Την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου στις 19.00 εγκαινιάζεται στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη-Πλατεία Ιπποδρομίου) η έκθεση «Αναμνήσεις από τον Πόντο. Εκκλησία και Εκπαίδευση, οι πρόμαχοι του Ποντιακού Ελληνισμού μέσα από τον φωτογραφικό φακό»

Πρόκειται για μια έκθεση φωτογραφίας μέσα από το προσωπικό αρχείο της Άννας Θεοφυλάκτου, με την οποία το Κέντρο Ιστορίας επιθυμεί να καταδείξει την οργάνωση και τη μεγάλη ανάπτυξη που παρουσίασε η εκπαίδευση στον Πόντο, την πληθώρα των σχολείων και το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Επίσης επιχειρείται μια προσέγγιση, μια γνωριμία με τις σπουδαιότερες μονές στην περιοχή του Πόντου, οι οποίες εκτός από το θρησκευτικό, ποιμαντικό τους έργο λειτουργούσαν και ως κέντρα εκπαίδευσης

Η έκθεση διαρθρώνεται σε δυο βασικούς άξονες :

1. Στις εκκλησίες και τα παρεκκλήσια που υπήρχαν στις περιοχές του Πόντου όπου κατοικούσε το ελληνικό στοιχείο.

2. Στις δομές της εκπαίδευσης, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την πληθώρα των ελληνικών σχολείων διαφορετικών μάλιστα βαθμίδων που λειτούργησαν με μεγάλη επιτυχία στον ποντιακό χώρο αλλά και ξένων σχολείων σε περιοχές όπου η ελληνική κοινότητα δεν άντεχε οικονομικά και πληθυσμιακά να στηρίξει τέτοια δραστηριότητα.

Διάρκεια έκθεσης: 8 -23 Δεκεμβρίου 2010
Ώρες λειτουργίας : Δευτέρα-Παρασκευή: 8.00-14.00 & 18.00-21.00
Σάββατο-Κυριακή: 10.00-14.00
Για ξεναγήσεις επικοινωνήστε στα τηλ.: 2310/274-167, 2310/264-668
Υπεύθυνη έκθεσης : Αικατερίνη-Ελένη Κρικώνη