Πάνω από 3 ώρες κράτησε χθες η συζήτηση – ενημέρωση των βουλευτών και υφυπουργών της ΝΔ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην οδό Πειραιώς, για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Το διήμερο ενημέρωσης έκλεισε με τη συμμετοχή 60 «γαλάζιων» βουλευτών, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον εισηγητή του νομοσχεδίου, Άκη Σκέρτσο, αλλά και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη για το κυβερνητικό σχέδιο, που στόχο έχει να αποκαταστήσει αδικίες. Παρόντες και χθες ήταν: ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αλλά και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, συνέβαλλαν στο να κρατηθούν ήπιοι τόνοι αλλά και στο να γίνει ουσιαστική συζήτηση, ενώ καθοριστική θεωρήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, η τοποθέτηση του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν, αναδεικνύοντας τα επιτεύγματα της φιλελεύθερης παράταξης σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση της διαδικασίας, τη χαρακτηρίζουν επιτυχή και, μάλιστα, τονίζουν ότι αισθάνονται υπερήφανοι για τις διαδικασίες με τις οποίες λειτουργεί το κόμμα, με όλες τις απόψεις να ακούγονται ελεύθερα, τηρώντας μια παράδοση δεκαετιών.

Αισιόδοξοι για ευρεία πλειοψηφία

«Μετά από αυτό το διήμερο είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από μια ευρεία πλειοψηφία», δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης και ενώ είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησή του: «Είχαμε έναν ανοιχτό και δημοκρατικό διάλογο. Με έκανε περήφανο, γιατί όλοι οι βουλευτές υπογράμμισαν την υποστήριξη στις αρχές της παράταξης και την προσπάθεια της κυβέρνησης. Η ΝΔ είναι ένα κόμμα που συνδυάζει αξίες με σύγχρονο ρεύμα. Καθένας ψηφίζει με τη συνείδησή του. Το κλίμα ήταν θετικό και η παράταξη θα βγει πιο δυνατή».

Αρκετοί, επίσης, ήταν εκείνοι που εμφανίστηκαν εξίσου αισιόδοξοι, εξερχόμενοι των κεντρικών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο βουλευτής Άγγελος Συρίγος, ο οποίος είπε: «Ακούστηκαν όλες οι απόψεις, λύθηκαν απορίες. Δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλα κόμματα που μπορούν να μιλήσουν τόσο ανοιχτά. Το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο θέμα της χώρας, στο οποίο πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή, καθώς συνδέεται με το νομοσχέδιο».

Και ο γραμματέας της Κ.Ο. Σταύρος Καλαφάτης είπε ότι η παράταξη βγαίνει πιο δυνατή, ενώ η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη εμφανώς συγκινημένη δήλωσε: «Απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα, ιδίως σε σχέση με την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών. Η ΝΔ είναι η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη και σήμερα το αποδεικνύει. Σχηματίζεται πλειοψηφία πάνω στην προάσπιση παιδιών και δικαιωμάτων τους. Η ελληνική οικογένεια θα κινδύνευε αν επηρεάζεται η καθημερινότητα. Το υπουργείο έχει σχέδιο δράσης για το δημογραφικό, θέλουμε μέτρα εξισορρόπησης της επαγγελματικής με την προσωπική ζωή. Την οικογένεια μπορούμε να την προστατεύσουμε, είναι ο μεγάλος συνδετικός κρίκος της χώρας».

Οι διάλογοι

Ο πρώην υπουργός Θάνος Πλεύρης, ο οποίος έχει εκφράσει την αντίθεσή του, τοποθετήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, για αρκετή ώρα και φάνηκε ότι ήταν αποφασισμένος όχι μόνο να μιλήσει αλλά και να ακούσει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχε έναν διάλογο με τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο. Ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα με βάση τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Το αν θέλουμε εμείς ως δικαίωμα να το υιοθετήσουμε είναι άλλη συζήτηση» φέρεται να είπε, προσθέτοντας ότι το 2018 είχαμε ταχθεί κατά της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια. Υποστήριξε ακόμα ότι: «Σήμερα δε θα πάει ποτέ σε ίδρυμα παιδί που πεθαίνει ο βιολογικός γονέας. Υπάρχουν ισχυρές δικλείδες ασφαλείας στο σύστημα».

