Η διαχείριση απαιτεί λεπτούς χειρισμούς
Καλή εβδομάδα! Τον βγάλαμε επί της ουσίας και τον πρώτο μήνα του έτους, που μας εγκαταλείπει με χιόνια. Η κυβέρνηση βλέπει πως ο Φεβρουάριος που έρχεται θα τη βρει μπροστά σε σημαντικές καταστάσεις. Η διαχείριση απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, για να μη γίνει δύσκολη. Αυτό το ξέρει καλά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και, όπως έμαθα, έχει ζητήσει να κρατηθεί μια σταθερή εικόνα. Να συνεχιστεί δηλαδή… Έτσι κι αλλιώς, τα 4,5 χρόνια δεν έχει δείξει ποτέ την εικόνα μιας κυβέρνησης που σέρνεται από κινητοποιήσεις ή άγεται και φέρεται από τις διαθέσεις και τις αντιλήψεις των ψηφοφόρων.
Οι καταλήψεις
Το πρώτο μεγάλο μέτωπο είναι αυτό στον χώρο της παιδείας. Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι καταγράφεται ευρεία αποδοχή της κυβερνητικής απόφασης για την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ, όμως οι συνεχιζόμενες καταλήψεις σε πολλές σχολές ανά την Ελλάδα και ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κλείσει το μέτωπο και ευελπιστεί ότι αυτό θα γίνει με τη διενέργεια εξετάσεων με ηλεκτρονική μορφή. Ήδη, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερακάκης, έχει έρθει σε επαφή με πρυτάνεις, που συνεδριάζουν σήμερα για το συγκεκριμένο θέμα. Η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι θα δημιουργηθεί ρήγμα και τελικά θα σπάσει το μέτωπο των καταλήψεων, εάν γίνει η εξεταστική με αυτό τον τρόπο. Βέβαια, όπως μου έλεγαν χθες δυο πρυτάνεις κεντρικών πανεπιστημίων, είναι δύσκολο εγχείρημα· ουδείς γνωρίζει πόσο εύκολα μπορεί να γίνει στην παρούσα φάση, διότι έχουν ήδη χαθεί δυο εβδομάδες εξεταστικής και το να πάρει παράταση το εξάμηνο είναι λίγο δύσκολο.
«Όχι» σύγκρουση με ΜΑΤ
Υπάρχει ανησυχία, πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου, για να μην γενικευθεί το κίνημα των καταλήψεων. Υπάρχουν κάποιες φωνές στο εσωτερικό της κυβέρνησης, μειοψηφικές, που λένε να υπάρξει παρέμβαση των ΜΑΤ, αλλά, όπως έμαθα, ο Κ. Μητσοτάκης δε θέλει με τίποτα να υπάρξει σύγκρουση με τα ΜΑΤ και θεωρεί ότι γρήγορα θα βρεθεί λύση στο θέμα.
Τα ομόφυλα ζευγάρια
Το άλλο μέτωπο, αυτό των βουλευτών της ΝΔ που αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και η σκληρή στάση πολλών Ιεραρχών προβληματίζει τον πρωθυπουργό, αλλά πιστεύει ότι στο τέλος η θεσμική ζυγαριά θα κλίνει υπέρ της κυβέρνησης. Ο Μητσοτάκης θεωρεί ότι δε θα έχει κόστος αυτή η απόφασή του να προωθήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, για το οποίο ακούστηκαν χθες αντιδραστικοί λόγοι σε πολλές Μητροπόλεις.
Ήπιοι τόνοι με αγρότες
Το άλλο μέτωπο είναι αυτό με τους αγρότες και για το οποίο έγινε χθες εκτενής σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό. Μπορεί οι κινητοποιήσεις των αγροτών να έχουν εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά φέτος είναι διαφορετικά, καθώς υπάρχει πανευρωπαϊκό θέμα. Και μόνο οι εικόνες, κυρίως από τη Γερμανία και τη Γαλλία, είναι ενδεικτικές για το τι συμβαίνει στον αγροτικό κόσμο. Γι’ αυτό το λόγο χθες δόθηκε γραμμή από το Μέγαρο Μαξίμου προς τους βουλευτές να μιλούν για μια σειρά από αποφάσεις της κυβέρνησης, που το πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρεί θετικές για τους αγρότες. Θα δοθεί επικοινωνιακή «μάχη» και ευελπιστούν ότι δε θα παραμείνει ανοιχτό το συγκεκριμένο μέτωπο.
