Το εσωκομματικό ρήγμα που είχε δημιουργηθεί στη ΝΔ για τη θεσμοθέτηση της ισότητας στο γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια αρχίζει να συρρικνώνεται, καθώς τα επιχειρήματα τόσο του πρωθυπουργού όσο και του εισηγητή του νομοσχεδίου, Άκη Σκέρτσου, πείθουν τους επιφυλακτικούς, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που διαφωνούν και διαλέγουν την οδό της αποχής από την ψηφοφορία, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης. Την ίδια γραμμή, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι υφυπουργοί (πχ Μαρία Κεφάλα, Σταύρος Κελέτσης), που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους. Για τους γαλάζιους βουλευτές ισχύει η ψήφος κατά συνείδηση και κάποιοι, όπως η βουλευτής Σερρών, Φωτεινή Αραμπατζή, δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του υπουργικού συμβουλίου, χθες, στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου έλαβε χώρα ένας διάλογος. Ο υπουργός Επικρατείας φέρεται να είπε: «Διαφωνώ επί της αρχής με το νομοσχέδιο και κατά τη γνώμη μου από το Σύνταγμα πηγάζει μια έννοια της οικογένειας, που δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν θέλω να δημιουργήσω πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, γι’ αυτό και θα απέχω από την ψηφοφορία». Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά: «Χαίρομαι που και οι διαφωνίες εκφέρονται με δομημένο τρόπο. Δεν θα μπω στα νομικά ζητήματα, διότι είναι θέμα ισότητας, συμπερίληψης και ελευθεριών».

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν: «Ο κ. Βορίδης έχει εκφράσει την επιφύλαξή του αυτή ήδη από πριν γίνει υπουργός. Επέλεξε τη στάση της αποχής. Άρα δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο Υπουργικό Συμβούλιο», μια εξήγηση που ερμηνεύεται και ως μήνυμα προς τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε εμφανιστεί σε δήλωσή του αιχμηρός για την επιλογή της αποχής ως κοινοβουλευτική στάση.

Το νομοσχέδιο τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση και κυβερνητικός στόχος είναι να έχει ψηφιστεί στα μέσα Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου τοποθετήθηκαν 14 υπουργοί, μεταξύ αυτών οι: Σοφία Ζαχαράκη, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Σταϊκούρας, Γιώργος Γεραπετρίτης, Δόμνα Μιχαηλίδου και Νίκη Κεραμέως. «Πολλοί μπήκαμε στην πολιτική, επειδή πιστεύουμε σε μια χώρα που δίνει το χέρι αντί να σηκώνει το δάχτυλο. Και αυτό είναι ένα νομοσχέδιο που δίνει το χέρι» είπε ο υπουργός Παιδείας. «Όλοι έχουμε περισσότερους από έναν ρόλους. Η ένταση και οι αντιδράσεις καταλαμβάνουν περισσότερο στο δημόσιο διάλογο παρά στην κοινωνική πραγματικότητα» σχολίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. «Η αναγνώριση στο γάμο συνεπάγεται και υποχρεώσεις. Στην πραγματικότητα ερχόμαστε και νομοθετούμε κάτι που ήδη υφίσταται. Πόσο άραγε ταιριάζει στην ανθρωπιά να υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας;» σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη

Για ένα σημαντικό βήμα, που επιδιώκει την ισοτιμία όλων των ανθρώπων και την προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων, εντάσσοντας την παράδοση στην εξέλιξη, μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο δε μεταβάλλει το ισχύον πλαίσιο της παρένθετης κύησης, δεν το επεκτείνει στα ομόφυλα ζευγάρια και αποκλείει τους χαρακτηρισμούς «Γονέας 1» και «Γονέας 2».

Αναφερόμενος σε όσους χρησιμοποιούν «εμπρηστικό λόγο» σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε ορισμένους σκληροπυρηνικούς ιεράρχες τόνισε ότι η μεταρρύθμιση αυτή «δεν προσφέρεται για διχαστικές προκλήσεις και για υπερβολικές μεγεθύνσεις». Επανέλαβε ότι σέβεται την άποψη της Εκκλησίας, ωστόσο επενδύει στις ώριμες αλλαγές, που αποδεικνύεται στην πράξη ότι δε βλάπτουν ούτε την κοινωνία ούτε και τη συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας.