Το κατώφλι του Μεγάρου Ευξείνογκραντ στη Βάρνα της Βουλγαρίας θα περάσει σήμερα ο πρωθυπουργός για να συμμετέχει στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας με κεντρικό θέμα στην ατζέντα τα ενεργειακά δίνοντας έμφαση σε έναν μελλοντικό διάδρομο διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας από τη Θεσσαλονίκη μέσω Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Μπουργκάς, Βάρνας προς την Κωνστάντζα, με πιθανή επέκταση στη Μολδαβία. Το παρών στη συνάντηση θα δώσει και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ στόχος της Συνόδου είναι η οικοδόμηση σύγχρονων μεταφορών, επικοινωνιών και ενεργειακών υποδομών κατά μήκος του διαδρομής για την ενίσχυση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων των συμμετεχόντων χωρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει τον στρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης, ως στρατιωτικού, εμπορικού και ενεργειακού κόμβου, ενώ η ελληνική πλευρά εξετάζει παράλληλα τον ρόλο που δύναται να παίξουν τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης στην εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών και προϊόντων στο μέλλον. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις συζητήσεις μεταξύ των ηγετών αναμένεται να κυριαρχήσει ο ενεργειακός διάδρομος Βορρά-Νότου με την Ελλάδα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς ήδη εξάγει και προμηθεύει με φυσικό αέριο τη Μολδαβία, ενώ μέσω του Διασυνδετήριου αγωγού IGB έχει τετραπλασιάσει τις εξαγωγές της από το 2022 συμβάλλοντας στην ενεργειακή σταθερότητα στην περιοχή.
Με τον αγωγό αυτό συνδέθηκαν για πρώτη φορά τα δίκτυα φυσικού αερίου Ελλάδος-Βουλγαρίας, η γειτονική χώρα απέκτησε απευθείας σύνδεση με τον TAP και τον Νότιο Διάδρομο, ανοίγουν νέοι δρόμοι για την τροφοδοσία αγορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Δυτικών Βαλκανίων. Το επόμενο στοίχημα του IGB είναι η αύξηση της δυναμικότητάς του και για το λόγο αυτό έχουν ξεκινήσει ήδη σχετικές προμελέτες.
Παράλληλα οι τρεις ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν και θέματα ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η Διεύρυνση της Ε.Ε, συζήτηση που ξεκίνησε ήδη στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα και η οποία αναμένεται να κορυφωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την πέμπτη Σύνοδο Κορυφής του Τριμερούς σχήματος συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας, που αποτελεί ελληνική πρωτοβουλία από 1994, η οποία είχε ως αρχικό στόχο την ευρωατλαντική ενσωμάτωση Βουλγαρίας και Ρουμανίας.