Ο κ. Σκέρσος αντέτεινε ότι: «Μετά το 2019 εκπονήθηκε το Εθνικό Σχέδιο για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και εντάχθηκε στο πρόγραμμά μας».

Με ενδιαφέρον ακούστηκε και η θέση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Σταμάτη, ο οποίος πήγε ένα βήμα παραπέρα, επιβεβαιώνοντας ότι στη συζήτηση υποστήριξε την ιδέα της παρένθετης μητέρας, η οποία δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

«Αληθεύει», είπε, «ότι υποστήριξα και την παρένθετη μητέρα στη συζήτηση. Κόμματα και λαοί πηγαίνουν μπροστά, όταν έχουν ηγεσία και το νομοσχέδιο, που αποκαθιστά αδικία ετών. Δεν δημιουργούμε νέα μορφή οικογένειας, αλλά στηρίζουμε αυτές που υπάρχουν».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε τον εξής διάλογο με τον βουλευτή Θεσπρωτίας, Βασίλη Γιόγιακα:

«Φέρνουμε μισό νομοσχέδιο. Έπρεπε να έχουμε και την παρένθετη μητρότητα. Αν και δεν κατεβαίνω με ψήφο, η θέση μου είναι αυτή», φέρεται να είπε ο Γιώργος Σταμάτης με τον Βασίλη Γιόγιακα να του απαντά: «Θα πω στον πρόεδρο την επόμενη φορά να σε κατεβάσει με σταυρό» και με τον κ. Σταμάτη να λέει: «Να μην βγάζουμε λογύδρια εδώ μέσα».

Εκείνοι που πείστηκαν

«Θα ψηφίσω», είπε η βουλευτής Ευρυτανίας, Τζίνα Οικονόμου. Μάλιστα, περιγράφοντας όσα διημείφθησαν στα ενδότερα είπε: «Δεν προσπάθησαν να πάρουν την ψήφο μας, αντηλλάγησαν απόψεις, βγαίνουμε με περισσότερες γνώσεις. Τώρα μπορούμε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις».

Ο βουλευτής Καβάλας, Μακάριος Λαζαρίδης, είχε ανακοινώσει από νωρίς με την παρουσία του σε τηλεοπτική εκπομπή την αλλαγή στη στάση του από το «όχι» να πάει στο «ναι». Το ίδιο έκανε και μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από τα γραφεία της ΝΔ, λέγοντας ότι πείστηκε, ακούγοντας τον πρωθυπουργό και γι’ αυτό θα υπερψηφίσει.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες και η βουλευτής Ζωή Ράπτη θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς σε κουβέντα που είχε με τους δημοσιογράφους είπε ότι με το νομοσχέδιο αυτό προστατεύονται τα παιδιά.

Για πρωτοβουλία ισότητας μίλησε ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, ενώ στο “ναι” κινείται και ο βουλευτής Αχαΐας, Ιάσων Φωτήλας.

Όλες οι απορίες φάνηκε να λύνονται και στη βουλευτή Καρδίτσας, Ασημίνα Σκόνδρα, η οποία τόνιζε ότι «από τη στιγμή που δεν υπάρχει η παρένθετη μητέρα, είναι θέμα δικαιωμάτων των παιδιών που υπάρχουν μέσα στις οικογένειες. Αυτό το νομοσχέδιο δίνει δικαιώματα σε κάποιους ανθρώπους, αλλά δε θίγει τα δικά μας δικαιώματα. Πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε τι θα συμβεί».

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι όσο περνούν οι μέρες και καταλαγιάζει ο θόρυβος αλλά και η παραπληροφόρηση, προς το “ναι” θα κινηθούν και άλλοι βουλευτές που αμφιταλαντεύονται.

«Μόνο κέρδος είχαμε από αυτό το διήμερο, όχι γιατί πείστηκαν κάποιοι, αλλά γιατί δείξαμε πως λειτουργούν συντεταγμένα τα σοβαρά κόμματα», σχολίαζε με ικανοποίηση στο newsbeast.gr ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος.