Κάτω από τον τίτλο «Μυστήριον Ξένον» στεγάζονται δύο διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: το «Άνθος του γιαλού» και η «Ντελησυφέρω» που εκτυλίσσονται στη Σκιάθο τις μέρες των Χριστουγέννων.

Στο «Άνθος του γιαλού», παρακολουθούμε την περιπέτεια δύο νεαρών ψαράδων που για πολλές νύχτες κωπηλατούν  ψάχνοντας την πηγή ενός μικρού φωτός που λάμπει στο βάθος του ορίζοντα.

Το διήγημα συνδυάζει στοιχεία παραμυθιού, θρίλερ και σασπένς με την τρυφερή, και γεμάτη κατανόηση απέναντι στα ανθρώπινα, ματιά του Παπαδιαμάντη.

Στη «Ντελησυφέρω», στον ιερό χώρο της εκκλησίας οι πιστοί γίνονται πρωταγωνιστές φαιδρών γεγονότων. Η πολεμική γριά Ντελησυφέρω, το ντουέτο των γέρων, καπετάν-Κονόμος και Νταραδήμος και τέλος ο χορός των μαγκών και μαθητών του Ελληνικού σχολείου, παίζουν το μυστήριον της ανθρώπινης κωμωδίας.

Ο Παπαδιαμάντης σαν σκηνοθέτης παλιάς καλής ελληνικής ταινίας στρέφει το βλέμμα-φακό του στα στιγμιότυπα εκείνα της μνήμης του που με σπαρταριστό χιούμορ ζωντανεύουν το μυστήριο των ανθρώπινων χαρακτήρων και σχέσεων.
Συντελεστές της παράστασης

Παίζει η Ιωάννα Μαμακούκα και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Τηλ: 2310240002