«Έχουμε παραλάβει τα τελευταίου τύπου εμβόλια που κυκλοφορούν για τον covid και τα οποία καλύπτουν τις υπάρχουσες μεταλλάξεις» ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στην επί της Αρχής συζήτηση του σχεδίου νόμου για τις «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορoνοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις» που άρχισε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ο υφυπουργός, σχετικά με τα εμβόλια για την Covid, είπε πως «η Ελλάδα συμμετέχει μαζί με όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ στην κοινή προμήθεια εμβολίων. Έχουμε παραλάβει και τα τελευταίου τύπου εμβόλια που κυκλοφορούν και καλύπτουν τις υπάρχουσες μεταλλάξεις, όπως όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».
Οι εμβολιασμοί, είπε «προχωρούν με πολύ υψηλότερα ποσοστά από αυτά που περιμέναμε». Σχετικά με την πανδημία και την «υπερβάλλουσα θνησιμότητα» ανά έτος, ο υφυπουργός ανέφερε πως «η χώρα μας είναι περίπου στην μέση των χωρών-μελών της ΕΕ και των χωρών του δυτικού κόσμου». Σχολιάζοντας αναφορές βουλευτή για την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων γιατρών, είπε πως «οι ιατροί αυτοί ήταν πολλοί λίγοι».
Για την θέσπιση της ενιαίας ηλεκτρονικής λίστας χειρουργείων που εισάγεται με το νομοσχέδιο, ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι «αυτό που γίνεται είναι η ψηφιοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης με τις λίστες των νοσοκομείων. Δεν αλλάζει τίποτα. Στην λίστα χειρουργείων βάζει έναν ασθενή ο ίδιος ο θεράπων χειρουργός ιατρός που τον εξέτασε και όχι κανένας νοσηλευτής. Δεν είμαστε εδώ για να ξηλώσουμε, αλλά πατάμε στην υπάρχουσα διάταξη και την αποκτηθείσα εμπειρία όλων αυτών των χρόνων. Αυτό που καταργείται είναι η χειρόγραφη εγγραφή της λίστας από τον χειρουργό. Όλα αυτά πλέον θα γίνονται ψηφιακά. Η λίστα είναι στο όνομα του χειρουργού, στην κλινική, στο νοσοκομείο, συνεπώς δεν αλλάζει κάτι σχετικό». Με την ψηφιοποίηση και την τήρηση της κεντρικής πλατφόρμας, εξήγησε ο υφυπουργός ότι «αυτό που θα επιτευχθεί είναι να γίνεται εκκαθάριση της λίστας από ασθενείς που στο μεταξύ ήδη έχουν χειρουργηθεί και παραμένουν για την ίδια επέμβαση από τις λίστες άλλων νοσοκομείων που παράλληλα είχαν εγγραφεί. Επίσης, η ενιαία λίστα θα ενημερώνεται και για τα επείγοντα χειρουργεία. Σήμερα έχουμε περιστατικά εγγραφής εδώ και τέσσερα χρόνια σε λίστες νοσοκομείων γιατί κανείς δεν πήγε να τα εκκαθαρίσει. Η φιλοσοφία είναι ότι αποκτάμε ψηφιακά δεδομένα στην Υγεία, ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε. Να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα». Ο κ. Θεμιστοκλέους, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «η ενιαία λίστα δεν σημαίνει ότι ένας ασθενής θα μετακινηθεί σε άλλη πόλη ή θα τον χειρουργήσει κάποιος άλλος από τον θεράποντα ιατρό που έχει επιλέξει, καθώς στην χώρα μας -σε αντίθεση με άλλες χώρες- υπάρχει αυτή η δυνατότητα επιλογής νοσοκομείου και χειρουργού από έναν ασθενή και αυτό το δικαίωμα επιλογής το διατηρούμε». Επίσης, συμπλήρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους ότι «και με το νέο σύστημα, δεν τίθεται και κανένας φραγμός σ’ έναν ασθενή να πάει σε ένα, δύο ή περισσότερα νοσοκομεία και να εγγραφεί στις αντίστοιχες λίστες τους».
Σχετικά με το υγειονομικό προσωπικό, ο υφυπουργός ανέφερε ότι στο ΕΣΥ έχουμε 107.726 άτομα προσωπικό και είναι προσβολή προς το επικουρικό προσωπικό, κάποιοι να μην το προσμετρούν όταν μιλούν για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την εργασία και την προσφορά του επικουρικού προσωπικού. Έχουμε, είπε ο υφυπουργός, από τα υψηλότερα ποσοστά σε προσωπικό με τις προσλήψεις που έγιναν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι «η προκήρυξη 2Κ μόνιμου προσωπικού έχει ολοκληρωθεί και αναμένονται σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ και των ιατρών εξελίσσεται κανονικά. Έχουμε γύρω στους 130 συντονιστές διευθυντές και 826 επιμελητές Α΄και Β’ που λογικά θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, ίσως κάποιες λίγο παραπάνω».