Τι ακριβώς μεσολάβησε;
Όπως μου είπε η πηγή μου στην Ηρώδου του Αττικού, που συμμετείχε στη χθεσινή, απογευματινή σύσκεψη, υπάρχει αναντιστοιχία λόγων και έργων από τον αγροτικό κόσμο, που έχει βγει στους δρόμους. Λίγες ημέρες πριν ξεσπάσει η κρίση, στις συναντήσεις που είχε ο Λευτέρης Αυγενάκης και άλλοι υπουργοί μαζί τους, το κλίμα ήταν συναινετικό και μάλιστα αναγνώριζαν ότι οι αποζημιώσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια δίνονται πιο γρήγορα. Συνεπώς, δεν μπορούν να κατανοήσουν τι ακριβώς μεσολάβησε… Μάλιστα, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, άνθρωπος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ρωτήθηκε τι ακριβώς να περιμένουμε και απάντησε: «Τι άλλο να κάνουμε, τους έχουμε δώσει χρήματα…», καταδεικνύοντας ότι οι οικονομικές δυνατότητας είναι πεπερασμένες. Δεδομένου ότι οι αγρότες έχουν δώσει προθεσμία μέχρι την Πέμπτη προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, μένει να δούμε πώς θα βρεθεί η διέξοδος.
Τα πράσινα «όχι» για τα ομόφυλα
Κρίσιμες ώρες και στο ΠΑΣΟΚ, καθώς με τη νέα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα επιχειρηθεί να ξεκαθαρίσει η κατάσταση για τα ομόφυλα ζευγάρια. Το 1/3 των βουλευτών αντιδρά και θα φανεί ποιοι θα επιμείνουν ή θα πειστούν από τον πρόεδρο του κόμματος. Πάντως, μέχρι χθες το βράδυ δεν άκουσα και πολλά θετικά μηνύματα για το εάν έστειλαν παρατηρήσεις οι βουλευτές που διαφωνούν. Εξάλλου, η γραμμή που δόθηκε ήταν να σταλεί mail για το πού διαφωνούν.
Τα στοιχήματα του ΠΑΣΟΚ
Μεγάλη συζήτηση γίνεται στο ΠΑΣΟΚ για τα στοιχήματα των Ευρωεκλογών. Δύο είναι τα μεγάλα στοιχήματα της κάλπης του Ιουνίου. Το πρώτο είναι η δεύτερη θέση, η πιστοποίηση από το εκλογικό σώμα ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Το δεύτερο είναι η διαφορά με το τρίτο κόμμα. Η πιστοποίηση ότι έχει δημιουργηθεί μια πολιτική συνθήκη, που είναι δύσκολο να ανατραπεί. Στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές, η τακτική της Χαριλάου Τρικούπη θα κινηθεί στη λογική του διμέτωπου. Φάνηκε από την επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ζητώντας η ΕΡΤ να οργανώσει debate των πολιτικών αρχηγών πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές για τις μεγάλες προκλήσεις της Ευρώπης.
Στο Πεντάγωνο ο Κασσελάκης
Την πύλη του Πεντάγωνου περνάει σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης, για να συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια. Στο τραπέζι θα τεθεί και το ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που αναφέρονται στην επιστολή του αμερικανού υπουργού Μπλίνκεν για την αγορά αεροσκαφών F-35 αξίας 8,2 δισ. ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θέτει ορισμένες προϋποθέσεις, για να δώσει και τη δική του συναίνεση, ώστε να υπάρχει και μια ευρύτερη εθνική γραμμή, που αφορά τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι προϋποθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Μερικές από τις προϋποθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, για να υπάρξει συναίνεση, είναι αυτά τα προγράμματα: α) να ικανοποιούν υπαρκτές επιχειρησιακές ανάγκες στη βάση ενός ολοκληρωμένου και μελετημένου σχεδιασμού, που να στηρίζεται στην προτεραιοποίηση, στις εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων, στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και στη διαφάνεια, β) να υπάρχει άμεση σύνδεση με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να μην καθίστανται απλοί πελάτες ξένων αμυντικών βιομηχανιών, αλλά να δημιουργείται προστιθέμενη αξία για τη χώρα τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας και τεχνογνωσίας και γ) να πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και της αναγκαίας ανάπτυξης του κοινωνικού της κράτους.
