Με την πεποίθηση ότι «στις επόμενες εκλογές κρίνονται σχεδόν τα πάντα» τα κόμματα Δημιουργία Ξανά και Δράση, αποφάσισαν κοινή εκλογική κάθοδο, προκειμένου να υπάρξει μια «καθαρή μεταρρυθμιστική φωνή» στη Βουλή, που «θα πιέσει αλλά και θα στηρίξει» την επόμενη κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, όπως δήλωσαν οι επικεφαλής των δύο σχηματισμών Θάνος Τζήμερος και Στέφανος Μάνος, στη συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ανήγγειλαν τη δημιουργία του συνασπισμού.
Τα δύο κόμματα θα διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους και θα βαδίσουν στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα της 6ης Μαΐου, σύμφωνα με τα οποία, η Δημιουργία Ξανά έλαβε 2,15% και η Δράση 1,8%. Τα αποτελέσματα αυτά δίνουν, στο κατώφλι του 3% για είσοδο στη Βουλή, πέντε βουλευτές στη Δημιουργία Ξανά και τέσσερις στη Δράση, ενώ δεν θα υπάρχουν υποψήφιοι της Φιλελεύθερης Συμμαχίας σε εκλόγιμη θέση, ακόμη και αν υπάρχουν υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας.
Ο κ. Μάνος ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι η συμμαχία Δράσης- Φιλελεύθερης Συμμαχίας διατηρείται, αλλά η συμφωνία για τη δημιουργία συνασπισμού έγινε μεταξύ της Δράσης και της Δημιουργίας Ξανά και απέφυγε να διευκρινίσει περισσότερα, περιοριζόμενος να τονίσει τη δυναμική που προκύπτει από τη νέα συμμαχία.
Στην ομιλία του, ο κ. Τζήμερος είπε ότι «θα στηρίξουμε και θα πιέσουμε την επόμενη κυβέρνηση προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων» προσθέτοντας ότι θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης, η οποία όμως θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο και χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, ενώ δεν απέκλεισε και συμμετοχή του συνασπισμού στην κυβέρνηση.
«Θα ψηφίσουμε όποιο νομοσχέδιο έρχεται στη Βουλή και είναι μεταρρυθμιστικό, απ’ όπου κι αν προέρχεται και θα καταψηφίσουμε ό,τι αντιτίθεται στις μεταρρυθμίσεις, απ’ όπου κι αν προέρχεται» είπε ο κ. Τζήμερος, τονίζοντας ότι «αυτό είναι πολιτικός πολιτισμός».
Σήμερα, ο κ. Τζήμερος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των Φιλελευθέρων, με στόχο να μεταφερθεί η εικόνα ότι υπάρχει στην Ελλάδα ένας μεταρρυθμιστικός πόλος που εννοεί αυτά που λέει.
«Ο ρόλος μας, αν μπούμε στη Βουλή» είπε με τη σειρά του ο κ. Μάνος, «θα είναι σταθεροποιητικός και έντονα μεταρρυθμιστικός».
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΜΠΕ, ο κ. Τζήμερος δεν απέκλεισε συμμετοχή του συνασπισμού στη νέα κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι θέτει στην πρώτη σειρά των μεταρρυθμίσεων την αλλαγή της σχέσης πολίτη- πολιτείας και την ολοκλήρωση, από την επομένη, 18 Ιουνίου, της μηχανοργάνωσης, αλλαγές με μεγάλες πρακτικές εφαρμογές και απελευθέρωση δυνάμεων του δημοσίου τομέα.
Οι δύο πλευρές αν και δέχθηκαν ότι «δεν ξέρουν πού θα πάει αυτή η συνεργασία» υπογράμμισαν ότι σπάει την κουλτούρα της μη συνεργασίας.