Το πρόγραμμα για την αγροτική πολιτική παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη Βέροια, τονίζοντας ότι κάποιοι «πρέπει να σταματήσουν παίζουν με τη φωτιά, δηλαδή την κρίση με την Ε.Ε., και με “σοφίσματα” να δηλητηριάζουν και να διασπούν την κοινή γνώμη».
«Παίζουν με τα ιερά και τα όσια των Ελλήνων παραγωγών και μικρομεσαίων όσοι μιλάνε για μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης», τόνισε και αναρωτήθηκε πως θα διασφαλιστούν οι καταθέσεις και οι αποταμιεύσεις τους, αν δεν στηριχθούν οι Τράπεζες, μεταξύ αυτών και η Αγροτική (ΑΤΕ), με τα 50 δισ. ευρώ (τα 25 τα πήραμε), που προβλέπει η δανειακή σύμβαση.
«Πώς θα στηριχθεί η ΑΤΕ» είπε και ανέφερε τη χθεσινή διάψευση από το υπουργείο Οικονομικών πληροφορίας διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων ότι κινδυνεύει με κλείσιμο η ΑΤΕ.
Χαρακτήρισε «σόφισμα» την άποψη ότι η δανειακή σύμβαση μας οδηγεί εκτός ευρώ και άρα δεν θα πάθουμε τίποτε αν βγούμε από το ευρώ, όπως και την άποψη ότι δεν θα τολμήσουν να μας βγάλουν εκτός ευρώ διότι είναι μεγάλο το κόστος εξόδου.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ένιωσε πάρα πολύ άσχημα σε συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ, όταν συζητήθηκε η περικοπή των κονδυλίων προς την Ουγγαρία, επειδή δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και σημείωσε πως «δεν θα ήθελα ποτέ να ζήσουμε κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα».
Δήλωσε «υπερήφανος» για τις υπογραφές που έβαλε για τη δανειακή σύμβαση, διότι μπήκαν κάτω από τις υπογραφές του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, για την ένταξη στην ΕΟΚ και τα ΜΟΠ (Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα), αντιστοίχως. Οι τροποποιήσεις στη δανειακή σύμβαση, που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, είναι η δημοσιοποίηση των θεμάτων που ήδη διαπραγματεύθηκε σκληρά.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε την πρόταση για διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, λέγοντας ότι αυτή είναι η μόνη που μπορεί να δώσει λύση για τη χώρα, η οποία θα πατάει σε σταθερό έδαφος, με πολιτική την τροποποίηση της δανειακής σύμβασης, μένοντας στο ευρώ.
Προς την κατεύθυνση αυτή ζήτησε την ψήφο των πολιτών, διότι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, ένας ισχυρός τρίτος πόλος, είναι η εγγύηση για μια ασφαλή πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη και στο μέλλον.
Σε ό,τι αφορά τον αγροτικό κόσμο υπογράμμισε πως, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε για την προστασία του εισοδήματος των αγροτών και τα όποια μέτρα να είναι όσο γίνεται πιο ήπια.
Τα τελευταία χρόνια, είπε, δόθηκαν κοινοτικές επιδοτήσεις ύψους 10 δισ. ευρώ και κρατήθηκε «ζωντανή» η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Αυξήθηκε η επιστροφή ΦΠΑ και ψηφίστηκαν σημαντικοί νόμοι. Όσοι επιδιώκουν τη σύγκρουση με την Ε.Ε. πρέπει να σκεφθούν τι θα γίνει με τη ροή κονδυλίων προς την αγροτική παραγωγή από την ΚΑΠ και διαρθρωτικά Ταμεία.
Έδωσε μεγάλη σημασία στη διανομή δημόσιας γης, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε νέους αγρότες και τόνισε πως σύμφωνα με έρευνα περίπου 1.500.000 κάτοικοι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων αστικών κέντρων διερευνούν τις δυνατότητες να επιστρέψουν στην ύπαιθρο. Αν επιστρέψει το 20% αυτών θα αλλάξουν εντελώς τα δεδομένα στην αγροτική παραγωγή, επεσήμανε και έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη της βιολογικής καλλιέργειας και στην αντικατάσταση εισαγομένων προϊόντων από ελληνικής παραγωγής.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης συνεταιριστικά στελέχη και αγρότες από νομούς της Μακεδονίας πήραν το λόγο και μίλησαν για τα προβλήματα που τους απασχολούν, ενώ παρουσίασαν και προτάσεις για την επίλυση τους. Παραβρέθηκαν ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης και ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Δριβελέγκας.