Η ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια επενδύει στη μυθοπλασία, εντάσσοντας στο πρόγραμμά της εξαιρετικές σειρές που αγαπήθηκαν από το τηλεοπτικό κοινό. Και με την ίδια συνταγή, συνεχίζει και φέτος, δίνοντας έμφαση στην ποιοτική ψυχαγωγία και στη λογική του «λίγες και καλές».

Έτσι, στο νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ έχουμε οκτώ σειρές, εκ των οποίων οι τρεις επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά, που αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

«Η Παραλία»

Η σειρά που πέρυσι έβαλε την ΕΡΤ δυναμικά στη μάχη του ανταγωνισμού, σημειώνοντας διψήφια νούμερα τηλεθέασης, επιστρέφει με τον δεύτερο κύκλο και νέες προσθήκες ηθοποιών που θα ανακατέψουν την τράπουλα της πλοκής. Η Παραλία, λοιπόν, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της στην ΕΡΤ1, από Δευτέρα έως Πέμπτη, στις 22:00, με καινούργια επεισόδια γεμάτα ίντριγκες, συγκινήσεις και εκπλήξεις.

Η δεύτερη σεζόν μάς μεταφέρει στην Κρήτη του 1975, σε μια εποχή όπου η Ελλάδα αφήνει σιγά σιγά πίσω της το σκοτάδι της χούντας και η Δημοκρατία παλεύει να βρει τα πατήματά της στο ανασυγκροτημένο ελληνικό κράτος. Στους λαξευμένους βράχους των Ματάλων, παλιοί και νέοι χαρακτήρες συνυπάρχουν και αναζητούν την ταυτότητά τους μέσα σ’ έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Ταυτόχρονα, μια σκοτεινή ιστορία από την περίοδο της γερμανικής Κατοχής έρχεται στην επιφάνεια, απειλώντας ακόμα μια φορά να στοιχειώσει το παρόν. Μια ιστορία που όλοι λίγο έως πολύ ήξεραν, αλλά πολύ συνειδητά επέλεξαν να ξεχάσουν, και όσοι την έζησαν και επιβίωσαν, αργά ή γρήγορα, θα ζητήσουν εκδίκηση.

Η επιστροφή του Παύλου (Δημήτρης Κίτσος) στην πατρογονική γη και η γνωριμία του με την Ιφιγένεια (Αφροδίτη Λιάντου) θα φέρουν στην επιφάνεια έναν απαγορευμένο, αλλά ταυτόχρονα παράφορο, έρωτα. Ο Παύλος προσπαθεί να πάρει την εξουσία στα χέρια του, ενώ η Ιφιγένεια να τη διατηρήσει. Δεν γίνεται ο ένας να επιτύχει, χωρίς να αποτύχει ο άλλος.

Παίζουν: Δημήτρης Μοθωναίος (Χάρης Καλαφάτης), Μαρία Ναυπλιώτου (χήρα – Ειρήνη), Νικολάκης Ζεγκίνογλου (πιτσιρικάς – Μανώλης), Αλέξανδρος Λογοθέτης (Διονύσης Αρχοντάκης), Δημήτρης Κίτσος (Παύλος Αρχοντάκης), Μπέτυ Λιβανού (Νικολίνα Αρχοντάκη), Γιώργος Νινιός (Δημητρός Αρχοντάκης), Μαίρη Μηνά (Μαίρη), Νικόλας Παπαγιάννης (Γράντος Μαυριτσάκης), κ.α.
Οι νέοι χαρακτήρες που έρχονται στη σειρά: Αφροδίτη Λιάντου (Ιφιγένεια Τουφεξή), Αλεξία Καλτσίκη (Φανή Τουφεξή), Κώστας Κάππας (Χρήστος Τουφεξής), Χρήστος Κραγιόπουλος (Απόστολος Τουφεξής), Ντένια Στασινοπούλου (Σοφί), Σύρμω Κεκέ (Μπέρτα), Ειρήνη Γιώτη (Άρια), Ανδριάνα Σαράντη (Γιούντιθ), Ευθαλία Παπακώστα (Έιμι), Άλκης Μπακογιάννης (Ιάκωβος Γεροντάκης)

«Ηλέκτρα»

Η δεύτερη σεζόν της σειράς φωτίζει και πάλι το μικρό νησί της Αρσινόης. Ένοχα μυστικά, προδοσίες, εγκλήματα, έρχονται στο φως. Ο καθρέφτης γυρνάει ανάποδα. Ο Σωτήρης, προδομένος από γυναίκα, πατέρα κι αδερφό, θα γίνει από θύμα θύτης. Οι επιλογές του σε αυτό το ταξίδι εκδίκησης θα τον οδηγήσουν στο μοιραίο τέλος. Ο Νικόλας, σ’ ένα ειρωνικό γύρισμα της μοίρας, θα γίνει από θύτης θύμα μιας αδίστακτης γυναίκας. Η Νέμεσις είναι εδώ για τον Νικόλα μα και για την Ηλέκτρα, που πρόδωσε τον Σωτήρη, αλλά και προδόθηκε από τον Παύλο.

