Ανοίγει τις πύλες του το 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Θεάτρου Σκιών του δήμου Αμαρουσίου, που είναι αφιερωμένο στον άνθρωπο που έδωσε φωνή, ψυχή και υπόσταση στους ήρωες του Θεάτρου Σκιών, το δάσκαλο της τέχνης του Καραγκιόζη, τον Ευγένιο Σπαθάρη.

Την έναρξη του 11ου Φεστιβάλ Ελληνικού Θεάτρου Σκιών δήμου Αμαρουσίου «Σπαθάρεια 2010 » κήρυξε ο δήμαρχος Γ.Πατούλης.

Σπουδαίοι καραγκιοζοπαίκτες θα βρεθούν πίσω από τον μπερντέ , όπου με το ταλέντο και το μεράκι τους θα μας διασκεδάσουν και θα μας ψυχαγωγήσουν μέσα από παραστάσεις και έργα που μεταξύ άλλων έγραψε και σκηνοθέτησε ο Ευγένιος Σπαθάρης.

«Ο απλός και χαμογελαστός αυτός άνθρωπος, ο σπουδαίος καλλιτέχνης, ο τιμητής της τέχνης που υπηρέτησε σχεδόν σε όλη του τη ζωή, ο εμπνευστής αυτού του θεσμού έφυγε από κοντά μας, έναν χρόνο πριν, αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο έργο που αποτελεί πρότυπο για τους σύγχρονους καλλιτέχνες του Θεάτρου Σκιών και παρακαταθήκη για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές.

Στην ψυχή του Σπαθάρη υπήρχε για πολλά χρόνια και άλλη μία επιθυμία. Πολλές φορές μου είχε επαναλάβει το όνειρό του να δημιουργηθεί ένα σχολείο που θα διδάσκει στα παιδιά και τους νέους αυτήν την τέχνη.

Και αυτό το όραμα καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια να γίνει πραγματικότητα. Ήδη βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Πολιτισμού και ελπίζω ότι πολύ σύντομα, στο διατηρητέο οίκημα κληροδοτήματος Λουμίδη που βρίσκεται πίσω από την πλατεία Ηρώων, θα μπορέσει να λειτουργήσει το Σχολείο του Σπαθάρη.

Σε εκείνον το χώρο θα παραμείνει για πάντα ζωντανή και ακμαία η τέχνη που τόσο πολύ αγάπησε ο Σπαθάρης αλλά και όλοι εμείς που μεγαλώσαμε με τα παθήματα του Καραγκιόζη», τόνισε ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Τατούλης.