Προσωπικά το όλο ζήτημα αποτελεί τραγικό πισωγύρισμα, άλλη μία ήττα της λογικής και της επιστήμης μπροστά σε δοξασίες και «πιστεύω».
Όμως ο Καναδάς είναι μια χώρα που έχει τραυματίσει κατ’ επανάληψη και μάλιστα άγρια τα δικαιώματα μειονοτήτων, οπότε ίσως για κάποιους η παράλογη απόφαση να ισοδυναμεί με μερική άφεση αμαρτιών.
Για λόγους θρησκευτικής ελευθερίας λέει, η Πολιτεία Αλμπέρτα επέτρεψε σε όσους ανήκουν στο θρήσκευμα των Σιχ να μην φορούν κράνος όταν οδηγούν μοτοσικλέτα.
Εδώ να διευκρινίσουμε πως όσοι εκ των Σιχ είναι «μυημένοι» πρέπει να φορούν διαρκώς ένα επιβλητικό τουρμπάνι στο κεφάλι. Παρόμοια εξαίρεση ίσχυε ήδη στις γειτονικές πολιτείες Μανιτόμπα και Βρετανική Κολομβία.
Τώρα οι ασφαλιστικές εταιρείες της αχανούς χώρας είναι υποχρεωμένες να υπολογίσουν το πώς θα επηρεάσει η απόφαση αυτή τις οικονομικές τους επιδόσεις. Γιατί φυσικά περιμένουν αύξηση των τραυματισμών, των θανάτων και των πληρωτέων αποζημιώσεων –η θεσμοθέτηση της εθελοντικής χρήσης κράνους στην αμερικάνικη πολιτεία Μίσιγκαν το 2012 οδήγησε σε θλιβερή αύξηση των θανάτων από τροχαία.
Δεν ξέρουμε αν η ασφάλιση των μοτοσικλετιστών Σιχ θα παραμείνει υποχρεωτική. Η Αλμπέρτα δεν διαθέτει δημόσιο ασφαλιστικό φορέα όπως οι άλλες δύο πολιτείες. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο κανάλι CBC News, στέλεχος του φορέα αυτού (Manitoba Public Insurance) ανέφερε πως η εξαίρεση των Σιχ από τη χρήση κράνους δεν έχει -για την ώρα- οδηγήσει σε αύξηση των ασφαλίστρων.
Δεν ξέρουμε όμως αν αυτό οφείλεται στο ότι το αυξημένο κόστος των ατυχημάτων διαμοιράζεται σε όλους τους μοτοσικλετιστές και γι’ αυτό δεν εμφανίζεται πολύ επιβαρυντικό, καθώς οι Σιχ αποτελούν μειοψηφία και μάλιστα μικρή στο σύνολο των μοτοσικλετιστών.
Όμως σε μια ιδιωτική ασφαλιστική οι ασφαλιζόμενοι θα αντιδράσουν σε τυχόν αύξηση των ασφαλίστρων λόγω τέτοιας αιτίας. Οι εταιρείες βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της διερεύνησης των επιπτώσεων και δηλώνουν πως δεν θα βιαστούν να επιβάλουν διορθώσεις στα ασφάλιστρα.
«Είναι ακόμη νωρίς για να κρίνουμε αν αυτό (η εξαίρεση των Σιχ) θα έχει επιπτώσεις, ωστόσο είναι βέβαιο πως κάποιες από τις εταιρείες που πουλάνε ασφαλιστήρια συμβόλαια σε μοτοσικλετιστές θα δουν τα κόστη τους να αυξάνονται», δήλωσε ο Rob de Pruis, Διευθυντής Σχέσεων Βιομηχανίας και Καταναλωτών του Γραφείου Ασφάλισης του Καναδά στο CBC News.
Για τα μέλη της Μοτοσικλετιστικής Λέσχης Σιχ του Καναδά αλλά και άλλων Λεσχών όπως η Sikh Riders of America, η εξαίρεση από τη χρήση κράνους είναι σημαντική όχι μόνον διότι πλέον θα μπορούν να οδηγούν φορώντας το παραδοσιακό πολυώροφο τουρμπάνι τους, αλλά και επειδή τους επιτρέπει να προβάλουν την ιδιαίτερη ταυτότητά τους.
«Τίποτα δεν αντιπροσωπεύει την αμερικάνικη κουλτούρα όπως η μοτοσικλέτα», ισχυρίστηκε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο AJ+ ο Mandeep Shandhu, ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Sikh Riders of America.
«Πιστεύουμε πως οι Αμερικάνοι έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τις μοτοσικλέτες, ότι αποτελούν δηλαδή εγγενές χαρακτηριστικό της αμερικάνικης κουλτούρας και ότι με τον τρόπο αυτό αφενός μεν κάνουμε κάτι που μάς αρέσει, αφετέρου δε κάτι που αντιπροσωπεύει την αμερικάνικη κουλτούρα».
Η μοτοσικλέτα είναι για τους Σιχ ένα μέσο σύνδεσης με τον μέσο Αμερικανό, προάγοντας την αναγνώρισή τους χωρίς τη χρήση θρησκευτικών συμβόλων. Πέρυσι, πριν από την παρέλαση επ’ ευκαιρία της Ημέρας των Σιχ στην Νέα Υόρκη η Αστυνομία είχε δηλώσει ότι δεν θα επέτρεπε στους μοτοσικλετιστές της Λέσχης να οδηγήσουν χωρίς κράνος.
Τότε η πλειοψηφία των μελών αποφάσισε να παρελάσει βαδίζοντας κατά μήκος της Λεωφόρου Μάντισον, ώστε να τονίσουν τη διττή τους ιδιότητα ως μοτοσικλετιστές και Σιχ. Κι αυτό παρόλο που στην καθημερινότητά τους πολλοί από αυτούς ανταλλάσσουν χωρίς πρόβλημα το τουρμπάνι με το κράνος.
Δείτε το σχετικό προωθητικό βίντεο από τη Μοτοσικλετιστική Λέσχη του Σάρεϊ της Βρετανικής Κολομβίας και απολαύστε την ιδιαίτερη κουλτούρα των τύπων αυτών.