Άμεση εκκίνηση των διαβουλεύσεων με εκπροσώπους των κομμάτων για το θέμα της επιστολικής ψήφου προανήγγειλε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, που αυτές τις μέρες βρίσκεται στο Παρίσι, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του φόρουμ Global Strategy Group όπου συμμετέχουν 38 κράτη – μέλη του ΟΟΣΑ, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ επισήμανε το ζωηρό ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι Έλληνες της Διασποράς για την επιστολική ψήφο, ενδιαφέρον το οποίο εισέπραξε και η ίδια, όπως είπε, σε εκδήλωση ομογενών που διοργάνωσε η πρεσβεία της Ελλάδας στο Παρίσι, όπου είχε τη δυνατότητα να απαντήσει σε πολυάριθμες απορίες ομογενών μας αναφορικά με τον νέο τρόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.
«Ξεκινούμε τις διαβουλεύσεις με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Δευτέρα το πρωί» ανέφερε η κ. Κεραμέως τονίζοντας ότι το νέο σχέδιο νόμου θα τεθεί σε διαβούλευση αφού προηγουμένως ολοκληρωθούν οι επαφές με τα κόμματα.
Ερωτηθείσα σχετικά με το ενδεχόμενο η επιστολική ψήφος να εφαρμοστεί και στις εθνικές εκλογές, απάντησε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αφορά αποκλειστικά στις Ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα και σημείωσε ότι υπάρχει άπλετος χρόνος προκειμένου να συζητηθεί το συγκεκριμένο μέτρο και ευρύτερα για τις υπόλοιπες εκλογικές διαδικασίες.
Αναφορικά με τον νέο νόμο για τις διοικήσεις φορέων του δημοσίου και τις αλλαγές που αυτός προβλέπει στα κριτήρια επιλογής διοικητών, αναπληρωτών διοικητών και υποδιοικητών σε νοσοκομεία και υγειονομικές περιφέρειες, υπογράμμισε ότι εκδόθηκε ήδη η σχετική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, ένα μήνα μάλιστα νωρίτερα από την προβλεπόμενη προθεσμία, και επίκειται η έκδοση προκηρύξεων για την πλήρωση των θέσεων, με πρώτη προτεραιότητα τον ευαίσθητο χώρο της υγείας. «Οι πρώτες δύο προκηρύξεις που θα βγουν θα αφορούν τα νοσοκομεία της χώρας μας, θέσεις διοικητών, αναπληρωτών διοικητών, υποδιοικητών, καθώς επίσης και των υγειονομικών περιφερειών» όπως είπε.
Τέλος, αναφερόμενη στο Global Strategy Group το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι η φετινή ατζέντα περιλαμβάνει κρίσιμα θέματα της διεθνούς επικαιρότητας όπως οι γεωπολιτικές εξελίξεις η κλιματική κρίση και το δημογραφικό. «Πραγματευόμαστε βέλτιστες πρακτικές στους τομείς αυτούς, βλέπουμε ποιες είναι οι διεθνείς προκλήσεις και συζητούνται ζητήματα χάραξης πολιτικής, τα οποία στη συνέχεια οι αντιπρόσωποι των κρατών μελών εισηγούνται στις κυβερνήσεις τους» είπε. Σημείωσε δε, ότι η προεδρία του φετινού φόρουμ ανατέθηκε στη χώρα μας έπειτα από μία πολύ συγκροτημένη πρόταση που κατατέθηκε από ελληνικής πλευράς.