Μερικά από τα αγαπημένα του ποιήματα απήγγειλε ο Θεσσαλονικιός ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος χθες βράδυ στο αμφιθέατρο του Gazarte ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε μίλησε για όλους και για όλα με το γνωστό χειμαρρώδη και δηκτικό τρόπο του.
Ο κόσμος ήταν πολύς και χαρακτηριστικό είναι πως πολλοί από τους παρευρισκόμενους καθόταν στο πάτωμα. Ο Χριστιανόπουλος ρωτήθηκε για τους σκληρούς χαρακτηρισμούς που έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς για τους κορυφαίους ποιητές Γιώργο Σεφέρη, Οσυσσέα Ελύτη και Διονύσιο Σολωμό.
«Δεν έχω τίποτα με τους συγκεκριμένους ποιητές με τους οποίους ήμουν και φίλος. Ο Σεφέρης, όμως, πήρε το Νόμπελ με την υποστήριξη της Βασίλισσας της Αγγλίας, η οποία του συζήτησε να πετάξει τον τίτλο “Κύπρον Ού με Θέσπισεν” και να τον αντικαταστήσει με τον τίτλο “ημερολόγιο καταστρώματος Γ” και το αντίτιμο, βέβαια, το Νόμπελ, ήρθε αμέσως. Περίμενα περισσότερη λεβεντιά από εκείνον», είπε.
«Ο Ελύτης ήταν τεμπέλης, γι αυτό και τον επέκρινα, παρόλο που ήταν συμπαθέστατος», είπε. «Ήταν από πλούσια οικογένεια και η μητέρα του και η αδελφή του τού έδιναν χαρτζιλίκι για να μην κάνει τίποτα και να γράφει ποιήματα. Όλη του τη ζωή την έφαγε με αυτά τα χαρτζιλίκια μέχρι που πήρε το Νόμπελ και το χαρτζιλίκι έγινε ολόκληρος όγκος», πρόσθεσε.
Ο κ. Χριστιανόπουλος διευκρίνισε ότι αυτή την άποψή του για τον Ελύτη την είχε εκφράσει όσο εκείνος ήταν εν ζωή, γεγονός που φούντωσε τη διαμάχη μεταξύ τους. «Όταν το είπα, ο Ελύτης στεναχωρήθηκε και με έβρισε αγρίως. Είναι, όμως, προς τιμήν του ότι δύο χρόνια πριν πεθάνει, μετάνιωσε και μου ζήτησε συγγνώμη. Εγώ ομολογώ ότι δεν θα το έκανα».
Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος γνωρίζοντας πως όσα λέει «ενοχλούν» παραδέχτηκε πως πολλοί από τους συναδέλφους του θα ήθελαν να τον δουν «σταυρωμένο». Αλλά, όπως ανέφερε, είναι και πάρα πολλοί εκείνοι που του δείχνουν την αγάπη τους.
Μερικά χρόνια πριν είχε δεχτεί έντονη κριτική από τους συναδέλφους του σχετικά με τον χαρακτηρισμό που είχε προσδώσει στον ποιητή Διονύσιο Σολωμό. «Χαρακτήρισα τον Σολωμό “μπάσταρδο”, δεν μπορούν να δεχτούν ότι δεν είναι τρομερό αμάρτημα. Το γράφουν, άλλωστε, και οι περισσότεροι μελετητές του. Παρόλα αυτά δεν παύει να είναι, με διαφορά από τους υπόλοιπους, ο υπ’ αριθμόν 1 ποιητής και έχω γράψει γι αυτον επτά βιβλία. Πρέπει, δηλαδή, να κάνω εισαγωγές με καλά λόγια για να πιστέψουν ότι είμαι καλοπροαίρετος;», σχολίασε ο ποιητής και έδωσε το λάκτισμα για τη συνέχιση της βραδιάς στο μπαρ του πολυχώρου, όπου ακούστηκαν τραγούδια σε μουσική και στίχους του ίδιου και εκτέλεση του Δημήτρη Νικολούδη.