Πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010 τα εγκαίνια της έκθεσης «Οι Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του εκδυτικισμού». Η έκθεση που υλοποιήθηκε εκ μέρους του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου σε συνεργασία με τον οργανισμό Ιστάνμπουλ 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και με χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση κέρδισε τα πολύ θετικά σχόλια των επισκεπτών οι οποίοι κατέκλυσαν την αίθουσα του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2010 Şekib Avdagic, ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδος Βασίλειος Μπορνόβας, ο Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου Γρηγόρης Ψαριανός, οι διευθυντές των μουσείων Τοπ Καπί και Σαμπαντζί, ακαδημαϊκοί και φορείς αρχιτεκτόνων, καλλιτέχνες και οργανισμοί από την Τουρκία και την Ελλάδα, μέλη της ομογένειας της Πόλης και των σωματείων αυτής καθώς και πολλοί επισκέπτες από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη οι οποίοι επισκέφθηκαν την Πόλη με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης.

Επίσης, με τηλεγραφήματά τους την εκδήλωση χαιρέτησαν ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας Ertuğrul Gunay, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας Παύλος Γερουλάνος, ο υπουργός αρμόδιος θεμάτων με την Ε.Ε. Egemen Bağış, ο νομάρχης της Πόλης Hüseyin Avni Mutlu καθώς και oι Δήμαρχοι του Σισλί και Σαρίγιερ.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε το έργο των συντελεστών της έκθεσης και τόνισε τη σημαντικότητα του εν λόγω εγχειρήματος “δια να γνωρίσουν και εκτιμήσουν όλοι οι Πολίται ένα σημαντικόν στοιχείον της ταυτότητος της Βασιλευούσης και να αναγνωρίσουν την εισφοράν των αρχιτεκτόνων της γηγενούς Ρωμέϊκης μειονότητος εις την διαμόρφωσιν της Πόλεως, η οποία ήτο πάντοτε η ωραία, περίλαμπρος και επίσημος προθήκη του Κράτους”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2010 Şekib Avdagic τόνισε πως αυτή η έκθεση συμβάλλει στην ανάδειξη του πολυπολιτισμικού προφίλ αυτής της πόλης και φωτίζει τις σχεδόν άγνωστες πτυχές της μακράς ιστορίας της.

Η έκθεση θα παραμείνει στο πανεπιστήμιο Μιμάρ Σινάν ανοιχτή μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2010. Έπειτα, από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 και μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2011 θα φιλοξενηθεί στον χώρο του Σισμανογλείου Μεγάρου του ελληνικού Προξενείου στην κεντρική οδό του Πέρα (Istıklal Caddesi), ενώ μετά θα μεταφερθεί στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα από όπου ήδη έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον.
πηγή: greenbusiness