«Οι Έλληνες ψηφοφόροι για μία ακόμη φορά ψήφισαν κατά των αναγκαστικών μέτρων λιτότητας και της μετατροπής της χώρας τους σε εργαστήριο «μοντέρνας οικονομίας». Επίσης, ψήφισαν (ακόμη πιο αποφασιστικά απ’ ότι στις 6 Μαΐου) κατά των παλιών πολιτικών ελίτ που κατέστρεψαν τη χώρα σε τέσσερις δεκαετίες απληστίας», αναφέρεται σε σχόλιο της σλοβενικής εφημερίδας «Ντέλο» για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα.
«Ακόμη κι αν η συντηρητική Νέα Δημοκρατία κατορθώσει να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση, μία νέα εποχή έχει ξεκινήσει. Τώρα η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει να δίνει εντολές και να αρχίσει να ακούει» εκτιμά ο σχολιαστής της εφημερίδας, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.
«Η ελληνική φωνή είναι δυνατή και καθαρή. Αν νικούσε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε αυτόματα άλλες 50 έδρες στη Βουλή, αλλά θα ήταν δύσκολο να συγκροτήσει κυβέρνηση χωρίς συνεργασία. Όμως, ο Αλέξης Τσίπρας λέει ότι ο νέος του συνασπισμός έχει ήδη ολοκληρωθεί. Επίσης, συνεχίζει να επαναλαμβάνει ότι τα μέτρα λιτότητας θα είναι κομμάτι του παρελθόντος, την ημέρα που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση. Ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός ξεκίνησε και όχι μόνο στην Αθήνα» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
«Η Ευρώπη επιβίωσε στις γενικές εκλογές στην Ελλάδα», είναι το σχόλιο της εφημερίδας «Ντνέβνικ» της Λιουμπλιάνας. Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι οι εκλογές δεν αφορούσαν μόνον την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία αλλά και τη στήριξη ή απόρριψη των μέτρων λιτότητας.
«Όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της. Ωστόσο, το 1/3 των Ελλήνων αποφάσισε ψηφίσει ένα κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία, που υποσχέθηκε συνέχιση των τωρινών πολιτικών» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
«Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς διαμόρφωσε την εκστρατεία του γύρω από ένα και μόνον ερώτημα: θέλετε να κρατήσετε το ευρώ στα ΑΤΜ ή επιστροφή στην απρόβλεπτη δραχμή, η αξία της οποίας θα αλλάζει κάθε μήνα;» υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα της «Ντνέβνικ».
«Αρκετοί Έλληνες αποφάσισαν ότι τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο τρομερό από τη ζωή εκτός της ευρωζώνης. Αλλά το ερώτημα ίσως δεν ήταν πολύ σαφές, καθώς δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η τήρηση των όρων της διάσωσης θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η ελληνική κρίση είναι απλώς μέρος της ευρωπαϊκής κρίσης, που δεν εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ούτε την ελληνική οικονομία. Εκτός τούτου, η βεβαιότητα ότι το ευρώ θα πρέπει να εγκαταλειφθεί ήταν ένα επιχείρημα αρκετά πειστικό να οδηγήσει ψηφοφόρους να ψηφίσουν κόμματα που είναι αντίθετα στη λιτότητα» αναφέρεται.
«Είναι σπουδαία νέα για την ευρωπαϊκή ιδέα. Το ευρώ είναι το τελευταίο πράγμα που παραμένει από την ΕΕ ως υπόσχεση για μία καλύτερη ζωή. Για τους Έλληνες είναι το τελευταίο εξωτερικό σημείο της σύνδεσής τους με την ήπειρο. Ψήφισαν υπέρ της ελπίδας ότι τα ATM θα συνεχίσουν να λειτουργούν» τονίζεται στο δημοσίευμα της «Ντνέβνικ» με τον τίτλο «Εκλογές ATM».