Τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων αρχηγού ΓΕΕΘΑ πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), στη Βάρη Αττικής.
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας παρίσταται -ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης- στην τελετή παράδοσης/παραλαβής των καθηκόντων του αρχηγού ΓΕΕΘΑ από τον απελθόντα επίτιμο αρχηγό, στρατηγό ε.α Κωνσταντίνο Φλώρο, στον νέο αρχηγό στρατηγό Δημήτριο Χούπη.
Στην ομιλία του, ο κ. Φλώρος ευχαρίστησε όλους όσους συνεργάστηκε τα τέσσερα χρόνια της θητείας του ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ λέγοντας «τους χρωστώ τα πάντα, να είναι πάντα καλά και ευλογημένοι, όπου κι αν είναι ο καθένας τους».
Χαρακτήρισε την περίοδο που υπήρξε αρχηγός ΓΕΕΘΑ μια δύσκολη περίοδο και αναφέρθηκε εκτεταμένα στην κρίση του Έβρου το 2020 αλλά και στην τετράμηνη κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο με το Ορούτς Ρέις.
Για τα επόμενα χρόνια, είπε ότι οι προκλήσεις «ήταν πολλές και υψηλής έντασης, ένας ακήρυχτος πόλεμος κυρίως στον αέρα, αλλά και στη θάλασσα και χερσαία οριογραμμή με το αναπάντεχο να καραδοκεί κάθε λεπτό μέρα και νύχτα». «Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία μια σειρά από προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας για την Ελλάδα» επισήμανε και δήλωσε: «Είμαι εξαιρετικά ευτυχής και περήφανος για το αποτέλεσμα, για τα έργα και τις δράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων».
«Πάνω από όλα, είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που δίνει τον αγώνα τον καλό 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, πασχίζοντας για την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ελευθερία των Ελλήνων» προσέθεσε.
Αναφερόμενος στους στόχους που επετεύχθησαν, υπογράμμισε την κατάρτιση ενός εξοπλιστικού προγράμματος με ορθολογική δομή δυνάμεων και για τους τρεις Κλάδους, την αναδιοργάνωση των Ειδικών Δυνάμεων, την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών, την ενδυνάμωση των στρατιωτικών σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες ενδιαφέροντος στην περιοχή, την ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών που μεγαλώνει το στρατιωτικό αποτύπωμα της χώρας, την κατάρτιση νέου μισθολογίου των Ενόπλων Δυνάμεων.
Από την πλευρά του, ο στρατηγός Δημήτριος Χούπης διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε ικμάδα των δυνάμεών του και θα αφιερώσει αποστολικά όλη του την ενέργεια, δυναμική και χρόνο για να διασφαλίσει «το πρωταρχικό και θεμελιώδες αγαθό της εθνικής ασφάλειας, για το οποίο οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται και θα εγγυώνται τη διαφύλαξη εις το διηνεκές».
Μιλώντας για τη νέα εποχή στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κ. Χούπης τόνισε ότι οι «διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, οι αναδυόμενες απειλές με μη συμβατικά και παραδοσιακά χαρακτηριστικά, τα διδάγματα των σύγχρονων συγκρούσεων και η διείσδυση της τεχνολογίας επιβάλλουν την αδήριτη ανάγκη και την αξιωματική επιταγή οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας να μετασχηματιστούν και να προσαρμοστούν επιχειρησιακά και οργανωτικά λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας».
«Είμαστε υποχρεωμένοι να εξελιχθούμε, να αλλάξουμε και να προσαρμοστούμε στα σύγχρονα δεδομένα, τα οποία αφορούν στην ανανέωση και διεύρυνση της προσέγγισης της εθνικής ασφάλειας» συμπλήρωσε.
Χαρακτήρισε τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων «κινητήριο δύναμη της αλλαγής» ενώ επισήμανε ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων «αποτελεί τη δεσμευτική προϋπόθεση και το εχέγγυο επιτυχίας σε αυτή τη νέα προσπάθεια».
Αναφερόμενος στον στρατηγό Φλώρο, είπε: «Θα ήθελα εκ μέρους όλου του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων να ευχαριστήσω από καρδιάς για το αδιαμφισβήτητα ισχυρό και σημαίνων αποτύπωμά του στην ιστορική πορεία των Ενόπλων Δυνάμεων και της πατρίδας μας».
«Προσωπικά», συνέχισε, «ως νεότερος αξιωματικός που έχει διδαχθεί και εκπαιδευτεί σε όλα τα έτη δίπλα σας και έχει υπηρετήσει υπό τις διαταγές σας, σας ευχαριστώ από καρδιάς για την εμπιστοσύνη σας».
Ποιος είναι ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ
Ο Δημήτριος Χούπης γεννήθηκε το 1965 στα Νέα Κερδύλλια Σερρών. Εισήχθη το 1983 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε το 1987 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Διαβιβάσεων. Ως τεταρτοετής Εύελπις (1986-1987) διετέλεσε Αρχηγός Αρχιλοχίας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.
Ως Ανώτατος Αξιωματικός (Ταξίαρχος) προήχθη το έτος 2016 τοποθετήθηκε ως Δντης της Δνσεως Οπλιτών Θητείας του ΓΕΣ (2016-2017), Διοικητής Ταξιαρχίας της 80 ΑΔΤΕ (Κως) (2017-2018), Υποδιοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (2018-2019) μέχρι και της προαγωγής του σε Υποστράτηγο. Το έτος 2019 προήχθη σε Υποστράτηγο και τοποθετήθηκε ως Διοικητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το 2020 ως Διοικητής Μεραρχίας της 95 ΑΔΤΕ(Διαγοριδών) και το 2021 ως Διευθυντής Ε’ Κλάδου (Στρατιωτικών Πληροφοριών – Ασφαλείας) του ΓΕΕΘΑ.
Στις 09 Μαρτίου 2022 προήχθη σε Αντιστράτηγο και τοποθετήθηκε ως Διοικητής της ΑΣΔΕΝ.
Στις 17 Ιανουαρίου 2023, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.
Τιμήθηκε με όλα τα προβλεπόμενα παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις καθώς και με τις πτέρυγες Αλεξιπτωτιστών 5 χωρών του ΝΑΤΟ.
Είναι Διδάκτωρ με άριστα του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ στα Συστήματα Μετάδοσης της πληροφορίας. Διαθέτει τίτλους μεταπτυχιακής εξειδίκευσης στα αντικείμενα Στρατηγική και Διπλωματία, στο «Στρατηγικό Σχεδιασμό και Διαχείριση Κρίσεων» καθώς και είναι απόφοιτος της 7ης ΕΣ μεταπτυχιακού σεμιναρίου «δια βίου μάθησης» στο Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης, υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ. Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων, όπως επίσης έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών εργασιών, άρθρων, μελετών και ανακοινώσεων σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια σε αντικείμενα της διδακτορικής του διατριβής, κρυπτασφάλειας (χαοτική κρυπτογραφία –fractals), στρατηγικής κυβερνοπολέμου και ειδικά θέματα Μη Επανδρωμένων Συστημάτων.
Ομιλεί άριστα την Αγγλική και τη Γαλλική σε επίπεδο εργασίας. Είναι παντρεμένος και έχει 3 παιδιά (1 θυγατέρα Κλινική Διαιτολόγο και 2 γιούς Αξκούς των Ειδικών Δυνάμεων).