Διευκρινίσεις που δεν αλλάζουν την ουσία των όσων είπε στον ΑΝΤ 1 για την μετεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά χωρίς να αποκλείει μάλιστα και τη συμμετοχή άλλων κομμάτων, έδωσε χθες ο Ευ. Βενιζέλος.

Αρχικά, σε πρωινή του δήλωση στην Ιπποκράτους, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι η δήλωσή του πως αποδέχεται τον Α. Σαμαρά για πρωθυπουργό εφόσον η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα ισχύει «αν ο κ. Σαμαράς εγκαταλείψει την πολιτική του κομματικού εγωισμού, την αδιέξοδη και εκτός πραγματικότητας στρατηγική της κομματικής αυτοδυναμίας της ΝΔ, πάψει να παλινδρομεί και ισορροπήσει διατυπώνοντας μία υπεύθυνη θέση, αν αντιληφθεί ότι η χώρα δεν κυβερνιέται παρά μόνο με τη συστράτευση όλων των φιλευρωπαϊκών και υπεύθυνων δυνάμεων, αν αντιληφθεί ότι δε μπορεί να επιβάλλει τον εαυτό του ως πρωθυπουργό αλλά μπορούν να συζητηθούν όλα τα ονόματα χωρίς προκατάληψη». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμπλήρωσε ότι με τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται μέχρι τώρα ο κ. Σαμαράς «έχει αυτοαποκλειστεί από τη συζήτηση αυτή».

Το μεσημέρι, παραχωρώντας συνέντευξη σε ΜΜΕ της περιφέρειας, ο κ. Βενιζέλος επανήλθε. Αρχικά διευκρίνισε και πάλι ότι: «Προσωπικά με τον κ. Σαμαρά δε με χωρίζει τίποτα, η σχέση μας είναι εξαιρετική,. Η επικοινωνία μας είναι πάντα φιλική και ευγενική και θέλω να πιστεύω ότι αυτό δε γίνεται για λόγους τυπικούς».

Στη συνέχεια, αφού κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι «έχει επενδύσει στη στρατηγική της αυτοδυναμίας της ΝΔ και της δικής του ανεξέλεγκτης πρωθυπουργίας την οποία θέλει ούτως ή άλλως αλλά δε δικαιολογείται από τους αριθμούς» και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία ή συνεννόηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας γιατί έχουμε απολύτως συγκρουόμενες στρατηγικές και αντιλήψεις» σημείωσε: «Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεδομένο, μη νομίζετε ότι θα πάει το ΠΑΣΟΚ να κάνει κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα να δημαγωγούν, να λαϊκίζουν, να τρίβουν τα χέρια τους επειδή βρέθηκαν οι αφελείς οι οποίοι θα στηρίξουν το σταυρό του μνημονίου.

Όχι πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και όταν λέω όλοι, εννοώ από τα αριστερά μέχρι τα δεξιά, όλο το φάσμα». Κατά τον κ. Βενιζέλο δε, οι όροι μίας μετεκλογικής συνεργασίας είναι: «Η Νέα Δημοκρατία να γίνει σοβαρή και σταθερή και να μην αλλάζει αντιλήψεις και οι δυνάμεις της Αριστεράς που δηλώνουν ευρωπαϊκές να μετάσχουν και να βοηθήσουν προς μία προοδευτική κατεύθυνση, συστήνοντας μάλιστα στους Αλέξη Τσίπρα και Φώτη Κουβέλη ότι «πρέπει να δουν τι είναι».

Λίγο αργότερα ωστόσο, φρόντισε από μόνος του να βάλει το μείζον – κατά τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ – προεκλογικό δίλλημα στο τραπέζι: Τι θα κάνουν αυτοί; Θα καταγγείλουν τη σύμβαση, δε θα την τηρήσουν; Θα ζητήσουν να τηρηθεί μονομερώς; Δηλαδή να μας δίνουν οι εταίροι μας τα λεφτά αλλά εμείς να μην τηρούμε τους συμφωνημένους όρους;» Και λίγο αργότερα, συμπλήρωσε: «Αν ο πολίτης θέλει να πάει σε μία κυβέρνηση που δεν έχει μέσα τις δυνάμεις οι οποίες έχουν την ευθύνη για την μεταπολίτευση, για τις δεκαετίες του ‘50, του ‘60, του ’70, του ’80 ωραία να πάει. Να γίνει μία κυβέρνηση λοιπόν στην οποία να μετέχει το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Αριστερά, ο κ. Καμμένος;

Ο κ. Καρατζαφέρης μπήκε – βγήκε ας πάει και αυτός να κάνουν μία κυβέρνηση. Να κυβερνήσουν τον τόπο όμως, να δώσουν τις συντάξεις, να δώσουν τους μισθούς, να δώσουν ανάπτυξη, να δώσουν ελπίδα , να πάνε να διαπραγματευτούν με την κ. Μέρκελ, τον κ. Ολάντ. Να πάνε να φέρουν την χώρα σε καλύτερη κατάσταση και όχι χειρότερη».