Στους Ολυμπιακούς Αγώνες κυριαρχούν οι ιστορίες δόξας και θριάμβου, αλλά πολλές φορές τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται σε περιστατικά που δεν τιμούν καθόλου το «αρχαίο πνεύμα το αθάνατο».

Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν πληγεί από πολύκροτες υποθέσεις ντόπινγκ, περιπτώσεις αδικίας από κριτές, αλλά και μία εγκληματική ενέργεια εναντίον αμερικανίδας αθλήτριας.

Ντοπέ ο Μπεν Τζόνσον

Ο βιονικός Τζαμαϊκανός που πήρε την καναδική υπηκοότητα είχε τρελάνει τον κόσμο με τις εξωπραγματικές επιδόσεις του στα 100μ, στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Το 1988, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, ο Τζόνσον τερμάτισε πρώτος μπροστά από τον Καρλ Λιούις. Λίγες ημέρες αργότερα, έσκασε η βόμβα: ο Τζόνσον βρέθηκερ να έχει κάνει χρήση στεροειδών. Έχασε το μετάλλιο, αλλά και το παγκόσμιο ρεκόρ που είχε πετύχει, φυγαδεύθηκε από την Σεούλ και δεν επανήλθε ποτέ στο προσκήνιο.

Η επίθεση κατά της Νάνσι Κέριγκαν
Λίγο πριν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1994, η αμερικανίδα Νάνσι Κέριγκαν, φαβορί για μετάλλιο στο καλλιτεχνικό πατινάζ δέχθηκε επίθεση από έναν άγνωστο άνδρα, ο οποίος την χτύπησε στο γόνατο με μία μεταλλική ράβδο. Όπως αποκαλύφθηκε, την επίθεση είχε ενορχηστρώσει ο πρώην σύζυγος της αντιπάλου της Κέριγκαν, Τόνια Χάρντιγκ. Παρά τον τραυματισμό, η Κέριγκαν πήρε μέρος στους Αγώνες και κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο, ενώ η Χάρντινγκ βγήκε 8οη και της έμεινε για πάντα η ρετσινιά της επίθεσης.

Το φιάσκο της Μάριον Τζόουνς
Το 2000 στο Σίδνεϋ, η Μάριον Τζόουνς ήταν η απόλυτη βασίλισσα. Κέρδισε τρία χρυσά και δύο χάλκινα μετάλλια. Η «βασιλεία» της έληξε, όμως, άδοξα, όταν το όνομά της συνδέθηκε με το σκάνδαλο ντόπινγκ της εταιρίας BALCO. Η Τζόουνς είχε καταθέσει επανειλημμένα για την υπόθεση και πάντα δήλωνε ότι δεν είχε κάνει ποτέ χρήση απαγορευμένων ουσιών. Τελικά, το 2007, η Τζόουνς παραδέχθηκε ότι είχε πει ψέματα. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών και έχασε τα Ολυμπιακά μετάλλιά της.

Η «κλοπή» μιας νίκης
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, το σκάνδαλο του Μπεν Τζόνσον επισκίασε ένα άλλο σκοτεινό σημείο: την εξόφθαλμη εύνοια των κριτών υπέρ ενός νοτιοκορεάτη πυγμάχου. Ο Αμερικανός Ρόι Τζόουνς κατάφερε 86 χτυπήματα έναντι 32 του αντιπάλου του, Παρκ Σι Χουν, ωστόσο οι κριτές έδωσαν τη νίκη στον νοτιοκορεάτη. Η αδικία αναγνωρίστηκε αρκετά χρόνια αργότερα, με τον ισόβιο αποκλεισμό των κριτών, όμως ο Παρκ κράτησε το μετάλλιό του.

Η κριτής που «εξαγοράστηκε» για την πατρίδα της
Στους Χειμερινούς Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι, το καναδικό ζευγάρι Τζέιμι Σαλέ και Νταβίντ Πελετιέ ήταν φαβορί για το αγώνισμα των ζευγαριών. Το πρόγραμμά τους ήταν αλάνθαστο, αλλά οι περισσότεροι κριτές έδωσαν καλύτερη βαθμολογία στο ζευγάρι της Ρωσίας, που είχε κάνει αρκετά λάθη. Το αποτέλεσμα προκάλεσε σάλο και, τελικά, μια γαλλίδα κριτής, «έσπασε» και ομολόγησε ότι προτίμησε το ρωσικό ζευγάρι, επειδή οι κριτές της Ρωσίας της είχαν υποσχεθεί ότι αν το έκανε, θα ευνοούσαν κι εκείνοι τους αθλητές της Γαλλίας. Η ΔΟΕ έδωσε τελικά άλλο ένα χρυσό μετάλλιο στους Καναδούς.