Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η Σύνοδος των ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες η οποία θα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά σε θέματα οικονομίας και ευρωζώνης, παρουσία της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου.
Οι ηγέτες θα συζητήσουν την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση και το συνεχιζόμενo στενό συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών, θα επανεξετάσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ένωση Κεφαλαιαγορών και την Τραπεζική Ένωση, καθώς και τις εργασίες που δρομολογήθηκαν για το «ψηφιακό ευρώ».
Τις συζητήσεις των 27 απασχόλησε και η ενδιάμεση αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) 2021-2027. Τον περασμένο Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επιπλέον 65,8 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του απρόβλεπτου κόστους που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και των συνεπειών του (πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση), καθώς και για τη χρηματοδότηση της διαχείρισης της μετανάστευσης.
Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για μεταναστευτικό και φυσικές καταστροφές
Σε παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για το Μεταναστευτικό, αλλά και των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Αλληλεγγύης τονίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές απαιτούν νέους πόρους στον προϋπολογισμό της Ένωσης, ειδικά για τις χώρες της Μεσογείου.
Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι τη συγκεκριμένη θέση είχε διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, προαναγγέλλοντας μάλιστα τότε την πρωτοβουλία του να θέσει το θέμα μέσω επιστολής του προς τους ηγέτες της MED9, ώστε να υπάρξει κοινή παρέμβαση των ηγετών του Νότου προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Μάλιστα, η πρόταση του πρωθυπουργού είχε συζητηθεί στη Σύνοδο της MED9 στη Βαλέτα και είχε αποσπάσει ευρεία στήριξη τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδίαν. Η Ελληνική πρωτοβουλία κατέληξε με επιστολή χθες αργά προς τον Σαρλ Μισέλ, την οποία υπογράφουν οι 8 από τους 9 ηγέτες της MED9.
Η επιστολή
«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο στο κατώφλι μας. Είναι ήδη μέρος της ζωής μας, όπως μας έχουν θυμίσει οι φυσικές καταστροφές στην περιοχή μας.
Απειλεί τις χώρες μας, την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες ατομικά και συνολικά και πλήττει την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη, την ευημερία, το μέλλον και τη ζωή μας. Απειλεί την ΕΕ στο σύνολό της. Είναι πλέον προφανές ότι οι πολιτικές μας και οι δημοσιονομικοί πόροι δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος- ενώ η πράσινη μετάβαση και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι ο πρωταρχικός μας στόχος, υπάρχει περιορισμένη βοήθεια διαθέσιμη βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο γενικευμένων κλιματικών διαταραχών, όπου η αλλαγή του κλίματος προκαλεί συχνά γεγονότα ακραίων καταστροφών που γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα.
Οι διαθέσιμοι πόροι (υλικοί, ανθρώπινοι, επιχειρησιακοί, οικονομικοί) έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς. Οι ζημίες είναι ανυπολόγιστες. Αυτή η μεγάλη πρόκληση της ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα σημερινά διαθέσιμα μέσα διάθεσής της, καθώς διακυβεύεται η κοινωνική και οικονομική συνοχή των χωρών μας, καθώς και της Ένωσης. Το μέλλον της κοινωνίας μας κινδυνεύει.» αναφέρεται στην κοινή επιστολή.