Η τέταρτη έκθεση παιδικού και εφηβικού βιβλίου ανοίγει τις πύλες της την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo, στο Μαρούσι.

Από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ σε μία εορταστική ατμόσφαιρα με πρωταγωνιστή το βιβλίο, η έκθεση θα είναι ανοικτή για να υποδεχθεί παιδιά και εφήβους, αλλά και τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους.

Εκτός από την περιήγηση στα περίπτερα, οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα διακοσίων εκδηλώσεων.

Ανάμεσα σε αυτές, θα είναι παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς, εργαστήρια με εικονογράφους, συζητήσεις, σεμινάρια, ημερίδες, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, θεατρικές παραστάσεις ακόμα και κινηματογραφικές προβολές.

Στην «Παιδική Γωνιά» οι επισκέπτες κάθε μία ώρα θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία διαφορετική παράσταση με θέμα την οικολογία, την ανακύκλωση, τη διατροφή, τη φιλία, τη μουσική, τη ζωή στην Αρχαία Ελλάδα, αλλά και να δουν παραστάσεις της αξέχαστης Φρουτοπίας και του πάντα επίκαιρου Καραγκιόζη.

Φέτος, η έκθεση προσφέρει μία ξεχωριστή γωνιά, που επικεντρώνει στα θέματα, που ενδιαφέρουν όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους εφήβους.

Η «Γωνιά των εφήβων» είναι ένας ζωντανός, σύγχρονος χώρος στον οποίο μπορεί κανείς να βρει μεγάλη ποικιλία επιλεγμένων βιβλίων από κλασσική λογοτεχνία μέχρι comics. Ακόμη, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη λειτουργία των ebooks, δηλαδή, των ηλεκτρονικών βιβλίων, να ανακαλύψουν CDs και DVDs, που τους αφορούν, να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια με την παρέα τους ή να παρακολουθήσουν ταινίες.

Ένα ζωντανό φόρουμ συζητήσεων, προβληματισμού και διαλόγου φιλοδοξεί να αποτελέσει η «Γωνιά των Εκπαιδευτικών και των Γονέων», που εγκαινιάζεται φέτος με σκοπό να συζητηθούν θέματα διαπαιδαγώγησης, εκπαίδευσης και αγωγής, όπως είναι η βία στο σχολείο, η «παπαγαλία» της διδακτικής ύλης από τα παιδιά, η δημιουργική χρήση νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, αλλά και ο γραπτός λόγος και οι τέχνες ως μέσα διαπαιδαγώγησης.

Επιπλέον, οι μικροί βιβλιόφιλοι θα μπορούν να περιηγηθούν στις ιστοσελίδες ενός νέου ιστότοπου και να ανακαλύψουν το πλούσιο περιεχόμενό του και να απολαύσουν τα «Τα Μουσικά Παραμύθια του Μικρού Αναγνώστη» με τη συμμετοχή των εκλεκτών μουσικών παραμυθάδων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Παράλληλα, η φετινή έκθεση φιλοξενεί ένα ξεχωριστό περίπτερο – αφιερωμένο στον Οδυσσέα Ελύτη τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του.

Στο περίπτερο «Οδυσσέας Ελύτης» οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα μπορούν να διαβάσουν τις ποιητικές του συλλογές, να δουν το βίντεο της βράβευσής του από τη Σουηδική Ακαδημία και να ακούσουν τα ηχογραφημένα ποιήματά του.

Η έκθεση, που διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου.

Επίσης, για το Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών προς και από το μετρό «Δουκίσσης Πλακεντίας» προς το εκθεσιακό κέντρο HELEXPO.