Ο αρραβώνας της κόρης της μαζί του θα είναι το μεγαλύτερο χτύπημα που έχει δεχτεί ποτέ στη ζωή της. Θα τ’ αντέξει; Ηλέκτρα, Σωτήρης, Παύλος, Νεφέλη και Νικόλας παλεύουν να ζήσουν, να λησμονήσουν, ν’ αγαπηθούν, να εκδικηθούν, να εξιλεωθούν. Όλοι τους έρμαια της μοίρας μα και των επιλογών τους. Καθένας στον πόνο του, καθένας στη μοναξιά του μα και στην οργισμένη εκδίκησή του… Στο τέλος, ποιος θα νικήσει, μα και ποιος θα διαλύσει; Τι θα απομείνει; Ραγισμένες ψυχές, σκόρπια κομμάτια χάους που μονάχα ένα χέρι θεϊκό θα μπορέσει να συναρμολογήσει.
Η σειρά θα μεταδίδεται από την ΕΡΤ1 από Δευτέρα έως Παρασκευή, στις 19:45, και αμέσως μετά το επεισόδιο θα είναι διαθέσιμο στο ERTFLIX.

Παίζουν: Έμιλυ Κολιανδρή (Ηλέκτρα), Αποστόλης Τότσικας (Παύλος Φιλίππου), Τάσος Γιαννόπουλος (Σωτήρης Βρεττός), Κατερίνα Διδασκάλου (Δόμνα Σαγιά), Γιώργος Συμεωνίδης (Στέργιος Σαγιάς), Λουκία Παπαδάκη (Τιτίκα Βρεττού), Αλέξανδρος Μυλωνάς (Πέτρος Βρεττός), Θανάσης Πατριαρχέας (Νικόλας Βρεττός), Νεφέλη Κουρή (Κατερίνα), Ευαγγελία Μουμούρη (Μερόπη Χατζή), Δανάη Λουκάκη (Ζωή Νικολαΐδου)
Οι νέοι χαρακτήρες που έρχονται στη σειρά: Αλεξάνδρα Παντελάκη (Δέσπω Καραβά), Ηλιάνα Μαυρομάτη (Αγνή Ντούτση), Σπύρος Σταμούλης (Αλέξης Μπόγρης)

«Αρχελάου 5»

Η νεανική κωμική σειρά «Αρχελάου 5» μάς δίνει ραντεβού από Δευτέρα έως και Παρασκευή, στις 21:00, στην πιο πολυσύχναστη και νεανική γειτονιά της Αθήνας, το Παγκράτι.

Οι χαρακτήρες, γεμάτοι αντιθέσεις και αντιφάσεις, γεμίζουν με φρέσκο αέρα και χαμόγελα τα σπίτια μας. Μεγάλοι έρωτες, ισχυρές φιλίες, προδοσίες, τσακωμοί και πολλές ακόμα απρόσμενες εξελίξεις διαταράσσουν τη ζωή πολλών διαφορετικών ανθρώπων που ήρθαν κοντά με αφορμή ένα μπαρ στην Αρχελάου 5. Ένα μπαρ που, παρά το γεγονός ότι θα μπει στο στόχαστρο πολλών, θα συνεχίζει να λειτουργεί αδιάκοπα και να αλλάζει συνεχώς τη ζωή και την καθημερινότητα όλων.

Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου (Ματθαίος), Εβελίνα Παπούλια (Κέλλυ), Γεράσιμος Γεννατάς (Αλέξανδρος), Ναταλία Δραγούμη (Νάντια), Νατάσσα Εξηνταβελώνη (Λυδία), Άλκηστις Ζιρώ (Δώρα), Βάσω Καβαλιεράτου (Μαρούκα), Γιάννης Καράμπαμπας (Στέφανος), Χρήστος Κοντογεώργης (Τεό), Χάρης Χιώτης (Ορφέας)
«Λαμπρινή» η Μαίρη Σταυρακέλλη
Στον ρόλο του «κυρ Σωτήρη» ο Δημήτρης Πιατάς

«Μαμά στα κρυφά»

Η ΕΡΤ έχει στο πρόγραμμά της και δεύτερη κωμική σειρά – κι ευτυχώς γιατί η κωμωδία εκλείπει από την τηλεόραση τα τελευταία χρόνια – και δεν είναι άλλη από το «Μαμά στα κρυφά» που είναι βασισμένη στο ιταλικό format «Non dirlo al mio capo», έρχεται τη νέα τηλεοπτική σεζόν στην ΕΡΤ1.

