H Ιταλία προκρίθηκε στα προημιτελικά του EURO 2012 νικώντας με 2-0 την Ιρλανδία, χάρη στα γκολ των επιθετικών της Κασάνο και Μπαλοτέλι. Είναι όμως αξιοπρόσεκτο ότι οι δύο ποδοσφαιριστές των «ατζούρι» δεν αγωνίστηκαν μαζί, αλλά σε διαφορετικές περιόδους του συγκεκριμένου αγώνα. Ο Αντόνιο Κασάνο, μάλιστα, με το τέρμα που σημείωσε έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της ιταλικής ομάδας σε τελικές φάσεις Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, φτάνοντας τα τρία. Είχε σημειώσει τα δύο προηγούμενα στο EURO 2004, στην ισοπαλία με τη Σουηδία (1-1) και τη νίκη επί της Βουλγαρίας (2-1).

Ο Κασάνο έκανε φέτος μεγάλη προσπάθεια για να επιστρέψει στα γήπεδα, λόγω του γνωστού προβλήματος με την καρδιά του, το οποίο αποκαλύφθηκε το βράδυ της 29ης Οκτωβρίου 2011. Στην εθνική ομάδα, με τη συμμετοχή εναντίον της Ιρλανδίας, έφτασε τις 31, σημειώνοντας 10 γκολ στα 2042 λεπτά που έχει φορέσει τη φανέλα της «σκουάντρα ατζούρα». Τις καλύτερες εμφανίσεις του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, ωστόσο, ο άσος της Μίλαν τις πραγματοποιεί εσχάτως: στην προκριματική φάση του EURO 2012 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ των «ατζούρι» με 6 γκολ σε 10 αγώνες, σημειώνοντας κατά μέσο όρο ένα τέρμα ανά 204 λεπτά συμμετοχής, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο Μάριο Μπαλοτέλι, από την πλευρά του, στέφθηκε πρωταθλητής Αγγλίας με τη Μάντσεστερ Σίτι, μετρώντας 23 εμφανίσεις και 13 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο ιδιόρρυθμος επιθετικός αγωνίστηκε 1325 λεπτά στο πρωτάθλημα, επιτυγχάνοντας ένα γκολ ανά 101,9 λεπτά. Σε επίπεδο εθνικής ομάδας, σκόραρε το δεύτερο γκολ του (σε 11 εμφανίσεις) απέναντι στην Ιρλανδία (ένα τέρμα ανά 287,5 λεπτά).

Κατά γενική ομολογία, Κασάνο και Μπαλοτέλι είναι δύο επιθετικοί κλάσης και θα μπορούσαν να αποτελούν το δίδυμο της ιταλικής επίθεσης. Παρά την αδιαμφισβήτητη αξία τους, όμως, οι δύο «ατζούρι» έχουν συνυπάρξει μόλις σε πέντε αγώνες και για ένα σύνολο 267 λεπτών, ενώ έως τώρα δεν έχει καταγραφεί αγώνας που να ολοκληρώθηκε με ταυτόχρονη παρουσία και των δύο! Μια εξήγηση γι’ αυτό ίσως να δίνει η γλώσσα των αριθμών, η οποία αποδεικνύει ότι, στις περιπτώσεις που οι δύο ποδοσφαιριστές έπαιξαν ο ένας στο πλάι του άλλου, η Ιταλία έχει να επιδείξει μία νίκη, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες.