Με την παρουσίαση ενός εμβληματικού νομοσχεδίου για το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» σφραγίστηκε το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2023, με τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει ιστορική μεταρρύθμιση τη λειτουργία για πρώτη φορά στη χώρα μας μη κρατικών πανεπιστημίων, συνδέοντας την εξέλιξη αυτή με την παράλληλη ενίσχυση των δημόσιων ΑΕΙ.
Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, έθεσε σε συνέντευξή του και το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας τους, λέγοντας ότι: «Από την έναρξη της ακαδημαϊκής περιόδου 2025/2026 και σε κάθε περίπτωση έως το τέλος αυτής της κυβερνητικής περιόδου θα είμαστε έτοιμοι να δούμε να λειτουργούν τα παραρτήματα των ξένων ιδρυμάτων στην Ελλάδα».
Ο πρωθυπουργός παράλληλα επισήμανε ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά ένα θεμελιώδες πρώτο βήμα στο δρόμο για την αναθεώρηση του άρθρου 16, καλώντας άπαντες σε δημόσιο διάλογο, για να φανεί, όπως είπε, «ποιος είναι στην πράξη και όχι στα λόγια ο ειλικρινά προοδευτικός, ο ειλικρινά εκσυγχρονιστής».
Στόχος η σύγκλιση με την Ευρώπη
Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε ο «οδικός χάρτης» του 2024, ενώ μοιράστηκαν οι «μπλε φάκελοι» στους υπουργούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν τους στόχους αλλά και τα χρονοδιαγράμματα ανά χαρτοφυλάκιο για τη νέα χρονιά.
Το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής περιλαμβάνει περισσότερες από 221 μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, 279 έργα και επενδύσεις και πλέον των 2.000 δράσεων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εστιάζει σε 500 επενδυτικά και μεταρρυθμιστικά ορόσημα τα οποία, όπως επισήμανε: «υπηρετούν τον εκσυγχρονισμό και τη σύγκλιση της χώρας μας με την Ευρώπη». Περιλαμβάνει ακόμη την κατανομή των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τις κρίσιμες νομοθετικές παρεμβάσεις για τη νέα χρονιά.
Τα τρία πρώτα νομοσχέδια του 2024 και οι μεταρρυθμίσεις
Στις επιτροπές θα εισαχθούν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων τρία νομοσχέδια: Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Επαγγελματική Κατάρτιση και το σχέδιο νόμου για την Επιστολική Ψήφο. Στη Διάσκεψη των Προέδρων ενημερώθηκαν σχετικά με τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου τα μέλη της από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.
Εκτός, όμως, από τις καθημερινές μάχες που δίνει η κυβέρνηση με επίμονα προβλήματα όπως η εισαγόμενη ακρίβεια αλλά και την ετοιμότητα για αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων όπως αυτά του φθινοπώρου με τις καταστροφικές πλημμύρες, οι υπουργοί δρομολογούν -και μάλιστα με ορισμένο χρονικό πλαίσιο- συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.
Η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου είναι διαρκής από τους επιτελείς του Μαξίμου και γνωρίζουν ότι έως τις ευρωεκλογές δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Έτσι, εκτός από τα μη κρατικά πανεπιστήμια μέσα στο 2024 θα δούμε να έρχεται ακόμα μια μεταρρύθμιση στην Παιδεία, που θα έχει να κάνει με την ψηφιακή πλατφόρμα για την ενισχυτική διδασκαλία αλλά και την αξιολόγηση δομών και εκπαιδευτικών.
Από τους βασικούς πυλώνες του κυβερνητικού προγράμματος η υγεία, και ο μπλε φάκελος του 2024 για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη περιέχει το νέο υγειονομικό χάρτη, αλλά και την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με ανακαινίσεις Κέντρων Υγείας, ενίσχυση του ΕΚΑΒ. Η Δικαιοσύνη και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της σε όλα τα πεδία θα απασχολήσει σχεδόν όλο το 2024, καθώς θα παρουσιαστεί ο νέος δικαστικός χάρτης με την ενοποίηση ειρηνοδικών και πρωτοδικών αλλά και οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.
Βαρύς ήταν ο φάκελος που πήρε στα χέρια του και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας. Για το 2024 προγραμματίζονται 20 πρωτοβουλίες μεταξύ των οποίων η ολοκλήρωση μεγάλων δημόσιων έργων, όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης, η οδική σύνδεση Άκτιο – Αμβρακία, τμήματα του Αυτοκινητόδρομου Ε- 65 μέχρι την Καλαμπάκα, καθώς και τμήματα του νέου αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος. Επίσης, τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία αναμένεται να κυκλοφορήσουν έως το τέλος Απριλίου του 2024 και στη Θεσσαλονίκη αναμένεται η πρόσληψη 150 οδηγών από τον ΟΑΣΘ, μέσα στις πρώτες ημέρες του 2024.