Με την ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπό τον τίτλο «Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις», το οποίο ψηφίζεται σήμερα μαζί με μια σειρά από τροπολογίες, ολοκληρώνεται το νομοθετικό έργο για το τρέχον έτος.
Το Κοινοβούλιο θα κλείσει για τις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων και αναμένεται ν’ ανοίξει και πάλι στις 9 Ιανουαρίου. Μέσα στον πρώτο μήνα του έτους αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κατατεθούν και να ψηφιστούν συνολικά τρία σχέδια νόμου, τα οποία από την κυβέρνηση θεωρούνται κρίσιμα και σημαντικά.
Το πρώτο θα αφορά τους νέους Ποινικούς Κώδικες του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το δεύτερο θα έρθει στο Κοινοβούλιο από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και θα αφορά το δικαίωμα να ψηφίσουν οι Έλληνες στις προσεχείς ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο είτε ζουν εντός είτε εκτός των συνόρων. Το τρίτο νομοσχέδιο θα κατατεθεί από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού προς τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου και αναμένεται να προκαλέσει και τις σφοδρότερες αντιδράσεις. Ο επικεφαλής του χαρτοφυλακίου Κυριάκος Πιερρακάκης αναμένεται να φέρει προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να προκαλέσει σφοδρότατες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κάνουν λόγο ακόμα και για αντισυνταγματικού χαρακτήρα διατάξεις βάσει των όσων έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής.
Μόλις σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης το χαρακτήρισε ως «ιστορικού χαρακτήρα» νομοθέτημα, όπου τα πτυχία θα είναι ισοδύναμα με αυτά του δημοσίου πανεπιστημίου. «Ο φοιτητής θα πάρει ένα πτυχίο, το οποίο από πλευράς επαγγελματικών δικαιωμάτων θα είναι ισοδύναμο με το συνδεδεμένο του εξωτερικού και του δικού μας δημόσιου πανεπιστημίου» σημείωσε χαρακτηριστικά.