαρά στην κυβέρνηση
Μόλις δύο λέξεις ήταν η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου στην σκληρή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά που στράφηκε σε πολλές περιπτώσεις κατά της κυβέρνησης και επιλογών του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς ποτέ να τον κατονομάσει.
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι όλη η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης στηρίζεται «στό ψέμα ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, είναι ανθρώπινο δικαίωμα», ενώ παράλληλα στηλίτευσε και τα «φροντιστήρια» της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας στους βουλευτές του κόμματος.
Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά
Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε στην ομιλία του ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. «Θα σας ζητήσω να ξεχάσετε όλα τα άλλα και να ακούσετε μόνο την συνείδησή σας. Δεν θέλω να αντιδικήσω με κανέναν ούτε να χαϊδέψω αυτιά ούτε και ν ακούσω χειροκρότημα», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στην πολυαναμενόμενη τοποθέτησή του στην Ολομέλεια για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Η κυβέρνηση δε νιώθει να απειλείται από την αντιπολίτευση αλλά αυτό δεν είναι πάντα καλό και δε σημαίνει ότι έχει πάντα δίκιο είπε ο Αντώνης Σαμαράς και αναφέρθηκε στο σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία και τις πρόσφατες απειλές λέγοντας: είναι αυτές οι κινήσεις κινήσεις φιλίας;», διερωτήθηκε.
Να προσέχει η κυβέρνηση η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να την οδηγήσει να αποκοπεί από την πραγματικότητα και την κοινωνία. Για το νομοσχέδιο μίλησε για θεμελιώδη ανατροπή του οικογενειακού δικαίου και πρόσθεσε ότι έρχεται σε αντίθεση με εκατομμύρια Έλληνες πέρα από κόμματα.
Και τόνισε: η παράταξή μας δεν θα έπρεπε να το φέρει προς ψήφιση. Δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα ο γάμος των ομόφυλων είπε ακόμα και είπε ότι θα το καταψηφίσει.
Όλη η επιχειρηματολογία βασίστηκε σε ένα ψέμα
Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ακόμα ότι όλη η επιχειρηματολογία υπερ της θέσπισής του βασίστηκε σε ένα ψέμα ότι «τάχα κατοχυρώνεται ένα ανθρώπινο δικαίωμα».
Μίλησε για ψευδεπίγραφη επίκληση που γίνεται και απειλητική: «μη μιλάτε τα κεφάλια μέσα». Για την τεκνοθεσία είπε ότι «δεν μιλάμε για το δικαίωμα δυο ενηλίκων αλλά και για το δικαίωμα ενός παιδιού και πως επικαλούνται προσχηματικά τα παιδιά».
«Μάνα και πατέρας είναι δυο διακριτά συναισθηματικά πρότυπα. Δεν αφορά ελάχιστους αλλά στην ουσία αγγίζει τους πάντες γιατί όταν εξισώνεις την συμβίωση με γάμο θα αλλάξεις τη ζωή όλων. Οι επιπτώσεις, τόνισε είναι βέβαιες. Κάποιοι θα καταφύγουν στα δικαστήρια και θα ζητήσει να φύγουν οι τίτλοι του πατέρα και της μάνας και να αντικατασταθούν από το γονέας 1 και γονέας 2», υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Καταργούμε την πυρηνική οικογένεια», είπε ακόμα. Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ακόμα ότι με την ίδια διαδικασία θα ζητήσουν να διδάσκεται στα σχολεία η οικογένεια ως κάτι ουδέτερο. Με την ψήφο μας σήμερα εξισώνουμε ανόμοια πράγματα. Την συμβίωση ομόφυλων ζευγαριών με την οικογένεια.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο επιχείρημα ότι δεν προβλέπει το νομοσχέδιο το γονέας 1 και γονέας 2, λέγοντας ότι δεν το εμποδίζει.
Στην Κρήτη ο Πολάκης, καλείται να πάρει αποφάσεις ο Κασσελάκης
Ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έχει εκφράσει διαφωνίες σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν εμφανίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή. Μια ημέρα νωρίτερα, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε απειλήσει για τρίτη φορά με «επιπτώσεις» όσους αρνούνταν ψήφο στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Στο μήνυμά του στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε συγκεκριμένα ότι «η καταψήφιση είναι για την ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας» ενώ «η αποχή είναι για τους Βορίδηδες αυτού του τόπου».
Ο Παύλος Πολάκης επέλεξε να μην πάει στη Βουλή, ενώ θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις κυρίως στα μάτια του Στέφανου Κασσελάκη, απάντησε στον…. Κυριάκο Μητσοτάκη με ανάρτησή του από το χειρουργείο που διατείνεται ότι τον κράτησε στην Κρήτη.
Δεν ψηφίζει το 1/3 της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
Να απέχουν από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο φαίνεται πως έχουν αποφασίσει περισσότερα από 10 στελέχη και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει Κοινοβουλευτική Ομάδα 32 βουλευτών.
Με το νομοσχέδιο έχουν διαφωνήσει ανοιχτά και δημόσια οι Παναγιώτης Παρασκευαΐδης και Σταύρος Μιχαηλίδης. Σοβαρές επιφυλάξεις που φαίνεται πως θα καταλήξουν στην αποχή, έχουν εκφράσει παρά τις συνεχείς συζητήσεις και ζυμώσεις η γραμματέας της ΚΟ, Ευαγγελία Λιακούλη, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και οι βουλευτές Μανώλης Χνάρης, Απόστολος Πάνας, Νάγια Γρηγοράκου, Χριστίνα Σταρακά, Ανδρέας Πουλάς, Τάσος Νικολαΐδης, Κατερίνα Καζάνη, Ελένη Βατσινά, Ιλχάν Αχμέτ και Μπουρχάν Μπαράν.