Για τις πρώτες δραματικές ώρες μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, μίλησε στο «Κόκκινο», ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή και πλέον πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αντώναρος.
«Εγώ είχα αναλάβει από αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου πέντε εβδομάδες πριν, μετά την παραίτηση του Ρουσσόπουλου.
Εκείνο το βράδυ ήμουν στο σπίτι μου, μέρα γιορτής, πολλά τηλέφωνα. Λίγο πριν τις 21:30 χτύπησε το τηλέφωνο και ήταν ο Τάκης Χηνοφώτης, υφυπουργός τότε Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Δημόσια Τάξη, προσπαθούσε να βρει τον Προκόπη Παυλόπουλο, πολιτικό του προϊστάμενο, ο οποίος ήταν – αν θυμάμαι καλά – σε μια εκδήλωση στις Σέρρες και δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί του.
Μου είπε «Βαγγέλη, ξέρεις, έχουμε ένα πολύ δυσάρεστο συμβάν. Πυροβολήθηκε από άνδρα των σωμάτων ασφαλείας ένας νεαρός και είναι σε πολύ βαριά κατάσταση. Σε παρακαλώ να ενημερώσεις τον πρωθυπουργό. Ενημέρωσα αμέσως τον πρωθυπουργό, τον πήρα τηλέφωνο. Κρίναμε ότι δεν θα ήταν σκόπιμο εκείνη την ώρα να κατέβει στο Μαξίμου. Σε 10 λεπτά ξαναχτύπησε το τηλέφωνο, ήταν ο Τάκης ο Χηνοφώτης ο οποίος με ενημέρωσε ότι ο νεαρός, ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, είχε εκπνεύσει στο μεταξύ. Είχε τελειώσει η ζωή του.
Όπως καταλαβαίνετε, κινητοποιήθηκε όλος ο κρατικός μηχανισμός. Κατέβηκα εγώ αμέσως στο Μαξίμου, βρέθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος, γύρισε εσπευσμένα στην Αθήνα και ανέλαβε την κεντρική διαχείριση του θέματος, ως αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών».
«Έβγαιναν από 17 μέρη της Αθήνας»
Ο Ευάγγελος Αντώναρος μίλησε για τις συνεχείς κυβερνητικές συσκέψεις, τον υπαινιγμό από κάποιον – που δεν κατονόμασε – για κινητοποίηση του Στρατού, αλλά και για την εντολή αυτοσυγκράτησης που δόθηκε στην Αστυνομία.
«Από την άλλη μέρα και μετά, και ενώ στο μεταξύ είχε γίνει κινητοποίηση ομάδων διαμαρτυρίας – θα το πω πολύ προσεκτικά – το είδαμε από διάφορους ιστοτόπους, ομάδων, οι οποίες τα κινούσαν αυτά, από 17 μέρη της Αθήνας έβγαιναν άνθρωποι, από την επαρχία ερχόντουσαν ομάδες διαμαρτυρίας, υπήρχε κινητοποίηση στην Αστυνομία, οι οδηγίες ήταν για αυτοσυγκράτηση στην Αστυνομία, το θυμίζω αυτό για το οποίο κατηγορηθήκαμε -αδίκως για μένα – εκ των υστέρων, ότι είχαμε μια παθητική στάση, είχαμε μια αμυντική στάση, όπως είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ήμασταν σύμφωνοι σ’ αυτό όλοι μας σχεδόν, για να αποφύγουμε την απώλεια ανθρώπινης ζωής. Βεβαίως είναι υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύει και την ιδιοκτησία και την ιδιωτική περιουσία, αλλά πάνω απ’ όλα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Και αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάει κανείς, όποιος ασκεί εξουσία. Το λέω ξεκάθαρα, είναι βαθύ μου πιστεύω.
