Στη διαβεβαίωση ότι «δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη» προχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, η οποία ερμηνεύεται ως αλλαγή πλεύσης όσον αφορά προηγούμενες δηλώσεις του, στις οποίες άφησε να εννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αν δεν συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε μεν στη δημόσια πρότασή του για σύσκεψη υπό τον Κάρολο Παπούλια – επιθυμώντας την παράκαμψη της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών – με τη συμμετοχή των κομμάτων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και αντικείμενο της συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής συνευθύνης» μετακινήθηκε ωστόσο εμφανώς από το αρχικό του μήνυμα ότι προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση είναι η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θα αφήσουμε τη χώρα απροστάτευτη και ακυβέρνητη. Εμείς θέλουμε αύριο να γίνει η συνάντηση με τον ΠτΔ» είπε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε: «Αν κατάλαβα καλά ο Σαμαράς θέλει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και δεν βλέπω σε τι διαφέρει από την κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης” είπε με νόημα ο κ. Βενιζέλος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κατά το χθεσινό τηλεφώνημα με τον κ. Σαμαρά, δεν υπήρξαν μόνο συγχαρητήρια αλλά βρέθηκαν και κοινά σημεία για την «επόμενη ημέρα». Όπως επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι προηγήθηκε και τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον κ. Ολάντ και τον κ. Βενιζέλο, η οποία πέραν των συγχαρητηρίων επεκτάθηκε και στην «επόμενη ημέρα» σε Ελλάδα και Ευρώπη.

«Όσοι σέβονται τους θεσμούς να έρθουν, να πουν και να προκύψει κυβέρνηση» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος για την πρότασή του να υπάρξει σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δείχνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, το ΠΑΣΟΚ επειδή δε μπορεί να αντέξει την πίεση που ήδη ασκείται για τη συγκρότηση κυβέρνησης με το ίδιο ως ρυθμιστή, ψάχνει τον τρόπο με τον οποίο θα επιχειρήσει να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ πριν πει το δικό του «ναι». Προετοιμάζοντας αυτό το έδαφος, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε εντυπωσιασμένος από την εμμονή Κουβέλη «να τηρηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών» υποστηρίζοντας ότι «η χώρα δεν μπορεί να περιμένει ούτε ώρα». Είπε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί δεν αποδέχτηκε την πρότασή του ο κ. Κουβέλης ότι αναμένει «ο κ. Σαμαράς όταν πάρει την πρώτη διερευνητική εντολή, αμέσως ή σχεδόν αμέσως, να ακολουθήσει την πρότασή μου», ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δε συμφώνησε κάτι τέτοιο με τον κ. Σαμαρά με τον οποίο μίλησε τηλεφωνικά. Χαρακτήρισε τη δήλωση Τσίπρα «πρωτοφανή, δημοκρατικά και κοινοβουλευτικά αδιανόητη» διότι όπως εξήγησε «ο κ. Τσίπρας είπε ότι μπορεί να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία που είναι ταυτόχρονα και εκλογική πλειοψηφία, σχεδόν απόλυτη, αλλά δεν έχει νομιμοποίηση να κάνει τίποτα, ότι μπορεί να παρεμποδιστεί το οτιδήποτε, ότι υπάρχουν διαδικασίες που είναι εκτός κοινοβουλευτισμού». Η δήλωση Τσίπρα, είπε ο κ. Βενιζέλος, «εξέπεμπε ένα κλίμα θυμού λόγω της έκβασης, απειλής και εκβιασμού».

«Αυτό δεν είναι ένα παραγωγικό ούτε για το εσωτερικό μέτωπο ούτε για τη διεθνή εικόνα της χώρας. Αν ήθελε να μας πει ότι δεν αντιλαμβάνεται την έννοια της εθνικής συνευθύνης ας έρθει να το πει στον ΠτΔ εκτός αν δεν θέλει να έρθει» είπε ο κ. Βενιζέλος για τον κ. Τσίπρα, ανοίγοντας τα χαρτιά του.

«Η πρώτη προτίμηση του λαού είναι κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, από εκεί και πέρα υπάρχουν και οι “σέκοντ μπεστ” λύσεις που πρέπει όμως να γίνουν αποδεκτές και από την διεθνή κοινότητα και ευρωπαϊκή αντίληψη των πραγμάτων. Γιατί πρέπει να μπορούμε να διαπραγματευτούμε» είπε ο κ. Βενιζέλος αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ σκέπτεται να παράσχει ψήφο ανοχής ή και εμπιστοσύνης χωρίς να συμμετέχει με τη φυσική του παρουσία, αλλά αυτό θα πρέπει να το δεχθεί η Ευρώπη.

«Οι δεύτερες λύσεις πρέπει να εξεταστούν μετά τις πρώτες» σημείωσε. «Θέλουμε να αποφύγουμε θνησιγενείς λύσεις. Δεν γίνεται να μην υπάρχει επαρκής βαθμός σύμπραξης και της αντιπολίτευσης. Σαφώς θα υπάρξει μια κυβέρνηση, αυτό θέλουμε, θα δούμε ποια κυβέρνηση. Δεν θα απαλλαχτεί ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ από την πίεση να αρθεί στο ύψος των ευθυνών του» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Πρέπει βεβαίως να σημειωθεί ότι η γραμμή «δε συμμετέχουμε σε κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ» συναντά προβλήματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ήδη ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε ότι «δεν εννοεί το ΠΑΣΟΚ να εξαρτά τη στάση του από τη στάση ενός άλλου κόμματος» και στελέχη όπως ο Α. Λοβέρδος, η Α. Διαμαντοπούλου και ο Μ. Χρυσοχοίδης συμφωνούν μεν με την τακτική έκθεσης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν εννοούν ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα συμβάλλει στην προσπάθεια για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, ανεξάρτητα από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν από την αναλυτική ενημέρωση από τον κ. Βενιζέλο, στην ενημέρωση που παρείχε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά είχε πει ότι «η χώρα δε μπορεί να μείνει χωρίς κυβέρνηση» και αφήνοντας να εννοηθεί ότι «ενδεχομένως ζητηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει στο διαπραγματευτικό πλαίσιο» δόθηκε η εντύπωση ότι το μήνυμα Βενιζέλου πως το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει σε κυβέρνηση «εθνικής συνευθύνης» αν δε συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, βαίνει προς «διόρθωση»…