Οι έρευνες της Δανίας στις ελληνικές αποικίες Ολβία και Χερσόνησο, οι οποίες βρίσκονται βορειοδυτικά της Μαύρης Θάλασσας, είναι το αντικείμενο διάλεξης που διοργανώνει το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα την επόμενη Τετάρτη 9 Μαρτίου.

Τη διάλεξη θα δώσει η Πία Γκουλντάγκερ Μπίλντε (Pia Guldager Bilde), λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Άαρχους και τέως διευθύντρια του Δανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών για τη Μαύρη Θάλασσα.

Oι έρευνες διεξήχθησαν με την οικονομική υποστήριξη του Εθνικού Ερευνητικού Ιδρύματος της Δανίας και αφορούν τις δύο σημαντικότερες αρχαίες πόλεις του Εύξεινου Πόντου, που σήμερα βρίσκονται στην Ουκρανία.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά στις 7 το απόγευμα στο Δανικό Ινστιτούτο της Αθήνας (Χαιρεφώντος 14Α , Πλατεία της Αγίας Αικατερίνης, Πλάκα) και έχει τίτλο «Μεταξύ Πόλης και Χώρας: οι δανικές έρευνες στην Ολβία και στη χώρα της Χερσονήσου» («Between Polis and Chora: Danish investigations in Olbia and the Chersonesean chora»). Κεντρικό στοιχείο της έρευνας είναι η σύγκριση των δύο τόπων από άποψη οργάνωσης, επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης τόσο σε επίπεδο πόλης όσο και κράτους.