Συνεδρίασε εκείνη την ημέρα, αν θυμάμαι καλά από την Κυριακή μέχρι τη Δευτέρα και την Τρίτη, τέσσερις ή πέντε φορές η κυβερνητική επιτροπή, εκείνη συνεδρίαζε συνεχώς, στην οποία εγώ μετείχα και μετείχαν και τα σημαντικότερα στελέχη με μερικούς συμβούλους του πρωθυπουργού. Μερικοί, κανένας – δυο, ίσως ένας, έκαναν υπαινιγμούς για κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και η άμεση αντίδραση κατ’ αρχάς του υπουργού Άμυνας, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ήταν κάθετα αντίθετη – προς τιμήν του – και σχεδόν όλοι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και ο υποφαινόμενος είπα ότι είναι αδιανόητο. Ήμασταν μόλις 34 χρόνια (σ.σ. από την πτώση της χούντας).
«Υπήρχαν ομάδες αδιευκρίνιστες με καταστροφική μανία»
Για ομάδες «με καταστροφική μανία», που πήραν μέρος στα επεισόδια που συγκλόνισαν τότε την Αθήνα, αλλά και άλλες πόλεις, έκανε λόγο ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Προκαλούσε ανησυχία κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών ότι υπήρχαν ομάδες αδιευκρίνιστες με καταστροφική μανία. Δεν ήταν ο κόσμος, που έσπαγε προθήκες καταστημάτων. Αυτό όσο περνούσαν οι μέρες, κορυφωνόταν. Αυτό προκαλούσε διάφορες ανησυχίες. Η εντολή που είχε δοθεί και η απόφαση που είχαμε πάρει, καθώς κάναμε επαφές με εκπροσώπους και κορυφαία στελέχη άλλων κομμάτων, ήταν να αποφευχθεί η απώλεια ανθρώπινης ζωής. Βγήκαν εκ των υστέρων κάποιοι – μεταξύ των οποίων και ο σημερινός πρωθυπουργός – και κατηγόρησαν την τότε κυβέρνηση ότι δεν έκανε ό,τι μπορούσε – δηλαδή τι να κάνει να δώσει εντολή να πυροβολείται ο κόσμος;
Θα σας θυμίσω ότι αυτός ήταν ο λόγος που ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε την πρώτη φορά να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Παυλόπουλο, επιμερίζοντάς του την ευθύνη για όσα έγιναν στην Αθήνα. Ο Παυλόπουλος κατ’ εντολή του πρωθυπουργού άσκησε τα καθήκοντά του όπως έπρεπε να τα έχει ασκήσει κάθε υπεύθυνος άνθρωπος. Με αυτοσυγκράτηση. Δεν το λέω, για να υπερασπιστώ εκ των υστέρων τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Υπήρχε σαφώς διαμαρτυρία και θυμός και οργή από το αναπάντεχο γεγονός. Και γι’ αυτό και βγήκαν πάρα πολλοί άνθρωποι στους δρόμους. Ο κόσμος φοβάται, όμως, κιόλας, όταν βλέπουν ότι οι άλλοι καταστρέφουν. Ποιοι μένουν πίσω, αυτοί που θέλουν να τα κάνουν μπάχαλο. Θεωρώ ότι ήταν σωστή η στάση της κυβέρνησης να το αφήσει να ξεθυμάνει παρά τις καταστροφές. Οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση θα έριχνε βενζίνη στην κατάσταση. Από πλευράς της ήσσονος αντιπολίτευσης, βρήκαμε πολύ κατανόηση και οι άνθρωποι που μιλήσαμε βοήθησαν να καταλαγιάσει αυτό το πράγμα».
«Δεν μπορεί να προσλαμβάνονται με δίμηνη εξάσκηση στα σώματα ασφαλείας»
«Εγώ θα έλεγα ότι θα πρέπει να τηρούνται κατά την πρόσληψη στα σώματα ασφαλείας πολύ πιο αυστηροί όροι» τόνισε ερωτηθείς σχετικά με τον Επαμεινώνδα Κορκονέα ο Ευάγγελος Αντώναρος και συνέχισε: «Δεν τηρούνται οι όροι και δεν τηρούνται, γιατί όταν προσλαμβάνονται σε ορισμένες υπηρεσίες μετά από δίμηνη ή τρίμηνη εξάσκηση, δεν έχουν τα εχέγγυα που χρειάζονται, ώστε σε δύσκολες κατάστάσεις να δείχνουν αυτοσυγκράτηση και αυτοπειθαρχία, για να δράσουν. Πώς θα το κάνει κάποιος με λίγες εβδομάδες εκπαίδευσης;».