Η σειρά πραγματεύεται τις περιπέτειες μιας εργαζόμενης μαμάς, τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νίκος Ζαπατίνας, το σενάριο ο Πάνος Αμαραντίδης, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε τους Αντίνοο Αλμπάνη, Τζένη Θεωνά, Ευγενία Δημητροπούλου, Νικολέττα Καρρά.

«Η Μαρία που έγινε Κάλλας»

Η σειρά που όλοι περιμένουμε για τη ζωή της Μαρίας Κάλλας. Βασίζεται στη συλλογή πληροφοριών από το βιβλίο «Η άγνωστη Κάλλας» του ιστορικού Νικόλα Πετσάλη-Διομήδη, και θα μας ταξιδέψει πίσω στο 1937, όταν η νεαρή Μαρία Κάλλας μαζί με την αδερφή της Τζάκι και τη μητέρα τους, Λίτσα, μετακομίζουν στην Αθήνα. Το ταξίδι αυτό θα συνεχιστεί μέχρι το 1945, οπότε η Μαρία επιστρέφει στη Νέα Υόρκη.

Όπως σημειώνει η σκηνοθέτης, Όλγα Μαλέα: «Πρώτη φορά γυρίζεται σειρά που προβάλλει την ελληνικότητα της Κάλλας. Η Μαρία Κάλλας είχε Έλληνες γονείς και όλη η πορεία της προς τη διεθνή καριέρα έγινε εδώ, στην Αθήνα, με αποκορύφωμα την 14η Αυγούστου 1944, όταν τραγούδησε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην όπερα “Φιντέλιο” του Μπετόβεν και αναγνωρίστηκε ως ντίβα από τους κριτικούς, το λυρικό θέατρο και το κοινό».

Στη «Μαρία που έγινε Κάλλας» πρωταγωνιστούν η Ελένη Ράντου (Λίτσα, μητέρα της Μαρίας), η Ρένια Λουιζίδου (Ελβίρα, Ισπανίδα δασκάλα), η Κλεοπάτρα Ελευθεριάδου (πρωτοεμφανιζόμενη λυρική σοπράνο και φοιτήτρια υποκριτικής, στον ρόλο της Μαρίας), η Demy (Τζάκι, αδελφή της Μαρίας), η Κάρμεν Ρουγγέρη (Φρόσω, γιαγιά της Μαρίας), ο Ιωάννης Παπαζήσης (Μαγκλιβέρας, βαρύτονος, εραστής της Μαρίας), ο Μάξιμος Μουμούρης (Μπόντμαν, Γερμανός αρχαιοκάπηλος), και ο Χάρης Μαυρουδής (Μάριο Μπονάλτι, Ιταλός αξιωματικός, θαυμαστής της Μαρίας)

«Το απαραίτητο φως»

Η νέα μίνι σειρά μυστηρίου της ΕΡΤ, οχτώ επεισοδίων, σε σενάριο Μιρέλλας Παπαοικονόμου & Κάτιας Κισσονέργη και σκηνοθεσία Λάμπη Ζαρουτιάδη, έρχεται για να μας ταξιδέψει στον χρόνο, με φόντο την Αθήνα της γερμανικής κατοχής.

Η Λουίζα Λασκαράτου είναι κόρη μεγαλοδικηγόρου της Αθήνας. Ο ξαφνικός θάνατός του την αναγκάζει να επιστρέψει από το εξωτερικό, όπου ζει και εργάζεται. Μια απροσδόκητη κληρονομιά γίνεται η αιτία να αμφισβητήσει όσα ήξερε για το παρελθόν της οικογένειάς της. Μεταξύ άλλων «κληρονομεί» την ημιτελή έρευνα του πατέρα της σχετικά με την τύχη ενός πίνακα, του οποίου τα ίχνη χάνονται λίγο πριν από την εκτέλεση της γιαγιάς της, Λουίζ Λασκαράτου, την άνοιξη του 1944. Η Λουίζα γρήγορα συνειδητοποιεί ότι η ανεύρεση του πίνακα οδηγεί στην αποκάλυψη του ενόχου για τον θάνατο της γιαγιάς της.

