Με πολλές ελπίδες αλλά και τεράστια διλήμματα προσέρχονται οι Έλληνες ψηφοφόροι στις κάλπες, με ζητούμενο μια κυβέρνηση που θα είναι ικανή να διαπραγματευτεί μέσα στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον και να διαχειριστεί τα τεράστια προβλήματα που ήδη δημιούργησε η κρίση και η παρατεταμένη ύφεση.
Με τις εκτιμήσεις να φέρνουν το πρώτο κόμμα περίπου στο 30% αλλά με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, η συζήτηση και ο προβληματισμός έχει ήδη περάσει στο μεγάλο θέμα της επόμενης ημέρας που είναι η επιτακτική ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης.
Ο Α.Σαμαράς μίλησε για κυβέρνηση σωτηρίας χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιους θεωρεί πιθανούς συμμετέχοντες σ αυτή την κυβερνητική σύμπραξη, ο Α.Τσίπρας επιμένει σε κυβέρνηση της αριστεράς χωρίς όμως και αυτός να έχει λύσει το μεγάλο θέμα των συμμετεχόντων με δεδομένη πάντα την αυτοαπομόνωση του ΚΚΕ. Κι αυτά την στιγμή που ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ελλάδα έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά διεθνούς προβλήματος με την ένταση στην ΕΕ τις ΗΠΑ και τις διεθνείς αγορές στο κόκκινο.
Μετά από ένα διάστημα απειλών και εκβιασμών έμμεσων ή άμεσων προς τον Έλληνα ψηφοφόρο κυρίως από την Γερμανία και τους δορυφόρους της τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα και το Βερολίνο και η Κομισιόν προτιμούν απλώς να κρατούν την ανάσα τους. Έστω και αργά αντελήφθησαν τελικά ότι η τακτική του εκβιασμού και το παιχνίδι με το κοινό νόμισμα δημιούργησε πρόβλημα στην ίδια την ευρωζώνη χωρίς να λύση το κατά την άποψη τους πρόβλημα στην Ελλάδα.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πία Αρενκίλντε απέφυγε να απαντήσει στη «βροχή» ερωτημάτων που δέχθηκε για την Ελλάδα και δήλωσε λακωνικά ότι «το πεδίο ανήκει στους Έλληνες ψηφοφόρους. Θα υπάρξει αντίδραση της Επιτροπής, μόλις γνωρίζουμε το αποτέλεσμα των εκλογών». Η Γερμανία δια στόματος του εκπροσώπου της Α.Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ αρκέστηκε να πει ότι «η καγκελάριος δεν δίνει σύσταση ψήφου για τις εκλογές στην Ελλάδα».