Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και να φτάσουν ακόμα και έως την Αθήνα με τα τρακτέρ τους δηλώνουν οι αγρότες ενώ την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός έστειλε νέα μηνύματα από την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα χθες βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής.

Οι τελικές αποφάσεις των αγροτών θα ληφθούν σήμερα σε πανελλαδική συνδιάσκεψη και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα πρέπει να λάβουν υπόψιν δυο δεδομένα: ότι οι πόροι που υπάρχουν διαθέσιμοι δεν είναι ανεξάντλητοι, γι΄αυτό δεν εξετάζονται αυτή την ώρα και άλλα μέτρα στήριξης, αλλά και ότι παράλληλα παραμένει ανοικτή στον διάλογο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε χθες βράδυ ότι η κυβέρνηση κατάφερε και διατήρησε τους ίδιους πόρους από την ΚΑΠ όταν αυτοί μειώθηκαν για άλλες χώρες.

«Προσωπικά έκανα αυτή τη διαπραγμάτευση. Ήταν το ΕΛΚ που κατάφερε και έβαλε κάποιους φραγμούς σε ενίοτε υπερβολικές απαιτήσεις και προτάσεις των πράσινων και των σοσιαλιστών. Για όλα αυτά τα οποία εν πολλοίς διαμαρτύρονται οι Ευρωπαίοι αγρότες. Η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη, αλλά πρέπει να γίνει με προσοχή», τόνισε.

Μάλιστα αποχωρώντας από την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα για πρώτη φορά άφησε ανοικτό παράθυρο συνάντησης με εκπροσώπους των αγροτών.

Όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν θα συναντήσει τις επόμενες μέρες αγρότες από τα μπλόκα, ακολούθησε ο εξής διάλογος:

  • Μητσοτάκης: Καθίστε πρώτα να πάρουν αποφάσεις.
  • Δημοσιογράφοι: Δεν αποκλείεται όμως μια συνάντηση μαζί τους;
  • Μητσοτάκης: Εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα λάβουν σήμερα οι αγρότες. Όπως σημειώνουν, ποτέ δεν έταξαν περισσότερα από όσα μπορούσαν να δώσουν και τονίζουν ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί και όσο βελτιώνεται η οικονομία της χώρας δεν θα υπάρχει στασιμότητα, το αντίθετο.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν μόνο για την Θεσσαλία το ποσό αρωγής για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις μονάδες που επλήγησαν είναι από 5 -10.000 ευρώ, ενώ έχουν αποδεσμευτεί 795.000 ευρώ αθροιστικά κι έχουν καταβληθεί 147,7 εκατ.

Απαντώντας σε όσα τους καταλογίζει η αντιπολίτευση παραθέτουν τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί ήδη και θυμίζουν ότι:

-Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο σε συνέχεια των δύο προηγούμενων ετών που εφαρμόστηκε το μέτρο με στόχο την ανακούφιση του αγροτικού κόσμου από το αυξημένο κόστος.

  • Η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
  • Υλοποιείται ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ.
  • Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία, μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία.
  • Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ.
  • Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα.
  • Παραπάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται για Έλληνες αγρότες, για συγκεκριμένες καλλιέργειες. Αυτό σημαίνει πρόσθετο εισόδημα αλλά φυσικά και συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα στρέμματα αυτά τα οποία θα καλλιεργηθούν.

Στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι μιλούν στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, με τις πράξεις τους και καλούν ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει τα επικοινωνιακά σόου και την ρητορική του λαϊκισμού.