Την άποψη ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είχε ακόμα μπροστά της ένα χρόνο φέρεται να είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος στη συνάντησή του με τους κοινωνικούς φορείς, από την οποία απουσίαζε ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ, καθώς όπως φέρεται να εξήγησε, αν δεν υπήρχε η πίεση πολιτικών δυνάμεων για να γίνουν γρήγορα οι εκλογές 2012 τα μέτρα θα ήταν πιο ήπια.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για τους μισθούς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να είπε ότι το βασικό επιχείρημα του ιδίου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου ήταν ότι το μισθολογικό κόστος δεν επιβαρύνει αλλά η τρόικα είχε στη διάθεσή της στοιχεία που η κυβέρνηση δε γνώριζε στην προσπάθειά της να πιέσει και να γίνει άμεσα η εσωτερική υποτίμηση των μισθών.

«Τα στοιχεία αυτά τα είχαν δώσει μέλη οργανώσεων που εξυπηρετούν εργοδοτικά συμφέροντα και δικηγορικά γραφεία», φέρεται να υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.

Με αφορμή την παρέμβαση του κ. Βασιλόπουλου ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του κ. Βενιζέλου για τους όρους του PSI, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως κανείς δεν έχει καταλάβει τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, ενώ συμπλήρωσε πως η απόφαση που πάρθηκε για να γίνουν οι εκλογές στις 19 Απριλίου, ουσιαστικά σκλήρυνε τη στάση της Τρόικα, η οποία και ζητούσε να περάσουν όλα τα μέτρα πριν τις εκλογές.

«Εάν η κυβέρνηση Παπαδήμου παρέμενε, είχε χρονικό ορίζοντα άλλο ένα χρόνο, η διαπραγμάτευση θα ήταν διαφορετική και τα μέτρα δεν θα ήταν τόσο σκληρά. Ηταν λάθος που δεν δεχθήκαμε τότε να υπογράψουν όλα τα κόμματα όπως ζητούσε η Τρόικα”, φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά, τα έξι επιπλέον σημεία που έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου ο κ. Βενιζέλος είναι τα ακόλουθα:

* 1 Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%.
* 2 Επαναφορά των παλαιών συντελεστών του ΦΠΑ στην εστίαση και στα αγροτικά εφόδια.
* 3 Διευκόλυνση από τις τράπεζες για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τα φυσικά πρόσωπα μετόχων στις επιχειρήσεις για οφειλές μέχρι 25.000 ευρώ.
* 4 Αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων με ενιαίο φόρο στα ακίνητα.
* 5 Αλλαγές στον Τειρεσία ώστε να δίνεται δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις.
* 6 Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφορά αλληλεγγύης στη βάση μιας δικαιότερης φορολογικής κλίμακας.