Για την διεύρυνση της ΕΕ και τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζονται οι υποψήφιες χώρες αλλά και για το μεταναστευτικό όπως και την αύξηση των πόρων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της άτυπης συνόδου κορυφής στη Γρανάδα της Ισπανίας. Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την διεύρυνση είπε:

«Η Ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων συζητείται εδώ και 20 χρόνια. Από την ατζέντα της Θεσσαλονίκης έως χωρίς κατ ανάγκη αν έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο. Η Ελλάδα εξακολουθεί να αγωνίζεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων και θα επιχειρηματολογεί υπέρ της ανάγκης όλες οι χώρες οι οποίες λαμβάνουν καθεστώς υποψήφιας χώρας να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους κανόνες και να μην υπάρχουν γεωπολιτικές προτεραιότητες στο να μια διαδικασία η οποία είναι αυστηρά καθορισμένη. Προφανώς και αναφέρομαι στον τρόπο με τον οποίο οι χώρες αυτές πρέπει να προσαρμοστούν στα ευρωπαϊκά δεδομένα και στις αξιολογήσεις που θα γίνονται διαρκώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να γνωρίζουμε αν πράγματι προχωρούμε σε αυτό τον δρόμο. Σε αυτή την κατεύθυνση θέλω να τονίσω ότι για την Ελλάδα δεν νοούνται εκπτώσεις από τους βασικούς κανόνες του Κράτους Δικαίου αυτό αφορά όλες τις υποψήφιες χώρες. Δεν φωτογραφίζω κάποια χώρα συγκεκριμένα. Νομίζω ότι και οι ίδιες οι χώρες γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν την προσπάθεια που απαιτείται έτσι ώστε στο τέλος της συνεργασίας να μπορούν να διεκδικούν να γίνουν μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Ταυτόχρονα βέβαια η συζήτηση αυτή της σημαντικής διεύρυνσης της ΕΕ μας υποχρεώνει και πάλι να συνεχίσουμε να επαναξιολογήσουμε τον τρόπο της ίδιας της λειτουργίας της ένωσης. Όχι μόνο τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων αλλά και τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον προϋπολογισμό καθώς η είσοδος φτωχότερων χωρών στην ΕΕ προφανώς θα απαιτήσει περισσότερους πόρους εσαν δεν θέλουμε να θυσιάσουμε κρίσεις δράσεις της Ευρωπαϊκής επιτροπής όπως οι δράσεις συνοχής ΚΑΠ σε βάρος χωρών που χρειάζονται χρήματα».

Για το μεταναστευτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων ότι «το πρόβλημα της μετανάστευσης χρειάζεται συνολική προσέγγιση και μια μεγαλύτερη ενεργοποίηση όλης της ΕΕ και των θεσμών και των κρατών μελών για να υποστηρίξουμε τις χώρες που είναι στα εξωτερικά σύνορα της ένωσης».

Όλη η απάντηση: «Στο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου είναι σίγουρα στην θετική κατεύθυνση. Σίγουρα είναι ένα πρόσθετο εργαλείο που θα έχουμε στην διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού όπως αυτές που είδαμε στο παρελθόν με μια χαλάρωση των διαδικασιών για τις χώρες πρώτης υποδοχής. Από μόνο του το σύμφωνο αυτό δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της μετανάστευσης χρειάζεται συνολική προσέγγιση και μια μεγαλύτερη ενεργοποίηση όλης της ΕΕ και των θεσμών και των κρατών μελών για να υποστηρίξουμε τις χώρες που είναι στα εξωτερικά σύνορα της ένωσης. Παραδείγματος χάριν η συμφωνία που έχει γίνει με την Τυνησία είναι στη σωστή κατεύθυνση. Το ίδιο πρέπει να γίνει με Λιβύη και την Αίγυπτο που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό μεταναστών που θα ήταν καταστροφή αν έρχονταν στην Ευρώπη και το ίδιο σε ένα βαθμό γίνεται με την Τουρκία μέσα από μια συζήτηση που γίνεται στα πλαίσια της βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας Τουρκίας. Αυτό έχει και μια σημαντική ευρωπαϊκή διάσταση. Ακριβώς η Ελλάδα θα επιχειρηματολογεί υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού προγράμματος έτσι ώστε να μπορούμε έχουμε περισσότερους πόρους στην διάθεσή μας για να μπορούμε να στηρίζουμε αυτές τις χώρες υπό την προϋπόθεση ότι αυτές συνεργάζονται με την ΕΕ για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών».