Ταξίδι του μέλιτος με 25 χρόνια καθυστέρηση για την Ντόρα
«Εξαφανισμένη» ήταν για περίπου δύο εβδομάδες η Ντόρα Μπακογιάννη. Για όσους, τυχόν, το παρατήρησαν, δεν εμφανιζόταν σε πολιτικές εκδηλώσεις, συνεστιάσεις και ομιλίες, όπου την καλούσαν. Ο λόγος ήταν αμιγώς προσωπικός. Η πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε να πραγματοποιήσει… ταξίδι του μέλιτος με καθυστέρηση 25 χρόνων. Έτσι λοιπόν, πήρε τον σύζυγό της, Ισίδωρο Κούβελο, και πήγαν στις μακρινές Ινδίες. Κάθισαν συνολικά 12 ημέρες και ακολούθως μετέβησαν στο Στρασβούργο για την εκλογή του Θοδωρή Ρουσόπουλου στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ακολούθως, επισκέφθηκαν ανανεωμένοι και ξεκούραστοι τα Χανιά, για την κοπή της πίτας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Μεγάλες επενδύσεις ενεργοποιεί η εισαγωγή του Αεροδρομίου
Στο προσκήνιο έρχεται η ενίσχυση της δυναμικότητας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», η οποία συμβαδίζει με την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το πλάνο 50MAP Master Plan στοχεύει στην αύξηση της δυναμικότητας εξυπηρέτησης επιβατών στα 50 εκατομμύρια άτομα σε ετήσια βάση. Η επέκταση θα γίνει σταδιακά, με το πρώτο στάδιο να προβλέπει την ενίσχυση από τα 26 εκατομμύρια στα 33 εκατομμύρια επιβάτες, κάτι που θα συνοδευτεί από επενδύσεις 650 εκατομμυρίων ευρώ. Η δεύτερη φάση προβλέπει επενδύσεις σε υποδομές, για να φτάσει τα 40 εκατομμύρια επιβάτες, με προϋπολογισμό που θα αγγίξει τα 700 εκατομμύρια ευρώ και η τρίτη φάση, που θα οδηγήσει στους 50 εκατομμύρια επιβάτες, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2045 με τις ανάλογες επενδύσεις. Την ίδια στιγμή, πάντως, το ενδιαφέρον από αγοραστές για τη δημόσια πρόταση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών είναι κάτι παραπάνω από έντονο και, όπως η προσφορά, αναμένεται να υπερκαλυφθεί.
Ακλόνητος ο Αλέξανδρος Χανδρής από το τιμόνι της Jetoil
Αμετακίνητος παραμένει ο Αλέξανδρος Χανδρής, ο γόνος της επιχειρηματικής οικογένειας Χανδρή από το τιμόνι της Elemento Industries Α.Ε., όπως με πληροφορούν. Σας θυμίζω ότι ο Χανδρής ήταν αυτός που δημιούργησε την εταιρεία ενέργειας nrg, την οποία στη συνέχεια πούλησε στη Motor Oil. Ποια είναι, όμως, η Elemento Industries; Πρόκειται για την εταιρεία, που υφίσταται στην Ελλάδα και συνδέεται με την ElementoIndustries S.A. με έδρα τη Γενεύη, η οποία πρόσφατα μεταβίβασε από κοινού τις μετοχές που διατηρούσε με τη ρωσικών συμφερόντων Cetracore Jetoil στη Jetoil Industries. Η Jetoil Industries είναι αυτή που διαχειρίζεται τα πρατήρια καυσίμων της γνωστής εταιρείας πετρελαιοειδών και ήδη μετονομάστηκε σε Elemento Industries Α.Ε. (αυτή, δηλαδή, που διοικεί ο Χανδρής). Η οικογένεια Χανδρή έχει κατά καιρούς δραστηριότητα με εταιρείες όπως η Ιπποτούρ, που κάποτε διατηρούσε μονάδα εκτροφής αλόγων για τον ιππόδρομο καθώς και καλλιέργεια μανιταριών με έδρα τη Λαζαρίνα Τρικάλων.
