Η έκθεση με τίτλο «Ελληνικές περιπλανήσεις», εμπνευσμένες από ελληνικούς τόπους και σύμβολα, του Ούγγρου ζωγράφου Τίμπορ Φούλοπ, εντάσσεται στο πρόγραμμα της Ουγγρικής Πολιτιστικής Εβδομάδας, στο πλαίσιο της 75ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
«Πρόκειται για έργα σουρεαλιστικά που βασίζονται σε ρεαλιστικά στοιχεία, ελληνικούς τόπους», λέει ο καλλιτέχνης. Τα έργα του παρουσιάζονται στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.
Η Ελλάδα αποτελεί σημαντική πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη. Τη θάλασσα, τον ήλιο και τα νησιά της αποτυπώνει συχνά στους πίνακές του, συνδυάζοντάς τα με αγαπημένα του σύμβολα: ένα δαγκωμένο μήλο, ένα τριαντάφυλλο, γλάρους ή μία πεταλούδα, καθώς και με σουρεαλιστικές ιδέες. «Η φαντασία βοηθάει τον άνθρωπο να ξεκολλήσει το μυαλό του από τα προβλήματα και να ξεχαστεί», τονίζει.
Ο Τίμπορ Φούλοπ γεννήθηκε στη Βουδαπέστη και κατάγεται από οικογένεια που ασχολείται με την τέχνη. Ο παππούς του ήταν ένας από τους μεγαλύτερους γκαλερίστες και συλλέκτες, ενώ η ιδιωτική συλλογή του πατέρα του είναι μια από τις σπουδαιότερες της Ουγγαρίας. Ωστόσο, ο ίδιος επέλεξε να μετακομίσει στη χώρα μας, για χάρη της Ελληνίδας συζύγου του. «Τα πρώτα χρόνια είχε ενδιαφέρον το γεγονός ότι ήμουν ξένος και ζούσα στην Ελλάδα. Σήμερα, όλα έχουν γίνει πιο δύσκολα», λέει.
Σταθμός στην καλλιτεχνική του πορεία ήταν το 2004, οπότε απέσπασε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για το λογότυπο «Wonderful Greece». Το κιονόκρανο, που εξελίσσεται σε θαλάσσιο κυματισμό και παραπέμπει σε ελληνική σημαία και ο ελληνικός ήλιος, ήταν τα στοιχεία που εντυπωσίασαν τους κριτές και έκαναν τη δουλειά του να ξεχωρίσει ανάμεσα σε 200 συμμετοχές.
«Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για την προβολή της Ελλάδας από τον πολιτισμό και τον τουρισμό της. Τα δύο αυτά στοιχεία, που κυριαρχούν επί χιλιάδες χρόνια, δε μπορείς να τα αγνοήσεις», υπογράμμισε. «Δυστυχώς συχνά το ελληνικό κράτος προωθεί στο εξωτερικό αναγνωρισμένους ζωγράφους, των οποίων τα έργα, όμως, δεν έχουν καμία σχέση με ελληνικές εικόνες» συμπλήρωσε.
Επίσης, το 2008 η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανέθεσε στον Τίμπορ τη φιλοτέχνηση ενός πίνακα, με θέμα την Ολυμπιακή Ιδέα. Αντίτυπα του αυθεντικού πίνακα δόθηκαν ως επίσημο δώρο στους σταθμούς της Ολυμπιακής Φλόγας, κατά τη διάρκεια της Λαμπαδηδρομίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008. Το αυθεντικό έργο, με τίτλο «Αιώνιο ταξίδι δόξας», δόθηκε στο Δήμο του Πεκίνου, τελικό σταθμό της Φλόγας.
Για την προσφορά του στην ανάδειξη της ουγγρικής και της ελληνικής τέχνης έχει τιμηθεί από τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ουγγαρίας.