Τέλος, όσον αφορά στο ζήτημα της αναθεώρησης του προϋπολογισμού της ΕΕ του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας ζήτησε να αυξηθούν οι πόροι κατά 2,5 δις για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

«Όπως γνωρίζετε η Κομισιόν έχει καταθέσει μια πρόταση η οποία καλύπτει τις ελληνικές ανησυχίες ζητάμε πολλά περισσότερα χρήματα για την Ουκρανία και καλά κάνουμε αλλά επιχειρηματολόγησα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο ότι είναι αδύνατον να διαθέτουμε σημαντικούς πρόσθετους πόρους για την Ουκρανία χωρίς ταυτόχρονα να διαθέτουμε λιγότερους πόρους σε σχέση με αυτούς που δίνουμε για την Ουκρανία για την στήριξη ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με φυσικές καταστροφές.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι πολύ μικρό έχει ήδη εξαντληθεί και η Ελλάδα κατάφερε και πέτυχε να διεκδικήσει μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αξιοποίηση πόρων που είχε στην διάθεσή της για να στηριχθεί και απέναντι στις φυσικές καταστροφές οι οποίες έπληξαν πρωτίστως την Θεσσαλία αλλά είναι σαφές ότι αυτό δεν αρκεί.

Γιατί είναι πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι και με αλλά τέτοια φαινόμενα στο μέλλον και γι αυτό θεωρώ ότι η αύξηση του Ταμείου Αλληλεγγύης κατά 2,5 δις σε μια συνολική αναθεώρηση που ξεπερνάει τα 65 δις είναι ένα ποσό που δεν θα έπρεπε να μας προβληματίζει».

Επίσης, ανέφερε πως «νομίζω ότι οι θέσεις αυτές γίνονται περισσότερο κατανοητές στο ευρωπαϊκό συμβούλιο αν και απέχουμε από μια συνολική συμφωνία.

Για τους δημοσιονομικούς κανόνες η Ελλάδα στηρίζει επί της αρχής την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερη ευελιξία στην δημοσιονομική προσαρμογή αναλαμβάνοντας πάντα και την ευθύνη των μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε η χώρα μας να γίνει ανταγωνιστική.

Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να ξεπερνά τους στόχους που θέτει δεν είμαστε πια το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ευρώπης αλλά η ευχάριστη έκπληξη και ως προς τις δημοσιονομικές μας μας επιδόσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούμε αντιμέτωποι με αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο δεν θα αναγνωρίζει αφενός τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν και δεν πρέπει να επαναληφθούν αλλά θα πρέπει να λαμβάνει και υπόψιν του ότι πρέπει να γίνουν και σημαντικές πρόσθετες επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Με σημαντικότερο τον τομέα της άμυνας. Οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό πρόσημο στον τρόπο που συμπεριλαμβάνονται στους υπολογισμούς της ΕΕ. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ξοδεύει πολλά για την άμυνά της αλλά και αυτές οι δαπάνες αυτές έχουν και ευρωπαϊκή διάσταση. Δεν θωρακιζόμαστε μόνο για την διαφύλαξη της εθνικής μας κυριαρχίας – αλλά προσθέτουμε στις δυνατότητες της Ευρώπης να ενισχύσει την αμυντική της αυτονομία. Είναι βούληση μας η συζήτηση να τελειώσει πριν το τέλος του έτους».