Η νέα εργοστασιακή μοτοσυκλέτα Red Bull KTM Rally εξελίχθηκε αξιοποιώντας τα δεδομένα που συλλέχτηκαν μέσα στα τελευταία 12 χρόνια, όπου η KTM κατέκτησε συνεχείς νίκες στο Dakar Rally.

Ως τώρα ήταν βασισμένη στο πλαίσιο και τις διαστάσεις του 690 Rally, παρότι τα τελευταία χρόνια το όριο κυβισμού έχει περιοριστεί στα 450 κ.εκ. Για το 2014 η μοτοσυκλέτα ανανεώθηκε εκ βάθρων και στήθηκε σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και απαιτήσεις του αγώνα.

Η 450 Rally είναι ελαφρύτερη και πιο λεπτή, έχοντας έναν νέας σχεδίασης κινητήρα 450 κ.εκ. με ψεκασμό και είναι η μοτοσυκλέτα με την οποία θα συμμετέχουν οι αναβάτες της KTM στο Dakar Rally από τις 5 Ιανουαρίου 2014.

Η νέα έκδοση του KTM 450 Rally προσφέρει καλύτερη εργονομία, με στενότερο πλαίσιο, νέα ρεζερβουάρ και νέα ψυγεία, επιτρέποντας να χαμηλώσει το κέντρο βάρους για καλύτερη οδική συμπεριφορά από τα προηγούμενα μοντέλα.

Η μοτοσυκλέτα έχει νέο «πύργο» roadbook με πιο στενή σχεδίαση, επιτρέποντας στον αναβάτη να έχει καλύτερη οπτική της διαδρομής και στη μοτοσυκλέτα να μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στα απαιτητικά τεχνικά κομμάτια.

Μέχρι το 2012 δεν υπήρχε στον ορίζοντα διεκδικητής με αξιώσεις για τη νίκη στο Dakar. Από τη μια όμως η επιστροφή της Honda με βαρύγδουπες δηλώσεις αλλά και της Yamaha που απέσπασε τον κορυφαίο αναβάτη των rally σήμερα (Ciryl Desperes), την «υποχρέωσαν» σε μια ολοκληρωτική ανανέωση.

Συνοπτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ανανέωσης του KTM 450 Rally είναι:

– Επανασχεδιασμένος μονοκύλινδρος υπερτετράγωνος 4χρονος κινητήρας
– Κυβισμός : 449,3cc, διάμετρος διαδρομή 97 Χ 60,8mm
– Τροφοδοσία μέσω ψεκασμού Keihin FCR MX 41 και Kokusan ανάφλεξη
– Πολύδισκος υγρός συμπλέκτης, κιβώτιο 5 σχέσεων, μίζα
– Νέο πλαίσιο χωροδικτύωμα μικρού πλάτους, άκαμπτο από χρωμιομολυβδαινιούχο χάλυβα
– Τιμόνι αλουμινίου Magura Ø 28 / 22 mm
– Νέο πιρούνι WP USD με καλάμια διαμέτρου 48 mm & αμορτισέρ WP με νέο σύστημα μοχλισμού
– Τροχοί Excel 1.60 x 21’’ / 2.50 x 18’’
– Δισκόφρενα, μπροστά 300mm, πίσω 240mm
– Νέο πιο στενό ρεζερβουάρ, επιπρόσθετο ρεζερβουάρ πίσω
– Ύψος σέλας 980mm, χωρητικότητα ρεζερβουάρ 35 λίτρα
– Βάρος (χωρίς καύσιμα) 145kg
– Νέος πιο στενός πύργος roadbook
– Πίνακας οργάνων κατασκευασμένος από CFRP