Την άποψη ότι και η ίδια η Ε.Ε. θα αξιώσει μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου «κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης από κόμματα που πιστεύουν στον κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία», εξέφρασε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος με συνέντευξή του στο Μέγκα, επαναλαμβάνοντας ότι μία κυβέρνηση χωρίς την συμμετοχή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δε θα μπορέσει να σταθεί.
«Δε μπορεί να είναι έξω από αυτή την ευθύνη, για παράδειγμα ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κανένα κόμμα που πιστεύει στον κοινοβουλευτισμό, στη δημοκρατία και εκπροσωπεί τμήμα του ελληνικού λαού δε μπορεί να είναι έξω από αυτή την ευθύνη. Διότι δε θα μας αφήσουν και οι άλλοι να έχουμε αυτή την πολυτέλεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και εξήγησε ότι «πρέπει και οι άλλοι από έξω να θεωρούν ότι διαπραγματεύονται και συμφωνούν με μια χώρα η οποία εκπροσωπείται νομίμως, εκπροσωπείται κανονικά, εκπροσωπείται από όλες τις δυνάμεις που επηρεάζουν την εθνική πορεία».
Επιχείρησε δε να εξηγήσει ως αναγκαιότητα για τη χώρα την ύπαρξη κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ λέγοντας ότι το τελικό κριτήριο θα πρέπει να είναι «πώς η χώρα θα διαμορφώσει μια εθνική στρατηγική, θα διαπραγματευθεί στην Ευρώπη και διεθνώς, θα φτάσει σε μια λύση η οποία θα είναι ασφαλής και θα προσφέρει στον πολίτη κάτι καλύτερο και όχι κάτι χειρότερο σε σχέση με αυτά που έχει, περισσότερη ασφάλεια, μεγαλύτερη προοπτική, καλύτερο εισόδημα».
Ωστόσο, χρησιμοποίησε και χθες υψηλούς τόνους κριτικής ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «εκπροσωπεί τη χειρότερη εκδοχή του παλιού ΠΑΣΟΚ, μια εκδοχή που δεν έχει καμία επαφή με τη σημερινή Ελλάδα και τις ανάγκες της».
Ειδικότερα για τον κ. Τσίπρα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Δεν τη βγάζεις με επιδείξεις και λόγια, δεν τη βγάζεις εμφανιζόμενος ως Τσάβες της Μεσογείου ή φανταζόμενος ότι είσαι ο Τσε Γκεβάρα της νέας εποχής».Επικέντρωσε μάλιστα στη συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με τους πρέσβεις και τους διπλωματικούς υπαλλήλους των 20 ισχυρότερων κρατών, λέγοντας: «Τι είναι αυτό; Τι σημαίνει; Τι θέλουμε να πούμε; Ποιο είναι το μήνυμα; Ότι διαμορφώνουμε άλλους παγκόσμιους συσχετισμούς στη διεθνή οικονομία. Μα το πρόβλημα της διεθνούς οικονομίας και των συσχετισμών, είναι οι πρέσβεις των G20; Είναι τα κερδοσκοπικά σπεκουλαδόρικα τμήματα της αγοράς, με τα οποία πρέπει να συγκρουστείς. Το πρόβλημά μας στη διαπραγμάτευση κατά βάθος είναι οι οίκοι αξιολόγησης, είναι τα Hedge Funds, είναι οι διεθνείς Τράπεζες οι οποίες παίζουν σκληρά παιχνίδια.»
Επιχείρησε πάντως να διαχωρίσει το στελεχικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ από τους ψηφοφόρους, υποστηρίζοντας ότι «δε μιλάω για τον από ψηφοφόρο μιλάω για συντεχνιακά δίκτυα, μιλάω για συνδικαλιστικές ηγεσίες οι οποίες στην πραγματικότητα θέλουν να ανακόψουν οποιαδήποτε αλλαγή η οποία ανοίγει ευκαιρίες για νέους ανθρώπους και για την οικονομία, ευκαιρίες δικαιοσύνης κι έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό.»
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη διαδικασία ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζοντας ότι οι πολίτες καταψήφισαν το ΠΑΣΟΚ θεωρώντας ότι «μετακινήθηκε σε μια δεξιά πολιτική».
Προανήγγειλε πάντως ότι θα παρουσιάσει το σχέδιό του για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ το βράδυ της Κυριακής των εκλογών.
Προκάλεσε πάντως αίσθηση ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησε να πείσει ότι πρέπει να ενισχυθεί το ΠΑΣΟΚ ως τρίτος πόλος, απέναντι στο τεχνητό δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους πολίτες να μην πέσουν στην παγίδα του δίπολου αυτού, όπως σε άλλες περιόδους άλλα κόμματα καλούσαν τους πολίτες να μην πέσουν στην παγίδα του δικομματισμού.