Καλεσμένος στο «Στούντιο 4» βρέθηκε ο Νίκος Πορτοκάλογλου, το απόγευμα της Παρασκευής (23/9), προκειμένου να συναντήσει τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο στην ΕΡΤ. Αφορμή για την εμφάνισή του στάθηκε το «Μουσικό κουτί», η εκπομπή του που ξεκινάει ξανά στην ΕΡΤ1 στις 12 Οκτωβρίου.
Ο γνωστός μουσικός μίλησε για τη σκοτεινή περίοδο της Δικτατορίας που έζησε ως μαθητής και τις αναμνήσεις που έχει από εκείνη την εποχή. Αναφέρθηκε μάλιστα σε εκείνη την εποχή χαρακτηρίζοντας μερικές από τις στιγμές της ως τις πιο ταπεινωτικές που έχει ζήσει.
«Έζησα την περίοδο της Δικτατορίας, όχι τόσο σαν πολίτης αλλά σαν μαθητής. Πολύ σκοτεινή και καταπιεστική εποχή… Μόνο το γεγονός ότι μας μετρούσαν με το χάρακα το μαλλί για να μας κουρέψουν είναι από τα πιο ταπεινωτικά πράγματα που έχω ζήσει. Για να επιβιώσω μέσα σε αυτό το περιβάλλον είχα φτιάξει αυτή τη μάσκα του αναίσθητου και είχα αναπτύξει την επιστήμη του πώς να γίνεσαι αόρατος. Γινόταν ασυνείδητα αυτό.. Ταυτόχρονα, στην κρυφή μου ζωή, είχα αρχίσει ήδη να γράφω στίχους» είπε ο Νίκος Πορτοκάλογλου.
Μέσα σε όλα, ο αγαπημένος τραγουδοποιός αναφέρθηκε στο ξεκίνημα του στον χώρο της μουσικής αποκαλύπτοντας, μάλιστα, πως πρωτόπαιξε μουσική στα μπουζούκια.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Πορτοκάλογλου σημείωσε χαρακτηριστικά πως «άλλο ήθελαν για μένα οι γονείς μου και με παρότρυναν να δώσω αρχιτεκτονική. Πράγμα που έκανα αλλά, επειδή δεν το πήρα ποτέ στα σοβαρά και δεν διάβασα ποτέ όπως έπρεπε, δεν μπήκα. Αμέσως με το που τελείωσα το σχολείο έτυχε να γνωρίσω ένα παιδί που έπαιζε κιθάρα και δούλευε σε λαϊκά μαγαζιά με πολύ καλό μεροκάματο. Μπουζούκια της εποχής, όχι τα πολύ μεγάλα, τα μεσαία. Με πιάτα και από όλα. Όταν έμαθα τι μεροκάματο έπαιρνε, σκέφτηκα πως αυτός είναι ένας τρόπος να αποκτήσω αυτονομία».
«Άρχισα έτσι να δουλεύω από πολύ νωρίς, από 18 χρονών. Πώς έγινε ακριβώς δεν μπορώ να καταλάβω γιατί βρέθηκα και σε μια δουλειά που δεν ήταν αστεία. Ήταν μαέστρος ο Γεράσιμος Λαυράνος και τραγουδούσαν ο Γιάννης Ντουνιάς, ο Γιώργος Γερολυμάτος, σοβαροί τραγουδιστές και έπαιζα και γω κιθάρα».
«Ήταν ένα τρομερό σχολείο μιας και δεν είχα ξαναπαίξει λαϊκό τραγούδι. Εγώ μεγάλωσα μέσα στη χούντα και το παράθυρο προς τον ελεύθερο κόσμο για μένα ήταν κυρίως το ροκ. Από ελληνικά άκουγα Σαββόπουλο και… Σαββόπουλο, τίποτα άλλο. Λίγα και τα ροκ συγκροτήματα της εποχής, οπότε άρχισα να μπαίνω στον κόσμο του λαϊκού τραγουδιού που μέχρι τότε λίγο τον σνόμπαρα» συμπλήρωσε ο Νίκος Πορτοκάλογλου στο ψυχαγωγικό μαγκαζίνο της δημόσιας τηλεόρασης.
«Τα “Ψέματα” ήταν εμπορική αποτυχία. Τώρα όλοι λένε τα “Ψέματα. Αυτό συνέβη πολλές φορές στην καριέρα μου. Το ότι είχα εκπαιδευτεί να είμαι αόρατος έχει παίξει ρόλο! Φλέρταρα με την ιδέα να τα παρατήσω όλα και να πάω να ζήσω σε ένα νησί» είπε ενώ λίγο παρακάτω ανέφερε ότι «Το “Να με προσέχεις” παραλίγο να μην μπει σε δίσκο».
«Ο γάμος μου μού έφερε μια φοβερή ισορροπία. Ήταν μια τρέλα. Μέσα στην ένταση του πρώτου πάθους το είδα σαν μια κινηματογραφική κίνηση και έκανα πρόταση γάμου. Οι γονείς μας τρελάθηκαν όταν τους το είπαμε. Από τους φίλους φάγαμε καζούρα. Μετά πολλών εμποδίων μας βγήκε. Είναι από τα πράγματα που είμαι περήφανος. Στα εμπόδια σκύβεις το κεφάλι και δουλεύεις».
Ο Νίκος Πορτοκάλογλου παραδέχτηκε ότι «καβάλησε το καλάμι» επί Φατμέ, οι οποίοι διαλύθηκαν λόγω αποτυχίας. Παραδέχτηκε όμως και ότι ταλαιπώρησε τα παιδιά του διότι τα πρώτα χρόνια ήταν ταυτισμένος με τη δουλειά του.
«Ήθελα να κάνω μία εκπομπή όπου θα μπορούσα να πάω ως καλεσμένος» είπε για το «Μουσικό κουτί». «Κάποιοι συνάδελφοι νόμιζαν ότι είναι το σπίτι μου» είπε για τον χώρο όπου στεγάζεται η εκπομπή.