Από μπουτίκ του ΠΑΟΚ σε… τσιπουράδικο το ισόγειο του Σαββίδη στην Αγίας Σοφίας
Το κόκκινο κτίριο της Θεσσαλονίκης, το ιστορικό κτίριο της πόλης που ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη, φιλοξενούσε μέχρι πριν από λίγο καιρό τη μπουτίκ του ΠΑΟΚ. Η μπουτίκ φαίνεται ότι δεν πήγαινε ιδιαίτερα καλά και σταμάτησε να λειτουργεί. Μαθαίνω τώρα ότι στη θέση της ετοιμάζεται… τσιπουράδικο, το οποίο θα λειτουργήσει στο ισόγειο του κτιρίου. Ο Σαββίδης αγόρασε το 2013 το ιστορικό κτίριο της συμπρωτεύουσας, η επίσημη ονομασία του οποίου είναι Μέγαρο Λόγγου. Τότε έδωσε 4,7 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να το αξιοποιήσει συνολικά, καθότι εκτός από τους ισόγειους εμπορικούς χώρους έχει και ανωδομή, η οποία θα μπορούσε να λάβει διαφορετικές μορφές. Ωστόσο, τα επενδυτικά πλάνα του Σαββίδη, όπως συνέβη και με άλλες δραστηριότητές του (βλέπε Σουρωτή), πήγαν πίσω στη συνέχεια. Και με εξαίρεση τα ισόγεια, που αλλάζουν μορφές και ενοίκους από το χώρο της εστίασης τα τελευταία χρόνια, το κτίριο παραμένει έως τώρα σχεδόν στο σύνολό του ανεκμετάλλευτο.
Γιατί «χτυπήθηκε» ο Παπουτσάνης το 2023
Η γνωστή εταιρεία προϊόντων σαπουνιού χτυπήθηκε αρκετά έντονα το 2023· τουλάχιστον σε τζίρο, όπου έχασε ποσοστό 12% – από τα 70,74 εκατομμύρια ευρώ το 2022 στα 62,3 εκατομμύρια ευρώ. Κύριος παράγων που επηρέασε τις πωλήσεις ήταν η μείωση στις πωλήσεις προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας κατά 11% και στην πώληση σαπωνόμαζας προς τρίτους κατά 32%. Βέβαια, η πτώση του τζίρου δεν επηρέασε την κερδοφορία της εταιρείας, καθότι το περιθώριο EBITDA επί του τζίρου, δηλαδή τα καθαρά κέρδη πριν από την αφαίρεση των χρηματο-οικονομικών εξόδων, των φόρων και των αποσβέσεων, αυξήθηκε από 10% που ήταν το 2022 σε 15%, όπως εκτιμά η διοίκηση της επιχείρησης για το 2023.
Πρεμιέρα για τη Mikel στη Σερβία
Η αλυσίδα της Λάρισας, Mikel Coffee Company, έκανε το ντεμπούτο της στη Σερβία με ένα κατάστημα στην οδό John Kennedy του Βελιγραδίου. Το κατάστημα προσθέτει δυναμική στην ισχυρή παρουσία της Mikel στα Βαλκάνια, όπου λειτουργεί περίπου 270 καταστήματα στην Ελλάδα και άλλα 49 σε Βουλγαρία, Κύπρο, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία και Τουρκία. Η Σερβία διαθέτει μια ανεξάρτητη αγορά καφέ, με μόλις έξι επώνυμες αλυσίδες, που λειτουργούν συλλογικά 140 καταστήματα. Στην αγορά ηγούνται οι εγχώριες μάρκες Hleb & Kifle και Kafeterij, που λειτουργούν 42 και 41 καταστήματα αντίστοιχα, με τα McCafé και τα Starbucks να είναι οι μόνες διεθνείς αλυσίδες καφέ, με 15 και 7 καταστήματα αντίστοιχα. Η ευρωπαϊκή παρουσία της Mikel Coffee περιλαμβάνει, επίσης, τέσσερα καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Λειτουργεί, επίσης, δύο καταστήματα σε Καναδά, ΗΠΑ και Αυστραλία, και 18 καταστήματα σε επτά αγορές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.