Το μέγαρο μουσικής Αθηνών θα κατακλυστεί και φέτος από τη μαγεία των Χριστουγέννων, μέσα από τις ξεχωριστές εκδηλώσεις χορού και μουσικής που φιλοξενεί.
Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στη Σειρά “Χριστούγεννα στο Μέγαρο”, που αποτελεί πλέον μέρος της παράδοσης των ημερών.
Από τις 15 έως τις 29 Δεκεμβρίου, λοιπόν, οι φίλοι του κλασικού χορού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα Αστέρια του Θεάτρου Μπολσόι της Ρωσίας και τους Χορευτές της Ακαδημίας του ομώνυμου Μπαλέτου σε δύο δημοφιλέστατα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, την «Κακοφυλαγμένη κόρη» και τον «Καρυοθραύστη».
«Η κακοφυλαγμένη κόρη» συνεχίζει να διατηρεί τη γοητεία και τη φρεσκάδα της, στις μέρες μας, παρότι η ηλικία της ξεπερνά τους δύο αιώνες, αφού είναι ένα από τα πρώτα έργα που εντάχθηκαν στο κλασικό ρεπερτόριο. Πρωτοανέβηκε στο Μπορντώ το 1789 και «υιοθετήθηκε» από το Μπολσόι το 1825. Στο Μέγαρο, παρουσιάζεται σε χορογραφία του πολυβραβευμένου «τσάρου» των Μπολσόι Γιούρι Γκριγκόροβιτς. Την μουσική επιμελείται ο Πέτερ Λούντβιχ Χέρτελ, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Ζαν-Πιερ Γκασινιέλ.
«Ο καρυοθραύστης», με τη σειρά του, είναι ένα συναρπαστικό παραμύθι που αντιστέκεται σθεναρά στη φθορά του χρόνου, πλημμυρισμένο από την ονειρική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων. Κοσμαγάπητες μελωδίες, πανδαισία χρωμάτων και υπέροχες χορογραφίες συνθέτουν ένα φαντασμαγορικό θέαμα με φόντο το στολισμένο σπίτι της Κλάρας και του Φριτς. Το μπαλέτο βασίζεται στο σατυρικό παραμύθι του Γερμανού ρομαντικού συγγραφέα E.T.A. Χόφμαν «Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών» (1816), το οποίο είχε ήδη διαβάσει ο Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, όταν του ζητήθηκε το 1852 από τον Διευθυντή του Θεάτρου της Αυτοκρατορικής Αυλής της Ρωσίας να συνθέσει την παρτιτούρα για το φερώνυμο δίπρακτο μπαλέτο. Το λιμπρέτο είναι του Μαριούς Πετιπά, η χορογραφία του Βασίλι Βαϊνόνεν και τα σκηνικά-κοστούμια των Άννα και Ανατόλι Νέζνιε.
Επιπλέον, το εορταστικό πρόγραμμα του Μεγάρου περιλαμβάνει δύο εμφανίσεις της Παιδικής Χορωδίας αγοριών από τη Βιέννη – η δεύτερη με τη σύμπραξή της Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής – καθώς και δύο εμφανίσεις μιας από τις καλύτερες Χορωδίες Γκόσπελ στον κόσμο, της London Community Gospel Choir, που αναμένεται να συναρπάσουν το κοινό και να το παρασύρουν στο εορταστικό κλίμα των ημερών.
Η Χορωδία των Αγοριών της Βιέννης, αποτελεί για πεντακόσια σχεδόν χρόνια ένα σύμβολο της Αυστρίας και της βιεννέζικης παράδοσης, με την ιστορία της να συνδέεται με τα πιο αστραφτερά ονόματα της κεντροευρωπαϊκής μουσικής: Μότσαρτ, Χάιντν, Σούμπερτ, Καλντάρα, Σαλιέρι, Γκλουκ, Μπρούκνερ. Ενώ, το σημερινό της στίγμα φτάνει μέχρι τους Μετάλικα, την Μαντόνα, τους Μπητλς, την ποπ και την έθνικ μουσική.
Η Παιδική Χορωδία της Βιέννης, έρχεται στο Μέγαρο για δυο βραδιές στην αίθουσα “Χρήστος Λαμπράκης”, με ένα κοντσέρτο a cappella σε έργα Κερουμπίνι, Μότσαρτ, Πουλένκ, Χάυντν, Γ.Στράους υιού κ.α. στις 21 Δεκεμβρίου και με μια συναυλία με χριστουγεννιάτικη μουσική(Μότσαρτ, Μπραμς, Χάυντν, Χαίντελ κ.α.), με τη συνοδεία της Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, υπό την μουσική διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ, στις 22 Δεκεμβρίου.
Τα 100 αγόρια της χορωδίας, από 10 έως 14 ετών, είναι χωρισμένα σε τέσσερις περιοδεύουσες ομάδες, με καθεμιά να φέρει το όνομα συνθέτη που συνδέεται με την ιστορία της (Μότσαρτ, Χάιντν, Σούμπερτ, Μπρούκνερ) και δίνουν 300 κοντσέρτα το χρόνο σε ένα κοινό 500.000 ανθρώπων, σε όλο τον κόσμο. Στο Μέγαρο Μουσικής θα εμφανιστεί η ομάδα Μπρούκνερ.
Τέλος, σε ένα μικρό εορταστικό ταξίδι έμπνευσης, ενθουσιασμού και ψυχικής ευφορίας στα δύσκολα φετινά Χριστούγεννα θα παρασύρει το κοινό του Μεγάρου, η London Community Gospel Choir στις δυο εμφανίσεις της στο Μέγαρο Μουσικής, στις 27 και 28 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα “Χρήστος Λαμπράκης”.
Γκόσπελ με γεύση φανκ, σουίνγκ, R&B, παραδοσιακά, a cappella ή με μουσική, οι 35 τραγουδιστές της χορωδίας τραγουδάνε τα πάντα με την ίδια άνεση και απολαμβάνουν, 28 χρόνια μετά την πρώτη τους εμφάνιση, τη χρυσή τους εποχή, μέσα στο κύμα ενθουσιασμού για τα χορωδιακά τραγούδια και τις φωνητικές αρμονίες των τελευταίων χρόνων.
Από τα κορυφαία σύνολα Γκόσπελ στον κόσμο, η London Community Gospel Choir (LCGC) συγκροτήθηκε το 1982, για να δώσει ένα μοναδικό κοντσέρτο στο Kensington Temple του Λονδίνου σε ένα κοινό 1000 θεατών. Η επιτυχία εκείνης της βραδιάς της άνοιξε ένα μακρύ δρόμο επιτυχιών, συνεργασιών και εμφανίσεων σε κάθε γωνιά του πλανήτη και με κάθε ευκαιρία.
Δημιούργημα του ιερέα Μπάζιλ Μηντ, η LCGC, καθιέρωσε τη γκόσπελ μουσική στην Βρετανία, έγινε περιζήτητη από καλλιτέχνες της ποπ, της τζαζ και της όπερας και απέκτησε ένα ποικιλόμορφο κοινό, που παρασύρεται από τη θετική της ενέργεια, την ποιότητα του ήχου της, το μοναδικό της στιλ και τη συγκίνηση που μεταδίδει.
Η LCGC έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις και βραβεία: Best Gospel Choir, BBC Music Gospel Awards, International Music Gospel Awards, LGMA και DMI Awards, ενώ έχει ηχογραφήσει 12 CD και αρκετά video. Τελευταία της κυκλοφορία, το Glorious του 2010.