Φρούριο θυμίζει η νεότευκτη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, κατά τις ημέρες των εργασιών του συνεδρίου «Οι διάλογοι των Αθηνών».

Το νέο κτίριο της λεωφόρου Συγγρού, για τέσσερις μέρες γίνεται το κέντρο της παγκόσμιας διανόησης αφού κορυφαίες προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης, καταφτάνουν για να συμμετάσχουν.

Η αστυνομική παρουσία είναι έντονη και τα μέτρα ασφαλείας αυστηρά καθώς η σημαντικότητα των προσωπικοτήτων που παρελαύνουν από το Συνέδριο είναι παγκόσμιας εμβέλειας. Τα δρακόντεια μέτρα προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση σε όσους πέρασαν από το σημείο του συνεδρίου αλλά και στους γύρω κάτοικους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το πρόγραμμα των συζητήσεων κοσμούν ονόματα όπως οι η βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, ο Σάιμον Κρίτσλεϊ, καθηγητής Φιλοσοφίας στη Νew School for Social Research της Νέας Υόρκης, o Γκρέγκορι Ναζ, καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ, ο καθηγητής Ρόντρικ Μπίτον, κάτοχος της έδρας Κοραή, των Νέων Ελληνικών και Ελληνικής Ιστορίας στο Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου, ο Γκαμπριέλ Ντε Μπιεγ, καγκελάριος του Ινστιτούτου της Γαλλίας, ο Γιοχάνες Κόντερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης, ο αστροφυσικός Δημήτρης Νανόπουλος και πολλοί άλλοι.