To PornHub δημιουργήθηκε το 2007 αλλάζοντας τον τρόπο που φτιάχνεται το πορνό, δίνοντας τον απόλυτο έλεγχο σε αυτούς που το δημιουργούν. Στα 16 χρόνια ζωής του έχει προσελκύσει άπειρους επισκέπτες και από σήμερα 15 Μαρτίου είναι διαθέσιμο στο Netflix το ντοκιμαντέρ «Money Shot: A Pornhub story» που όπως φαίνεται θα σκάψει βαθύτερα στον τρόπο που λειτουργεί η μεγαλύτερη ιστοσελίδα πορνό, αγγίζοντας τις αποτυχίες της, όπως το κέρδος από υλικό που είχε μη συναινετικό σεξ και θύματα sex trafficking. «Το ζήτημα του μη συναινετικού υλικού στο διαδίκτυο δεν είναι πρόβλημα του Pornhub, είναι πρόβλημα του διαδικτύου» λέει στον Guardian η διευθύντρια του Moneshot, Suzanne Hillinger.
Το ντοκιμαντέρ παραγωγής της Jigsaw Productions του Alex Gibney ξεκινά με την ιστορία του Pornhub που αναστάτωσε ψηφιακά τη βιομηχανία πορνό. Το Pornhub, που ανήκει στην καναδική εταιρεία MindGeek, ξεκίνησε ως ιστοσελίδα για τη δωρεάν προβολή πειρατικού ή ερασιτεχνικού ερωτικού περιεχομένου, κάτι σαν το Pirate Bay για ταινίες ή το LimeWire για μουσική, αλλά για πορνό.
Μέχρι το 2010 ήταν ο κυρίαρχος προορισμός για ερωτικό περιεχόμενο, κερδίζοντας δισεκατομμύρια μέσω διαφημίσεων και προωθητικών ενεργειών. Αν και, όπως περιγράφει η ταινία, ελάχιστα από αυτά τα κέρδη πήγαιναν στους καλλιτέχνες και τους παραγωγούς, μέχρι τη δημιουργία του Modelhub το 2018, το οποίο επέτρεψε στους δημιουργούς να αξιοποιήσουν το περιεχόμενό τους στον ιστότοπο.
Το μεγαλύτερο μέρος της 90λεπτης ταινίας, ωστόσο, επικεντρώνεται στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ο ιστότοπος τα τελευταία χρόνια, με συνεντεύξεις των εργαζομένων στην ερωτική βιομηχανία, που συχνά δέχονται πυρά από τους ακτιβιστές οι οποίοι σιχαίνονται το πορνό.
Η Hillinger άρχισε να δουλεύει για το ντοκιμαντέρ λίγο μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου των New York Times -τον Δεκέμβριο του 2020- με τίτλο «Τα παιδιά του PornHub», όπου ο αρθρογράφος Νίκολας Κριστόφ ανέφερε πραγματικές περιπτώσεις βιασμών και σεξουαλικής κακοποίησης εφήβων που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο.
Το άρθρο, σε συνδυασμό με μια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης #Traffickinghub, που ενορχηστρώθηκε από την Exodus Cry, μια ευαγγελική ομάδα με δεσμούς με τη χριστιανική δεξιά και τον Ντόναλντ Τραμπ, με έδρα τις ΗΠΑ, οδήγησε τη MindGeek να απαγορεύσει όλες τις αναρτήσεις από μη επαληθευμένους χρήστες – μια κίνηση που πολλοί καλλιτέχνες του πορνό υποστήριζαν εδώ και χρόνια για την αποτροπή της πειρατείας. Επίσης, ώθησε τη Mastercard και τη Visa να τερματίσουν την επεξεργασία πληρωμών με το Pornhub, γεγονός που, όπως μαρτυρούν αρκετοί καλλιτέχνες, έθεσε άμεσα και απότομα σε κίνδυνο τα προς το ζην, ενώ δεν έκανε και πολλά για να περιορίσει πραγματικά το trafficking.
Η Γιώτα Σούρα, αντιπρόεδρος και γενική σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά (NCMEC), εξηγεί πώς ο Οργανισμός χειρίζεται τις αναφορές μη συναινετικού υλικού που δημοσιεύεται στο Pornhub, στο πλαίσιο της αποστολής του να βοηθήσει τους ανήλικους να απομακρύνουν το περιεχόμενο που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο.