Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του μουσείου του Αρχαιολογικού χώρου της Ελεύθερνας, μετά την ομόφωνη έγκριση του ΚΑΣ.

Το πρώτο Μουσείο σε αρχαιολογικό χώρο της Κρήτης, μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους 20 μήνες και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με 3 εκατομμύρια ευρώ.

Το μουσείο θα είναι ένας πολυχώρος αποθηκών και προβολής των εκθεμάτων με συνολικό εμβαδό 1630 τ.μ, εκ των οποίων τα 900 τ.μ περίπου θα είναι ο ένας όροφος με το αίθριο και τα 730τ.μ το υπόγειο-αποθήκες.

Η Αρχαία Ελεύθερνα είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νομού Ρεθύμνου στα βορειοδυτικά του Ψηλορείτη. Στην αρχαία πόλη Ελεύθερνα, όπου σήμερα σώζονται ερείπια από διάφορες ιστορικές περιόδους, το Πανεπιστήμιο Κρήτης κάνει συστηματικές ανασκαφές τα τελευταία 27 χρόνια, οι οποίες έχουν φέρει στο φως πολλά ευρήματα και εντυπωσιακά αρχαιολογικά λείψανα, που δίνουν την εικόνα της αρχαίας πόλης.

Με την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Κρήτης και συγκεκριμένα της αρχαίας Ελεύθερνας, η Ελλάδα μπήκε στον κατάλογο των δέκα μεγαλύτερων αρχαιολογικών ανακαλύψεων στον κόσμο.

Στο μουσείο θα υπάρχει αίθουσα προβολών και στην είσοδο θα τοποθετηθούν οθόνες αφής προκειμένου ο επισκέπτης να μπορεί γρήγορα και εύκολα να έχει πληροφορίες για τα εκθέματα.