Στο συνέδριο «Ο πολιτισμός σε κίνηση» που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες θα παρουσιαστούν τα σχεδόν 30 διασυνοριακά πολιτιστικά έργα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σκοπός της εκδήλωσης, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 600 σύνεδροι, είναι να προβληθεί η συμβολή καινοτόμων πολιτιστικών συμπράξεων στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για ευφυή, χωρίς αποκλεισμούς και αειφόρο ανάπτυξη, καθώς και στην αντιμετώπιση άλλων προκλήσεων, όπως της κλιματικής αλλαγής.
Η αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού Επίτροπος κυρία Ανδρούλλα Βασιλείου δήλωσε σχετικά: «Σε μια εποχή που πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες, οι επιχειρήσεις του τομέα του πολιτισμού και της δημιουργίας, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 3% του ΑΕΠ της Ε.Ε. γνώρισαν πρωτοφανή ανάπτυξη. Τα έργα που παρουσιάζουμε αποδεικνύουν ότι η πολιτιστική δημιουργικότητα μπορεί να είναι επωφελής για πολλούς άλλους τομείς, καθώς υποστηρίζει την καινοτομία στις επιχειρήσεις και τις δημόσιες υπηρεσίες, και ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες».
Τα έργα που παρουσιάζονται επιχορηγήθηκαν με ποσά ύψους 100.000 έως 2,5 εκατ. ευρώ από διάφορα χρηματοδοτικά μέσα της Ε.Ε. όπως το πρόγραμμα «Πολιτισμός».
Μεταξύ των έργων αυτών συγκαταλέγονται:
Το έργο IMAGINE 2020 – seeing climate change through art (η αλλαγή του κλίματος μέσα από την τέχνη) στηρίζει οργανώσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Κάτω Χωρών, της Πορτογαλίας, της Λετονίας, της Σλοβενίας και της Κροατίας που με τη σειρά τους υποστηρίζουν καλλιτέχνες που αντιμετωπίζουν ζητήματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή μέσω της τέχνης και πραγματοποιούν περιβαλλοντικά αειφόρες παρουσιάσεις.
Το έργο, που καλύπτει την περίοδο 2010-2015, επιχορηγήθηκε με ποσό ύψους 2,2 εκατ. ευρώ – το οποίο αντιστοιχεί στο 50% του κόστους του. Η συντονίστρια του έργου, Theresa von Wuthenau, δήλωσε ότι η στήριξη που παρέχει η ΕΕ βοηθάει στην «αναζήτηση τρόπων με τους οποίους οι καλλιτέχνες μπορούν να συμβάλλουν στη στροφή προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με την κινητοποίηση μιας γενιάς Ευρωπαίων καλλιτεχνών σε θέματα που αφορούν το κλίμα και με την προώθηση δημιουργικών ανταλλαγών με τον χώρο της επιστήμης, της φιλοσοφίας και της ιστορίας.»
Το φημισμένο Festival d’Art Lyrique d’Aix-en-Provence (Φεστιβάλ Λυρικής Τέχνης της Aix-en-Provence), στο οποίο εντάσσεται η Ευρωπαϊκή Μουσική Ακαδημία, προσφέρει εκπαίδευση και καθοδήγηση σε νέους Ευρωπαίους καλλιτέχνες. Η ΕΕ χρηματοδοτεί νέες συνθέσεις και παραγωγές. Ο γενικός διευθυντής του φεστιβάλ, Bernhard Foccroulle, δήλωσε σχετικά: «Δεν θέλουμε να αντιμετωπίζεται η όπερα ως μουσειακή μορφή τέχνης που έχει μόνο παρελθόν. Στόχος μας είναι να γίνει ένας χώρος δημιουργίας και ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών. Στο φεστιβάλ του 2010 συμμετείχαν 20 σύγχρονοι συνθέτες και παρουσιάσαμε πολλές παγκόσμιες πρεμιέρες». Την τελευταία διετία το φεστιβάλ έλαβε συνολική επιχορήγηση ύψους 195.000 ευρώ.
Το European Media Art Network (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Τέχνης Νέων Μέσων), με εταίρους από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Κάτω Χώρες και τη Βουλγαρία, υποστηρίζει πειραματικά έργα καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν την κινηματογραφική ταινία, τον ήχο και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο επικεφαλής του έργου Peter Zorn δήλωσε: «Μια πρόσφατη εκδήλωση προσέλκυσε περισσότερους από 11.000 επισκέπτες σε διάστημα 14 εβδομάδων – όχι μόνο επαγγελματίες από ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και παιδιά και συνταξιούχους της περιοχής που δεν είχαν ξαναδεί τέχνη νέων μέσων και έδειξαν ενεργό ενδιαφέρον για τα έργα των καλλιτεχνών που έφεραν τις νέες αυτές προοπτικές στην πόλη τους από άλλα μέρη της Ευρώπης». Το έργο, που κάλυψε την περίοδο 2007-2009, επιχορηγήθηκε με 158.000 ευρώ τα οποία διατέθηκαν για την εκπαίδευση νέων καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν τα μέσα αυτά και για τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε νέες αγορές.