O Marc Marquez έχει καταλάβει εξ εφόδου τα MotoGP φέτος, με μια σειρά απίστευτων αποτελεσμάτων. Στο πρώτο τρίτο της σεζόν έχει τερματίσει σε όλους (εκτός ενός) τους αγώνες πάνω στο βάθρο, έχει πάρει μια νίκη (και τον τίτλο του νεότερου νικητή MotoGP της ιστορίας) και έχει μαγέψει θεατές και ειδικούς με τον τρόπο που οδηγεί.

Πράγματι, έχει καταφέρει τόσα ο εικοσάχρονος πιτσιρικάς από την καταλανική κωμόπολη Cervera, που είναι εύκολο να παραβλέψει κανείς ότι αυτή είναι η πρώτη του χρονιά στα MotoGP. Οι ειδικοί, που είχαν αναγνωρίσει από καιρό το ταλέντο του, πίστευαν ότι φέτος θα ήταν «η χρονιά της τούμπας» για το Νο2 αναβάτη της Repsol Honda, όπως συνέβαινε πάντα και με το μοναδικό Valentino Rossi την πρώτη του χρονιά σε κάθε κατηγορία.

Ένας από τους αναβάτες που δεν μασάνε τα λόγια τους και δεν φείδονται επαίνων για το Marquez, είναι ο Cal Crutchlow. Ο Άγγλος δεν δίστασε εξαρχής να χρίσει τον Ισπανό νεοφώτιστο των MotoGP σαν διεκδικητή του τίτλου από την πρώτη χρονιά.

Πέρσι είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η μοτοσυκλέτα του Marquez [στη Moto2] είναι χειρότερη από του Espargaro. Δεν υπάρχει άλλη Suter ανάμεσα στις πρώτες και κανείς άλλος δεν μπορεί να κάνει ό,τι αυτός με τη συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα».

Μετά τους 6 πρώτους αγώνες του 2013, ο Cal ανέβασε το επίπεδο των επαίνων του. Κατ’ αυτόν «ο Marquez είναι αυτήν τη στιγμή ο καλύτερος αναβάτης του κόσμου».

Και στηρίζει την άποψή του λέγοντας: «Αναβάτες σαν το Marc Marquez εμφανίζονται κάθε 15 χρόνια και πριν από αυτόν ήταν ο Valentino. Ξεκάθαρα πράγματα. Είναι γρήγορος και είναι δύσκολο να τον κερδίσεις…»

«Δείτε τι έγινε στο Mugello [όπου ο Marquez βγήκε εκτός πίστας και έπεσε με 280 χαω]. Κανείς άλλος δεν θα προλάβαινε να σκεφτεί ότι έπρεπε να πετάξει κάτω τη μοτοσυκλέτα, για να την παρεμβάλλει ανάμεσα στον ίδιο και τον τοίχο».

«Είναι απλά έξυπνος. Σαν τη γάτα που όπως και να τη ρίξεις, θα προσγειωθεί πάντα στα πόδια της. Το ίδιο κι αυτός… είναι απίστευτο. Αυτή είναι η δύναμή του».

Ο Crutchlow ανέφερε τέλος μια ιστορία από το παρελθόν, μια συζήτηση με ένα μηχανικό αναρτήσεων το 2008.

«Θυμάμαι έναν τύπο που δούλευε για τη Showa, όταν εγώ έτρεχα με μια εργοστασιακή Honda [στο βρετανικό πρωτάθλημα Superbike]. Τον είχα ρωτήσει “ποιος είναι ο καλύτερος αναβάτης με τον οποίο έχεις δουλέψει;” Και ο άνθρωπος είχε δουλέψει με το Valentino, τον Colin [Edwards], το Max [Biaggi] καθώς και με πολλούς ακόμα στον 8ωρο της Suzuka.

«Και μου είπε “ο Marc Marquez” που τότε ήταν δεν ήταν 15 χρονών. Είπε πως ήταν μακράν ο καλύτερος, έκανε πάντα την ακριβέστερη κριτική».

Ο Marquez είναι αυτή τη στιγμή 3ος στη βαθμολογία, έχοντας υποπέσει σε ένα μόλις σφάλμα, όταν στο ιταλικό GP εγκατέλειψε από πτώση ενώ ήταν 2ος.

Ίσως γι’ αυτό δήλωσε ο Rossi μετά τη σκληρή του μάχη με το μικρό, στο πρώτο GP της σαιζόν στο Κατάρ: «Πρέπει να τον γ…με όσο είναι μικρός, γιατί άμα μεγαλώσει…»