Με τη φωτογραφική εγκατάσταση «Oil Rich Niger Delta» συμμετέχει ο Τζόρτζ Οσόντι στη μεγάλη έκθεση του ΕΜΣΤ «Τέχνης Πολιτική».
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει αύριο για πρώτη φορά το έργο του διεθνώς αναγνωρισμένου καλλιτέχνη. Οι φωτογραφίες-ντοκουμέντο του Τζόρτζ Οσόντι, για την περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα, ευαισθητοποιούν τους θεατές για τις συνθήκες της καθημερινής ζωής και την κοινωνικοοικονομική δομή που τις δημιουργεί.
Ο καλλιτέχνης συζητεί αύριο με την Άννα Καφέτση στο πλαίσιο των συναντήσεων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με καλλιτέχνες απο μητροπολιτικά κέντρα και περιφέρειες.
«Οι άνθρωποι έχουν μεγάλη αξία για μένα, ιδίως αυτοί που ονομάζω “αληθινοί άνθρωποι”. Αποτελούν πηγή χαράς και έμπνευσης για μένα. Τα τελευταία χρόνια, ο αντίκτυπος του πετρελαίου στις ζωές των κατοίκων των περισσότερων πετρελαιοπαραγωγικών περιοχών είχε κάτι το παράδοξο, το οποίο είναι εντονότερο σήμερα που η Νιγηρία είναι η έκτη μεγαλύτερη προμηθεύτρια πετρελαίου των πιο εξαρτημένων από το πετρέλαιο καταναλωτών στον κόσμο. Η εμπλοκή μου με το συγκεκριμένο έργο άρχισε το διάστημα που δούλευα σαν φωτογράφος για μια τοπική εφημερίδα, και αργότερα για το Associated Press. Παρατήρησα ότι διαιωνίζονταν μεγάλες αδικίες στην περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα. Ο κόσμος είχε ακούσει πολλά για την κατάσταση στο Δέλτα του Νίγηρα, αλλά είχε δει ελάχιστα σε εικόνες, πράγμα που οφειλόταν στα εχθρικά τοπογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής», λέει σε σημείωμα του ο καλλιτέχνης.
Ο Τζoρτζ Οσόντι γεννήθηκε το 1974 στο Λάγος της Νιγηρίας. Σπούδασε Διοίκηση Eπιχειρήσεων στο Yaba College of Technology στο Λάγος και στη συνέχεια εργάστηκε ως φωτορεπόρτερ για το Comet Newspaper στο Λάγος από το 1991 έως το 2001. Ο Οσόντι έχει καλύψει πολλά γεγονότα για τοπικά και διεθνή μέσα. Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στο «New York Times», το «Time Magazine», τον «Guardian of London», την «The Telegraph», το «USA Today», την «International Herald Tribune», το CNN, το BBC Focus on Africa Magazine κ.ά.
Ζει και εργάζεται στο Λάγος και το Λονδίνο.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.