Η πρόταση για συγκρότηση κυβέρνησης από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Αριστερά και Ανεξάρτητους Έλληνες, κατατέθηκε χθες από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τόσο με την επιστολή του προς τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς όσοι και με τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Διαβλέποντας τη δύσκολη θέση του ΠΑΣΟΚ και μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ο κ. Βενιζέλος παλεύει για να εξασφαλίσει στο κόμμα του ένα ρόλο που είναι αμφίβολο αν θα του τον δώσουν οι πολίτες την Κυριακή.
Δηλαδή του ρυθμιστή στη διαδικασία συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας και αυτός είναι ο λόγος που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφενός επιδιώκει συναντήσεις όπως η σημερινή στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι και αφετέρου κατηγορεί ταυτόχρονα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι διαμορφώνουν σκηνικό πολιτικού αδιεξόδου και μιλά για τεχνητή πόλωση μεταξύ Συγγρού και Κουμουνδούρου.
Στην πραγματικότητα βλέπει ότι η πόλωση αυτή είναι υπαρκτή και ενέχει τον κίνδυνο περαιτέρω συρρίκνωσης του ρόλου του ΠΑΣΟΚ…
«Ο τόπος – προειδοποίησε χθες ο κ. Βενιζέλος- «δεν κυβερνιέται από ισχνές μειοψηφίας, ούτε με ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας απέναντι, αποκαλύπτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση αν σε αυτή δε συμμετέχουν τουλάχιστον η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Περιγράφοντας δε την επόμενη ημέρα των εκλογών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι θεωρεί δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν την υπογραφή και του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα, με βάση το οποίο θα συνεχιστεί η δανειοδότηση της χώρας και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα επιμείνει στη θέση για συγκρότηση κυβέρνησης με τη στήριξη και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, χωρίς όμως να διευκρινίσει τι θα κάνει εάν αυτό οδηγεί σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση.
«Ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι πρώτο κόμμα, το bonus 50 εδρών δεν είναι η λύση. Δεν μπορείς να κυβερνήσεις με ισχυρή αντιπολίτευση στο δρόμο» επανέλαβε ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης σε κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης» σημειώνοντας ως ανάγκη «να υπάρξει στη χώρα μία περίοδος σταθερότητας τουλάχιστον ενάμισι έτους, αν όχι τετραετίας».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε για μία ακόμη φορά εναντίον της τεχνητής πόλωσης που διαμορφώνουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάλεσε τους Ανεξάρτητους Έλληνες να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, αλλά και τη Δημοκρατική Αριστερά για το πώς εννοεί τη συνεργασία.
Σχολιάζοντας δε τη δήλωση του Ζ.Κ. Γιούνκερ, (σ.σ. ο οποίος δήλωσε ότι στην Ελλάδα δεν κλαίει κανένας πλούσιος, παρά μόνο οι αδύνατοι) ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να απαντήσει στην ουσία της δήλωσης Γιούγκερ δηλαδή τη συμπίεση κυρίων της μεσαίας τάξης και των χαμηλών εισοδημάτων κατά την τελευταία διετία και περιορίστηκε να πει ότι «οι πλούσιο δεν κλαίνε γιατί έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό και περιμένουν την κατάρρευση και την επιστροφή στη δραχμή για να κερδίσουν» επαναλαμβάνοντας τα περί τα περί ύπαρξης οριζόντιου κόμματος της δραχμής.
Ο κ. Βενιζέλος δεν παρέλειψε να σχολιάσει και άλλη μία δήλωση που φέρνει το ΠΑΣΟΚ σε δύσκολη θέση, αυτή του Επιτρόπου Οικονομικών στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα που άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου από την επόμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι «εμείς βάλαμε τη ρήτρα της επαναδιαπραγμάτευσης κάθε τρεις μήνες…».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η μείωση του χρέους έγινε χωρίς καμία επίπτωση για την χώρα, ενώ σχετικά με τις χτεσινοβραδινές στην Ισπανία (λαμβάνει ενίσχυση για τις τράπεζες, χωρίς πρόσθετα μέτρα – δείτε εδώ σχετικά – επεσήμανε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις χωρίς την Ελλάδα στο τραπέζι, λόγω ακυβερνησίας η οποία, όπως εκτίμησε, πλήττει ακόμη και τον τουρισμό της χώρας.