Θεωρητικά σήμερα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα προσέρχονταν στα εκλογικά κέντρα όλης της χώρας προκειμένου να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανάμεσα στους Έφη Αχτσιόγλου, Στέφανο Κασσελάκη, Νίκο Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Στέφανο Τζουμάκα.
Στην πράξη όμως όλος ο προγραμματισμός που είχε γίνει άλλαξε, εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel που έπληξε τη χώρα και είχε ως αποτέλεσμα την μετάθεση της διαδικασίας κατά μια εβδομάδα.
Ωστόσο και πάλι το πρόβλημα δεν λύνεται καθώς φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να έχουν προλάβει να στηθούν έως την επόμενη Κυριακή 17 του μηνός κάλπες στην περιοχή της Θεσσαλίας που έχει υποστεί και τις μεγαλύτερες καταστροφές. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ πως δεν μπορούν να γίνουν δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου στην περιοχή μας υπό αυτές τις συνθήκες». Πολλώ μάλλον λοιπόν να μπορέσουν να διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που αποφασίστηκε να διεξαχθούν σε επτά ημέρες από σήμερα.
Στην Κουμουνδούρου υπάρχει έντονος προβληματισμός και αναζητείται λύση.
Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι πολλά αλλά την τελική απόφαση θα κληθεί να πάρει η Πολιτική Γραμματεία.
Η μια περίπτωση είναι να στηθούν κάλπες σε όλη την Ελλάδα σε εξαίρεση τη Θεσσαλία. Η άλλη είναι να διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές σε δεύτερο χρόνο στη συγκεκριμένη περιοχή και μετά να ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαντάζει πιθανό. Η τρίτη περίπτωση είναι να στηθούν λίγα εκλογικά κέντρα στη Λάρισα και στον Βόλο που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες και περισσότερα στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, κι ας μην πάνε πολλοί ψηφοφόροι στα σημεία αυτά.
Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε ορίσει πριν την κακοκαιρία συνολικά 570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα και η οδηγία που είχε δοθεί ήταν πως οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα, ακόμη κι αν βρίσκονται εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας. Τώρα κάποια εκλογικά τμήματα προφανώς και δεν θα λειτουργήσουν στην περιοχή της Θεσσαλίας ή ακόμη κι αν καταφέρουν να λειτουργήσουν, θα έχουν μικρή προσέλευση καθώς προτεραιότητα των κατοίκων της περιοχής είναι η αναζήτηση στέγης, τροφής και κάλυψης των πρώτιστων αναγκών επιβίωσης.