Ένα ανατρεπτικό ταξίδι στον χρόνο, με φόντο την Αθήνα της γερμανικής κατοχής, αρχίζει…
Πρωταγωνιστούν: Αναστάσης Ροϊλός, Μαριάννα Πουρέγκα, Δημήτρης Καπουράνης, Δημήτρης Αλεξανδρής

«Το δίχτυ»

O Μανούσος Μανουσάκη συναντά την Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, 27 χρόνια μετά την πρώτη συνεργασία τους στους «Ψίθυρους καρδιάς». Μια συνεργασία, που ξυπνά όμορφες μνήμες και δημιουργεί μεγάλη προσμονή για το νέο τηλεοπτικό ραντεβού τους στην ΕΡΤ, στην κοινωνική-αστυνομική σειρά, που εμβαθύνει στα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας.

Την επίλεκτη ομάδα αστυνομικών της Γενικής Ασφάλειας, η οποία αναλαμβάνει την επίλυση σημαντικών υποθέσεων, απαρτίζουν οι Θοδωρής Αθερίδης (Άγγελος Βίος, υπαστυνόμος Α’), Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους (Αντιγόνη Μακρή, υποδιευθύντρια), Ορέστης Τζιόβας (Λευτέρης Μαυρίδης, αστυνόμος Β’), Φιόνα Γεωργιάδη (Στέλλα Λέκκα, υπαστυνόμος), Κατερίνα Κρανίδη (Ρεβέκκα Αργυροπούλου, ανθυπαστυνόμος) και Σπύρος Μαραγκουδάκης (Βάσος Σεφέρντογλου, Ρομά ανθυπαστυνόμος).

Τους αστυνομικούς, στα επεισόδια της σειράς, πλαισιώνουν οι ηθοποιοί Πέρης Μιχαηλίδης (Τίγρης), Άγγελος Παπαδημητρίου (Άλεξ), Αλέξανδρος Μούκανος (Γρηγόρης Μαυρίδης, πατέρας Λευτέρη), Ειρήνη Βακάκη (Χρυσούλα, μητέρα Ρεβέκκας), Αναστασία Γαλερού Βλάσση (Μαρία, κόρη Αντιγόνης), Βαγγέλης Ψωμάς (ιατροδικαστής), Σωτήρης Τσακομίδης (Σωτήρης, ενεχυροδανειστής/αρχαιοκάπηλος), Θάνος Τσακαλίδης (Μάικ, γιος Άγγελου), Γεράσιμος Σοφιανός (Νικήτας Γιαννίσης, αστυνομικός διευθυντής), Αραξιάνα Αβακιάν (Άννα Σεφέρντογλου, μητέρα Βάσου), Σίμος Τζίτζης (Χριστόφορος Ραζής, σύντροφος Στέλλας)
Σε ρόλους-έκπληξη στα αυτοτελή επεισόδια, διάρκειας 80 λεπτών το καθένα, εμφανίζεται πλειάδα γνωστών κι εξαιρετικών ηθοποιών…

Έρημη Χώρα

Η σειρά που αγαπήθηκε πολύ από το τηλεοπτικό κοινό κι «έσπασε» όλα τα κοντέρ στο ERTFLIX, επιστρέφει με τον δεύτερο κύκλο γιατί… «ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη»! H «Έρημη χώρα», λοιπόν, μετά την επιτυχημένη προβολή της στην πλατφόρμα της δημόσιας τηλεόρασης, όπου κατέγραψε περισσότερες από δύο εκατομμύρια θεάσεις, έρχεται με οχτώ νέα επεισόδια που αναμένεται να καθηλώσουν και πάλι το τηλεοπτικό κοινό.

Πρόκειται για μία δυνατή οικογενειακή ιστορία με στοιχεία γουέστερν, σε σενάριο-σκηνοθεσία Γιώργου Γκικαπέππα, με εξαιρετικούς ηθοποιούς και συντελεστές. Σύμφωνα με την πλοκή του πρώτου κύκλου: H Εύα, μια 11χρονη κοπέλα που πάσχει από εκλεκτική αλαλία και χάνει σε μία ημέρα και τους δύο γονείς της, ο Λουκάς, ο 70χρονος μοναχικός παππούς της, που αρνείται πεισματικά την επιμέλειά της, η Μαρίνα, μια 40χρονη κοινωνική λειτουργός που προσπαθεί να μην οδηγηθεί η Εύα σε ίδρυμα, και ο Μάνος, ένας 45χρονος εισαγγελέας ανηλίκων που ζει έναν «άγονο» γάμο που καταρρέει, εμπλέκονται σε μια περιπέτεια κηδεμονίας που θα τους φέρει αντιμέτωπους με τους δαίμονές τους, αλλά ταυτόχρονα θα αναγκάσει την παγωμένη καρδιά τους να ξυπνήσει ξανά.